Soinilta suorat sanat ”valhemedioista” ja disinformaatiosta.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on ottanut kantaa keskusteluun valhemedioista ja hybridivaikuttamisesta. Hän mainitsee varoittavina esimerkkeinä mm. MV-lehden levittämät puolitotuudet, joilla pyritään saamaan ihmiset riitelemään keskenään. Soini käytti asiasta puheenvuoron persujen tilaisuudessa torstaina (22.12.).

Timo Soini toteaa, että  valhesivustojen levittämissä uutisissa on osatotuutta, mutta pääasiallinen vaikutus on lukijoiden johdattelu riitelemään keskenään:

Asioista ja ideologioista voi olla eri mieltä, mutta faktat ovat faktoja. Hybridivaikuttamisen tavoite on saada ihmiset taistelemaan keskenään ja murentaa luottamusta, Soini sanoo.

Asiasta kirjoitti Aamulehti 22.12.2016.

Jo ennen persujen puheenjohtajan avausta, on julkisessa keskustelussa kysytty, toimiiko po. riippumattoman median kautta näkymättömiä vaikuttajia, jotka pyrkivät kärjistämään mielipideryhmien vastakkaisuutta ja heikentämään luottamusta instituutioihin. Nämä tavoitteet ovat kuuluneet esm. johonkin valtioon kohdistuneiden horjutuskampanjojen välineistöön jo perinteisesti. Soini ei ole myöskään ensimmäinen kommentoija, joka liittää Suomessakin aktiivisen uusmedia-ilmiön tähän tarkasteluun.

Mahdollinen piilovaikuttaja voi toimia näin:

  • Tuetaan ja levitetään äärimielipiteitä, tarkoituksena lisätä kohteena olevan yhteiskunnan labiilisuutta (horjutettavuutta) ja heikentää yhteiskunnallista koheesiota (yhteenkuuluvuutta).
  • Labiilisuutta voidaan vahvistaa kannustamalla ääriryhmiä jopa väkivaltaisiin katu-aktioihin.
  • Vihamielinen toimija kohdistaa usein iskunsa niihin henkilöihin t. ryhmiin, jotka työskentelevät epäkohtien parissa rakentavasti, ja ovat dialogissa hallituksen tms. kanssa, koska näiden  toiminta on omiaan viemään horjuttajilta paukkuja.
  • Vihamielinen toimija tukee usein aitoja epäkohtien vastustajia käyttääkseen heitä vastakkaisuuden lietsomiseen: Toiminta ei tällöin vaikuta sen näennäiseen kohteeseensa, vaan luo riitoja.
  • Hybridivaikuttajille on tyypillistä a) henkilöihin kohdistuvat hyökkäykset, b) em. tarkoitusta palveleva yllättävän perusteellinen tiedonkerääminen. Tässä siirrymme ”harmaalta vyöhykkeeltä” ”punaiselle”: Ns. kansalaisaktiiveilla ei ole verkostoja tietojen pilkkimiseen, tiedustelupalveluilla on.
  • Hybridivaikuttaja valitsee usein välikappaleikseen henkilöitä, joilla on näyttöä riittävästä häikäilemättömyydestä, he ovat jollakin tavalla ”epämääräisiä”.
  • Disinformaattoreille on tyypillistä kääntää manipuloimansa aidon toimijan huomio epäkohdan vastustamisesta toisen, ikäänkuin vastakkaisen , ääriryhmän vastustamiseen. Tämä palvelee em. labiiliuden lisäämistä.
  • Somen, vaihtoehtomedioiden, yms. kautta toimiva hybridioperaatio valmistelee yleensä jotakin muuta toimenpidettä, ehkä astetta kovemmalla levellillä.

Disinformaation levittäjien suurin este on huolellisesti ja luotettavasti toimiva ”valtamedia”. Tämä kansanvallan tärkein barrikadi ei valitettavasti ole juuri nyt kunnossa, kuten pääministeri Sipilän Yle-seikkailu mm. osoittaa.

Silloinkin kun laajalevikkinen media kertoo asioista riittävän perusteellisesti, ja vallankäyttäjille kriittisesti, disinformaattorit voivat luoda eräänlaisia *sosiaalisia mikroilmastoja*, joissa heidän muunnettu totuutensa menee täydestä. Aikaisemmin po. henkiset umpiot toimivat uskonlahkojen tapaan, ja sellaisen luomiseen saattoi mennä vuosia. Sosiaalinen media tarjoaa tänään siihen valitettavan hyvät mahdollisuudet. di-gold

 

3 thoughts on “Soinilta suorat sanat ”valhemedioista” ja disinformaatiosta.

  • 22.12.2016 at 20:19
    Permalink

    Jaaha valitettavasti Soinin olisi syytä ymmärtää se yksinkertaisen typerä perusasia että mikäli ns. valtamedia & YLE & MTV olisi aikoinaan kertonut peittelemät ihmisille ulkomaalaisten tekemistä, raiskauksista, tapoista, ryöstöistä, tuomioista ym, ym, ym niin tätä ns. kolmatta mediaa ei olisi milloinkaan syntynytkään sillä kansa haluaa tietää asioista peittelemättömän totuuden jota ns. valtamedia ei kansalle ole milloinkaan kertonut.
    Eli sitä saa mitä tilaa.

    Reply
  • 22.12.2016 at 21:54
    Permalink

    Jo lukion suomen kielen opettaja muistutti että yhteiskunnallisissa teksteissä tulisi välttää omia mielipiteitä.

    Nyt nämä ”ammattitoimittajat” ”uutisoivat” täysin puolueellisesti yhdestä näkökulmasta mm. maahanmuuttopolitiikkaa, syyllistyen suorastaan eri mieltä olevien kansalaisten herjaamiseen! Tai sitten USA:n presidentinvaalit, demokraattinen toimi heidän omilla pelisäännöillään. Suomessa asia uutisoidaan toista ehdokasta jatkuvasti herjaten! Taikka jos kaksi radikalisoitunutta suomalaista ottaa yhteen ja toinen osapuoli menehtyy yhteenoton jälkimainingeissa niin tätä paisutetaan viikosta viikkoon, mutta jos pari matua pahoinpitelee hengiltä suomalaisen keski-iän ylittäneen miehen, tekevät ryöstömurhan erittäin raakaa väkivaltaa käyttäen niin lehdistöä ei kiinnosta p%&#kan vertaa!

    Ovatko suomalaiset tosiaan näin ”sokeita” valtamedian vähemmistödiktatuurille?

    Todella suurenmoista että edes ”valhemedia” kertoo totuuden suomalaisille. Turha puhua mistään puolitotuuksista, aivan samaa manipulointia harrastaa ”vihervassarimediakin” ja poliitikot joilla oli ennen mielipiteitä ovat kusi sukassa kun vassarit konahtaa…

    Reply
  • 23.12.2016 at 00:11
    Permalink

    Ei kai MV-lehti ja muut sosialiset mediat koita saada kansaa riitelemään keskenään. Ne tuovat julki epäkohtia ja silloin kansa riitelee johtajien kanssa. Ja se pelottaa johtajia.

    Toisaalta, se mikä ennen on uinunut pinnan alla tulee nyt päivänvaloon ja se ei miellytä politikkoja. Politikot mielellään eläisivät niissä norsunluutorneissaan jotka ovat valhetelemalla ja pettämällä sekä kiristämällä rakentaneet.

    Hyvää on kuitenkin se että politikkojen omaatuntoa nyt kolkutellaan. Ja jos meillä olisi vain valtamedia kansaa koskettavat asiat eivät koskaan olisi tulleet julkisuuteen. Kuten esim. Halla-Aon itsenäisyyspäivän ”työkiireet EU:ssa” niin ettei hän ehtinytkään lupaamaansa puhetta pitämään. Vaarana kun oli terva ja höyhenet.

    Lukijoiden keskinäisellä riitetelyllä Soini tarkoittanee kansaa ja politikkoja. Ne molemmat lukevat vaihtoehtomedioita.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.