Pullovesi tekee kauppansa Porvoossa

Porvoossa huomattiin eilen tiistaina 3.1 vakava ongelma vesijohtovedessä. Vesijohtovedestä oli löytynyt E.coli-nimistä bakteeria.

E.coli ei ole hengenvaarallista terveelle ihmiselle, mutta voi aiheuttaa mm. ikäviä vatsanväänteitä. Se on ulosteperäinen bakteeri ja sen seurauksena vedestä voi löytyä myös muita bakteereja. Niitä ei tiedettävästi kuitenkaan ole löytynyt.

porvoon-vesi
Löydöksestä johtuen Porvoon vesi antoi tiedotteen, jonka mukaan talousvettä täytyy keittää vähintään viisi minuuttia. Löydöksestä tehdyn tiedotteen seuraukset näkyivät sanomalehti Uusimaan mukaan jo kymmenessä minuutissa K-Supermarket Tarmolan kassoilla. Myös lisätilauksen saanut Huhtisten Salen myymäläpäällikkö Outi Laitinen kertoi, että ensimmäinen lava Hartwallin toimittaman lisätilauksen pullovesistä myytiin loppuun jo 35 minuutissa.

Ulkona vallitsevasta kovasta lumisateesta johtuen hän olisi ollut valmis antamaan kuljettajalle anteeksi myöhästymisen, mutta vallitsevasta kelistä huolimatta vesi saapui kauppaan luvatun aikataulun mukaisesti. Kaikki toki eivät olleet yhtä onnekkaita vedenjakelun suhteen. Muun muassa Eestinmäen päiväkoti sai ainoastaan tiedotteen veden käyttökiellosta, mutta talousvettä heille ei toimitettu. Koska he eivät itse sitä voi noutaa, niin lapset, jotka eivät juo maitoa, joutuivat olemaan ilman juotavaa. Vettä ei heille ole tiedossa jatkossakaan, sillä Porvoon veden toimitusjohtaja Risto Saarisen mukaan päiväkodit toistaiseksi pärjäävät keittämällä vettä ja valitsemalla juomaksi mehua tai maitoa.

porvoon-sairaala
Porvoon sairaala on saanut vettä erikoissäiliössä ja kaupungin tilapalvelut kuljettavat talousvettä vanhainkoteihin. Ensisuunnitelmista poiketen myös kotitalouksille avattiin vedenjakelupisteet, joita on Porvoossa viisi ja Askolassa kolme. Sosiaalisessa mediassa on ollut epäilyjä siitä, että tiedotus Porvoon kaupungin omistaman Porvoon veden osalta ei ole mennyt kuten piti.

Sosiaalisessa mediassa liikkuvien huhujen mukaan vatsataudeissa huomattiin selkeä piikki jo sunnuntaina, jonka seurauksena olisi otettu ylimääräinen testi vedestä. Porvoon kaupungin tiedotteen mukaan taas mitään terveysongelmia ei olisi ollut. Havaitun E.coli-bakteerin itämisaika on kuitenkin 3-4 vuorokautta, joten bakteeria olisi pitänyt olla juomavedessä jo viime viikolla, mikäli huhut sunnuntaina alkaneesta vatsatautiepidemiasta pitävät paikkaansa.

vesihana
Edellisen kerran Porvoon vedellä oli ongelmia joulun tienoilla joulupäivänä. Tällöin putkirikko aiheutti sen, että vedenjakelu siirrettiin Sannaisten vedenottamolta Linnamäen vedenottamolle. Putkirikko saatiin korjatuksi ja vedenotto palautui Sannaisten vedenottamolle muutaman päivän kuluessa. Nyt löydetty bakteerilöydös kuitenkin löytyi juuri  Linnamäen vedenottamolta sen tornista. E.colin itämisaika on 3-4 vuorokautta, joten on hyvin todennäköistä että bakteerilöydös on siirtynyt juomaveteen juuri täältä Linnanmäen vedenottamolta.

Torni on huolellisesti tutkittu, eikä esimerkiksi lintujen- tai oravien jäännöksiä ole löydetty. Tornissa on käytössä nykyaikainen vuosi takaperin uusittu UV-desinfiointilaitteisto. Porvoon veden laitospäällikkö Elina Antilan mukaan sellainen on käytössä myös kaikissa muissa yhtiön hallitsemissa vedenottamoissa. Vesitornissa on meneillään tehostettu klooraus. Bakteerilöydöksen alkuperä on edelleen mysteeri ja Porvoon vesi tekee kaikkensa selvittääkseen sen alkuperän. Veden keittokehotus jatkuu edelleen ja lisätietoa asiasta uusine tutkimustuloksineen odotellaan saapuvaksi tämän päivän aikana.

3,363 total views, 5 views today

4 thoughts on “Pullovesi tekee kauppansa Porvoossa

 • 4.1.2017 at 11:15
  Permalink

  Tai sitten ostaa Brita-merkkisen vedenputsarin ja käyttää sitä joka päivä juomaveteensä. Näin välttyy tällaisilta ikäviltä yllätyksiltä. Britakaan ei putsaa ihan kaikkea mutta määrä tekee myrkyn. Ja pieniä annoksia vastaan pystyy elimistö puolustautumaan.

  Mikähän siinä on että vuosi vuodelta enemmän näitä vessan vesiä löytyy vesilaitoksilta? Ajetaanko tässä Suomalaista kunnallista vesilaitostoimintaa huonolla imagolla monikansallisille vesiyhtiöille?

  Ajatelkaa nyt. Turun seudun vesi hallitsee vakka-Suomea. Lakeuden vesi on oikeusteitse valloittanut jo Porin seudun ja lähestyy Turkua. Pirkanmaalle koitetaan väkisin vääntää Pirkanmaan Vesihuoltoa jonka yhtenä osana olisi tekopohjavesiyhtiö TAVASE Oy. Helsingin Vesi on historiansa kanssa todella anurettava ostetaan-myydään osakeyhtiö. Sitten on Kymen Vesi joka laajenee kuin Syöpä. Jyväskylän Vesi on Suomen kalleinta vettä mutta ”kylä maakunta maksaa”. Kun katsotaan esim. Suez:in, Nestlen, Thames Waterin, RWE Wasserin ja monen muun toimijan ostotapoja niin ne voivat ostaa kaikki nämä vesilaitokset ja kauppahinnaltaan se vastaisi niiden keskikokoista ostoa. Eli, ne löisivät miljardi euroa pöytää ja sanoisivat että ”ottakaa”. Ja meidän valtuutetuthan ottaisivat. Ja sitten kävisi kuin Espanjassa ja Kreikassa että veden hinta nousisi 150% ensimmäisenä vuonna. Ja 50% toisena. Ja sen jälkeen korotukset olisivatkin ”maltillisia” 10-20% vuodessa.

  Ihan ensimmäisenä Lakeuden Vesi pitäisi pilkkoa ja purkaa ettei Suomeen pääsisi syntymään sellasita aluetta jonka joku voi ostaa monopolikseen. Ja mitä …kelettä lakeuden Vesi tekee Porissa? Se on jo valloittanut koko rannikon sinne asti.

  Ei Suomesta vesi lopu. Se on aivan varma.

  Reply
  • 5.1.2017 at 09:34
   Permalink

   ”Ajetaanko tässä Suomalaista kunnallista vesilaitostoimintaa huonolla imagolla monikansallisille vesiyhtiöille?”

   Ajetaan, juuri siitä tässä paskomisessa on kysymys. Pian tulee kuten jo ameriikoissa Nestlen tai Coka Colan lakimies potkimaan sadevesitynnyrit räystään alta nurin ja lyö lapun kouraan käräjille, tämä on Coka Colan omaisuutta, käytätte heidän raaka-vettä!

   Olen samaa mieltä että Lakeuden vesi tulee pilkkoa ja vesiyhtiöt tulee olla paikallisten kuntalaisten hallinnassa, muuten käy yhtä huonosti kuin sähköyhtiöiden ja sähkön siirtoverkkojen kanssa, joissa suurimpia rahastaa jo ulkomaalaiset pankkiirit ostaen samalla pienempiä pois.

   Reply
 • 4.1.2017 at 16:47
  Permalink

  Keitettynäkään vesi ei valitettavasti täytä talousveden laatukriteerejä. Kattilan pohjalle jäi useita teelusikallisia vaalean vihertävää saostumaa ja vesi oli väriltään rusehtavaa. Liian usein on näitä vedenlaatuongelmia Porvoossa, haju ja maku sekä sameus/väriongelmia. Koko vedentuotantojärjestelmä tulisi auditoida jotta tällaista laajaa ihmisjoukkoa koskettavaa vesikriisiä ei ylipäätänsä pääsisi syntymään. Puhdas vesi on perusoikeus.

  Reply
 • 4.1.2017 at 17:41
  Permalink

  Vesijohtovesi on täysin juomakelpoista Porvooörrör..

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *