Pääministeri matkusti Intiaan edistämään lastensa osa-omistaman yhtiön bisneksiä.

Viimevuoden helmikuussa pääministeri Sipilä vieraili Intiassa, tavaten  Intian pääministerin Narendra Modin ja valtiovarainministerin Arun Jaitleyn. Matkan tarkoitus oli edistää suomalaisten yritysten vientiä, ja edistihän se! Tuttuun tyyliin.

Vuoret järkkyivät, -ja synnyttivät hiiren.” Tämä sananlasku tunnetaan jossain päin maailmaa, ja se kuvaa hyvin eräänlaista tapaa edistää yrittäjyyttä ja vientiä: Liikutellaan miljoonien tukiaisia, teetetään manooverejä isoilla valtionyhtiöillä että ministerin sukulaisten nyrkkipaja saa tilauksia. Talvivaara-Terrafame ei ollutkaan ainoa?

Ainoa toistaiseksi tietoontullut suurkauppa, jonka Intiassa helmikuussa 2016 pääministerin johdolla vieraillut Team Finland sai aikaan, on oululaisen Chempoliksen sopimus biojalostamon rakentamisesta Intiaan. Chempolis ei ollut ainoa pienyritys mukanaolleiden 17 vientiyrityksen joukossa, vaikka näkyvin rooli oli pörssiyhtiöillä: Fortum, Nokia, Wärtsilä, etc. Chempolis on ennenkin näkynyt suurempien joukossa: TEKES:in tukea on kupattu isoisten lailla.

VTV:n tarkastaman viiden rahoitusohjelman suurimmat tuensaajat olivat Neste, Chempolis, UPM-Kymmene, Metso ja Wärtsilä. Varattoman yhtiön nousu tukilistauksen viiden kärkeen pörssin miljardiyritysten keskelle herätti ihmetystä.

Yle, uutiset, 10.01.2017: http://yle.fi/uutiset/3-9395763

Teknologiankehittämis-tukiaiset ovat olleet Chempolisille erittäin tarpeen, mutta niiden v.1997 alkanut maksaminen päättyi v.2011 TEKES:in viimeisimpään päätökseen. Valtion enemmistöomistama Fortum tuli syksyllä 2016 Chempolisin pääomistajaksi, ja ilmeisesti juuri oikealla hetkellä. Yhtiön kassa ei olisi riittänyt vuoden loppuun.

Chempolis on ollut viime vuosina pahoissa taloudellisissa vaikeuksissa. Yhtiön tilanne helpottui lokakuussa 2016, kun valtionyhtiö Fortum sijoitti siihen yli kuusi miljoonaa euroa. Samassa yhteydessä yksityinen Taaleri Kiertotalous -rahasto sijoitti yhtiöön noin 4 miljoonaa euroa.

Chempolisin omistajiin on kuulunut Juha Sipilä, omistamansa Fortel Investin kautta. Fortellin osuus on edelleen 5% Chempolisista. Tällä hetkellä Fortelin omistavat Sipilän lapset.

 • Chempolis oli taloudellisissa vaikeuksissa 2016, toiminnan jatkamiseen ei ollut varoja. ”Vuoden 2015 lopulla Chempoliksen hallitus totesi vuosikertomuksessaan, että yhtiön kassavarat eivät enää riitä koko vuoden 2016 tarpeisiin.”
 • Valtioenemmistöisen Fortumin omistajaohjauksesta vastaa poikkeuksellisesti pääministeri, tämä on ainutkertaista.
 • Sipilän siirrettyä omistajaohjauksen itselleen, Fortum alkoi valmistella sijoitusta konkurssikypsään Chempolisiin. Fortum omistaa nyt 34%, Sipilän lapset 5%.
 • Pääministeri Sipilä matkusti helmikuussa 2016 Intiaan. Vierailun lopussa Chempolis ilmoitti rakentavansa Intiaan biojalostamon. Kaupan arvo 110 miljoonaa euroa.
 • Chempolisin julkaiseman tiedotteen mukaan Sipilä keskusteli biopolttoaineista pääministeri Modin ja valtiovarainministeri Jaitleyn kanssa.

Juha Sipilän siteet Chempolisiin ovat hyvin vahvat:

 • Chempolis on esitellyt Juha Sipilän neuvonantajanaan ja hallituksen jäsenenä. Sipilän rooli yrityksessä ei siis ole ollut vähäinen.
 • Patentti ja Rekisterihallituksessa tallessaolevien valtakirjojen mukaan Sipilän poika on edustanut valtakirjalla Chempolisin yhtiökokouksessa  keskeistä yksityisomistajaa Juha Hulkkoa. Sipilän perheen suhteet yhtiön toimivaan johtoon ovat siis läheiset.

Chempolisilla on siis jokin keksintö biopolttoaineen tekemiseksi puusta. Kun mitään pilottiprojektia ei ole näyttämässä, että menetelmä toimii, kauppoja ei ole syntynyt eikä sijoittajia löytynyt. Kunnes:

 • Fortumin omistajaohjauksesta vastaavan ministerin entiselle -tämän lasten nykyiselle- firmalle tulee apuun, kukas muu kuin Fortum.
 • Chempolisin idänprojektit Kiinaan eivät toteudu. Äkisti ilmaantuu Intia-diili. -Ja läsnä on sama ministeri.

Johtopäätöksiä voi tehdä. Toki Sipilän kuuluun *tietämättömyyteenkin* saa uskoa, kuka kehtaa.

Chempontin perustajat esittelivät yrityksensä strategiaa seuraavasti joulukuussa 2014  Pohjois-Pohjanmaan liiton järjestämässä Radikaalit teknologiat -seminaarissa.

 • Ensimmäisessä vaiheessa yhtiö keskittyy neuvottelemaan biojalostamoiden rakentamisesta. Rahaa kerätään tässä vaiheessa etenkin piensijoittajilta.
 • Kakkosvaiheessa yhtiö pyrkii keräämään lisäpääomia yhtiön taloustilanteen vahvistamiseksi sekä keskittyy rakentamaan laitoksia. Vaihe kaksi toteutui, kun Fortum ja Taaleri Kiertotalous lähtivät mukaan yhtiön omistajiksi.
 • Kolmosvaihe on “Exit”: Viiden vuoden jälkeen yrityksen “osakekanta myydään kokonaan tai osittain”.  Suunnitelman mukaan osakkeilla olisi tarkoitus rahastaa loppuvuoteen 2019 mennessä.

Vaikuttaa klassiselta vedätykseltä, jossa ei pyritä pysyvän taloudellisen toiminnan luomiseen, vaan firman myymiseen pian perustamisensa jälkeen.  Tuloksettomat neuvottelut kiinalaisten kanssa näyttävät palvelleen kulissin luomista piensijoittajien houkuttelemiseksi. Kun yrityistä riskirahaa ei  herunut, käännyttiin TEKES:in puoleen, ja kun sekin ehtyi, otettiin avuksi serkkupoika maan hallituksessa? 

 

Chempolis 14.02.2016: http://www.chempolis.com/news/chempolis%25E2%2580%2599-and-nrl%25E2%2580%2599s-cellulosic-ethanol-project-in-india-moves-on/

Iltalehti 10.01.2017: http://www.iltalehti.fi/uutiset/201701102200051346_uu.shtml

Yle 10.01.2017: http://yle.fi/uutiset/3-9394950

P.S. Biopolttoaine-teknologia on Suomessa jo käytössä:

 

3,137 total views, 1 views today

One thought on “Pääministeri matkusti Intiaan edistämään lastensa osa-omistaman yhtiön bisneksiä.

 • 10.1.2017 at 22:33
  Permalink

  Olisiko niin että Keskusta olisi pateettisten valehtelijoiden ja despoottien puolue?

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *