Pääministeri matkusti Intiaan edistämään lastensa osa-omistaman yhtiön bisneksiä.

Viimevuoden helmikuussa pääministeri Sipilä vieraili Intiassa, tavaten  Intian pääministerin Narendra Modin ja valtiovarainministerin Arun Jaitleyn. Matkan tarkoitus oli edistää suomalaisten yritysten vientiä, ja edistihän se! Tuttuun tyyliin.

Vuoret järkkyivät, -ja synnyttivät hiiren.” Tämä sananlasku tunnetaan jossain päin maailmaa, ja se kuvaa hyvin eräänlaista tapaa edistää yrittäjyyttä ja vientiä: Liikutellaan miljoonien tukiaisia, teetetään manooverejä isoilla valtionyhtiöillä että ministerin sukulaisten nyrkkipaja saa tilauksia. Talvivaara-Terrafame ei ollutkaan ainoa?

Ainoa toistaiseksi tietoontullut suurkauppa, jonka Intiassa helmikuussa 2016 pääministerin johdolla vieraillut Team Finland sai aikaan, on oululaisen Chempoliksen sopimus biojalostamon rakentamisesta Intiaan. Chempolis ei ollut ainoa pienyritys mukanaolleiden 17 vientiyrityksen joukossa, vaikka näkyvin rooli oli pörssiyhtiöillä: Fortum, Nokia, Wärtsilä, etc. Chempolis on ennenkin näkynyt suurempien joukossa: TEKES:in tukea on kupattu isoisten lailla.

VTV:n tarkastaman viiden rahoitusohjelman suurimmat tuensaajat olivat Neste, Chempolis, UPM-Kymmene, Metso ja Wärtsilä. Varattoman yhtiön nousu tukilistauksen viiden kärkeen pörssin miljardiyritysten keskelle herätti ihmetystä.

Yle, uutiset, 10.01.2017: http://yle.fi/uutiset/3-9395763

Teknologiankehittämis-tukiaiset ovat olleet Chempolisille erittäin tarpeen, mutta niiden v.1997 alkanut maksaminen päättyi v.2011 TEKES:in viimeisimpään päätökseen. Valtion enemmistöomistama Fortum tuli syksyllä 2016 Chempolisin pääomistajaksi, ja ilmeisesti juuri oikealla hetkellä. Yhtiön kassa ei olisi riittänyt vuoden loppuun.

Chempolis on ollut viime vuosina pahoissa taloudellisissa vaikeuksissa. Yhtiön tilanne helpottui lokakuussa 2016, kun valtionyhtiö Fortum sijoitti siihen yli kuusi miljoonaa euroa. Samassa yhteydessä yksityinen Taaleri Kiertotalous -rahasto sijoitti yhtiöön noin 4 miljoonaa euroa.

Chempolisin omistajiin on kuulunut Juha Sipilä, omistamansa Fortel Investin kautta. Fortellin osuus on edelleen 5% Chempolisista. Tällä hetkellä Fortelin omistavat Sipilän lapset.

 • Chempolis oli taloudellisissa vaikeuksissa 2016, toiminnan jatkamiseen ei ollut varoja. ”Vuoden 2015 lopulla Chempoliksen hallitus totesi vuosikertomuksessaan, että yhtiön kassavarat eivät enää riitä koko vuoden 2016 tarpeisiin.”
 • Valtioenemmistöisen Fortumin omistajaohjauksesta vastaa poikkeuksellisesti pääministeri, tämä on ainutkertaista.
 • Sipilän siirrettyä omistajaohjauksen itselleen, Fortum alkoi valmistella sijoitusta konkurssikypsään Chempolisiin. Fortum omistaa nyt 34%, Sipilän lapset 5%.
 • Pääministeri Sipilä matkusti helmikuussa 2016 Intiaan. Vierailun lopussa Chempolis ilmoitti rakentavansa Intiaan biojalostamon. Kaupan arvo 110 miljoonaa euroa.
 • Chempolisin julkaiseman tiedotteen mukaan Sipilä keskusteli biopolttoaineista pääministeri Modin ja valtiovarainministeri Jaitleyn kanssa.

Juha Sipilän siteet Chempolisiin ovat hyvin vahvat:

 • Chempolis on esitellyt Juha Sipilän neuvonantajanaan ja hallituksen jäsenenä. Sipilän rooli yrityksessä ei siis ole ollut vähäinen.
 • Patentti ja Rekisterihallituksessa tallessaolevien valtakirjojen mukaan Sipilän poika on edustanut valtakirjalla Chempolisin yhtiökokouksessa  keskeistä yksityisomistajaa Juha Hulkkoa. Sipilän perheen suhteet yhtiön toimivaan johtoon ovat siis läheiset.

Chempolisilla on siis jokin keksintö biopolttoaineen tekemiseksi puusta. Kun mitään pilottiprojektia ei ole näyttämässä, että menetelmä toimii, kauppoja ei ole syntynyt eikä sijoittajia löytynyt. Kunnes:

 • Fortumin omistajaohjauksesta vastaavan ministerin entiselle -tämän lasten nykyiselle- firmalle tulee apuun, kukas muu kuin Fortum.
 • Chempolisin idänprojektit Kiinaan eivät toteudu. Äkisti ilmaantuu Intia-diili. -Ja läsnä on sama ministeri.

Johtopäätöksiä voi tehdä. Toki Sipilän kuuluun *tietämättömyyteenkin* saa uskoa, kuka kehtaa.

Chempontin perustajat esittelivät yrityksensä strategiaa seuraavasti joulukuussa 2014  Pohjois-Pohjanmaan liiton järjestämässä Radikaalit teknologiat -seminaarissa.

 • Ensimmäisessä vaiheessa yhtiö keskittyy neuvottelemaan biojalostamoiden rakentamisesta. Rahaa kerätään tässä vaiheessa etenkin piensijoittajilta.
 • Kakkosvaiheessa yhtiö pyrkii keräämään lisäpääomia yhtiön taloustilanteen vahvistamiseksi sekä keskittyy rakentamaan laitoksia. Vaihe kaksi toteutui, kun Fortum ja Taaleri Kiertotalous lähtivät mukaan yhtiön omistajiksi.
 • Kolmosvaihe on “Exit”: Viiden vuoden jälkeen yrityksen “osakekanta myydään kokonaan tai osittain”.  Suunnitelman mukaan osakkeilla olisi tarkoitus rahastaa loppuvuoteen 2019 mennessä.

Vaikuttaa klassiselta vedätykseltä, jossa ei pyritä pysyvän taloudellisen toiminnan luomiseen, vaan firman myymiseen pian perustamisensa jälkeen.  Tuloksettomat neuvottelut kiinalaisten kanssa näyttävät palvelleen kulissin luomista piensijoittajien houkuttelemiseksi. Kun yrityistä riskirahaa ei  herunut, käännyttiin TEKES:in puoleen, ja kun sekin ehtyi, otettiin avuksi serkkupoika maan hallituksessa? 

 

Chempolis 14.02.2016: http://www.chempolis.com/news/chempolis%25E2%2580%2599-and-nrl%25E2%2580%2599s-cellulosic-ethanol-project-in-india-moves-on/

Iltalehti 10.01.2017: http://www.iltalehti.fi/uutiset/201701102200051346_uu.shtml

Yle 10.01.2017: http://yle.fi/uutiset/3-9394950

P.S. Biopolttoaine-teknologia on Suomessa jo käytössä:

 

3,149 total views, 3 views today

coaching carousel spins in nflJoeckel, also a left tackle, was the far safer pick and ended up going No. 2 to Jacksonville. It’s nice to have a good pair of cuts. This particular cut is a mono cut. Calling Pruitt a respected attorney general, Mr. Trump promised that Pruitt would this trend and restore the EPA essential mission of keeping our air and our water clean and safe. The Cowboys are never more lethal than when they smell blood and, after the defense had forced a quick punt, the offense put together an awesome drive in which Smith excelled. Rushing almost exclusively to the right side, behind the considerable bulk of Eric Williams, Kevin Gogan and the pulling Nate Newton (average weight: 231 2 st) he foraged for 61 yards on seven plays culminating in a 15 yard TD run.. What Mayer can offer, beyond the ray bans sale stake in Alibaba (NYSE:BABA) that is now being spun out and the stake in Yahoo Japan, cheap oakleys sunglasses is an Internet media and advertising company that most analysts currently value at zero. Her credibility cheap oakleys on Wall Street, in Silicon Valley, and even within her own nfl jerseys cheap boardroom is shot.. Wayne Rooney, who earns more in a week, than the average family does in a year, is hardly a personality that you want your child to grow up to be? In this one week, he might play one game wholesale nfl jerseys of football and train most of the time. While he is not training, I would presume that he is spending this money on sports cars, gambling and ritzy bars. It also owns 23 regional sports networks in major markets such as Chicago and Los Angeles that focus on local teams. Fox Sports One will broadcast college basketball and football and in subsequent years Major League Baseball and NASCAR. For instance, in order to have a high time of possession, you have to milk the clock. And in order to milk the clock, you have to move the ball slowly down the field. CG animated movies are a slightly different case. All you need to turn Toy Story into a real 3D movie is to make a second virtual ”camera,” and since it’s not an actual camera, it’s just a piece of code, it costs virtually nothing. CARROLL: No, here’s the point. What you do it’s about the preparation during the week that gets you ready to play. The rosters tab only lets you cheap oakleys look at each team’s roster by offense, defense and special teams. You can also view current injuries for those teams.. Expect the Cowboys offense to be clicking from the get go with its outstanding offensive oakley outlet line handling the load. Dez Bryant and the rest of Dallas receiving core will light up NFC East secondaries and DeMarco Murray will be an afterthought due to their newly modified stable of running backs with Darren McFadden and Joseph Randle.

One thought on “Pääministeri matkusti Intiaan edistämään lastensa osa-omistaman yhtiön bisneksiä.

 • 10.1.2017 at 22:33
  Permalink

  Olisiko niin että Keskusta olisi pateettisten valehtelijoiden ja despoottien puolue?

  Reply

VASTAA: Sana vapaa. Jokainen vastaa omista kommenteista.