Anne Bernerin ensiviikolla (19.01.) julkistama tieliikennesuunnitelma rikkoo hallitusohjelman?

Bernerin-Ollilan liikkumismaksu-järjestelmä ei PS:n puoluesihteerin Riikka Slunga-Poutsalon huomautuksen mukaan sisälly hallitusohjelmaan, eivätkä persut tue sitä. Liikenneverkon yhtiöittäminen (Live Oy.) on Liikenne ja viestintäministeri Anne Bernerille hyvin keskeinen projekti.

Tieliikenteen maksullisuuden mahdollistavassa seurantajärjestelmässä on monia ongelmia. Päällimmäisenä laitteistokustannukset ja tietoturva. Autoilijan paikannustietojen mahdollisesta päätymisestä ulkopuolisille kirjoitimmekin äskettäin. Eräänlaiset julkissektorin rönsyt, yksityiset alitoimijat, ovat myös jo ryhmittyneet mahdollisen kultasuonen äärelle.

Autopaikannusjärjestelmän kehittäjät ovat olleet hyvin edullisessa asemassa mm. Tekesin tukea jaettaessa:

 • Nokia OyjTekesin tukea 41,5 miljoonaa euroa vuosina 2010–2015,
 • Nokia Solutions and Networks Oy (ent. Nokia Siemens Networks Oy) :  yhteensä 33 miljoonaa
 • Nokia Technologies Oy: 2,75 miljoonaa euroa.

Jakoa on riittänyt pienemmillekin:

 • Aplicom, liikevaihto 5 mlij, per vuosi, Tekesiltä 2 miljoonaa,
 • Helpten, liikevaihto 1,3 per vuosi, tappio 2,2 tukemisjaksolla, Tekesiltä 1,6 miljoonaa euroa.
 • Taipale Telematics, liikevaihto 1milj. per vuosi, tukea Tekesiltä yht. miljoona.

Tästä jää vaikutelma, että näitä jälkimmäisiä yrityksiä, joilla on tukevasti jalka ovenraossa tulevan(?) Live Oy:n alihankkijoiksi, ei olisi olemassa ilman tukisysteemejä. Kun siis raha-hana vuotaa, aina on joku nuolemassa. Tähän nähden Aplicomin ja päämisteri Sipilän yhteydenpito ei yllätä.

Laitekustannuksista autoilijoille on esitetty optimisten 100-300 euron arvio, mutta tuhannenkin eurojen kustannuksista, asennuksineen jotka täytyy suorituttaa valtuutetussa liikkeessä, kokonaiskustannukset saattavat nousta miljardiin.

Persujen kielteisen kannan kertoi siis Slunga-Poutsalo:

Perussuomalaiset eivät hyväksy kyttäysperusteista ratkaisua. Tällaista autoilijoiden seurantajärjestelmää ei ole hallitusohjelmassa. Jos tieverkoston korjausvelka ylipäätään katsottaisiin perustelluksi kerätä kilometrimaksuilla, niin se voitaisiin siinä tapauksessa toteuttaa ilman kalliita lisäkustannuksia autojen katsastusten yhteydessä jo nykyisellään kerättävien mittarilukemien pohjalta.

Hallitusohjelma on tähän mennessä mainittu tilanteissa, joissa persut ovat suostuneet kannattajilleen vastenmielisiin päätöksiin hallituksessa. Nyt jää nähtäväksi, toimiiko asia toisinkin päin. 

Maaseudun Tulevaisuus 03.01.2017: http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka/ps-n-puoluesihteeri-ampuu-alas-autojen-seurantaj%C3%A4rjestelm%C3%A4n-1.174171

Tekniikka ja Talous 04.01.2017: http://www.tekniikkatalous.fi/talous_uutiset/liikenne/bernerin-infrayhtio-kaatuu-persujen-vastustukseen-6612640

Päivän Lehti 04.01.2017: http://www.paivanlehti.fi/tama-on-skandaali-bernerin-liikenneverkko-livautettiin-viime-hetkella-raporttiin/

 

25,832 total views, 3 views today

6 thoughts on “Anne Bernerin ensiviikolla (19.01.) julkistama tieliikennesuunnitelma rikkoo hallitusohjelman?

 • 12.1.2017 at 09:53
  Permalink

  Persut vois vetää sen juppiskootteriveron pois sieltä käsittelystä että pysytään me motoristit pois pahanteosta.

  Reply
 • 12.1.2017 at 19:40
  Permalink

  Anne Berner. Jätä eroanomus jo tänään. Usko hyvällä. Nyt riitti.

  Reply
  • 12.1.2017 at 20:40
   Permalink

   Jeps. Sipilä ja Orpo samaa tasoa. Soini Turkki möläytyksineen alitti riman varmaan monen PS vaikuttajankin mielestä, eikun kierrätykseen koko kööri.

   Reply
 • 13.1.2017 at 11:22
  Permalink

  Numerot 19.1.2017 viittaa taustalla hääräävän muurareita ja päivämäärästä tulee yhteen laskien luku kaksi, eli ”sopimus”. Aikovat saada hankkeensa päätökset läpi, kun ovat valinneet suomea tuhoavan hankkeen julkistamiseen tälläisen päivämäärän…

  Reply
 • 13.1.2017 at 18:54
  Permalink

  Te paskat kommentoijat ette ymmärrä juutalaisten tarktotus periä he tuo vat maan täyteen nekruja ja ryöstävät kaiken minkä irti lähtee vapaamuurarien eli heidän juoksupoikiensa tuella.

  Reply
 • 30.1.2017 at 12:27
  Permalink

  Mistä tiedät, onko A. Berner jutsku?
  Jossain oli selvitys, jossa todettiin että XZ-shampoon ja Nokian jalkineiden Berner-yhtiö on Norjasta (vanha liiketoiminta Suomessa) mutta Vallila Interiörin Berner on kotoisin Sveitsistä, ja hänellä oli hiljattain vielä Sveitsin passikin. Luultavasti myös Suomen, eihän ministeriksi pääse vieraan maan kansalainen.

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *