Poliisihallituksen rikostilastot 2016 – Raiskausrikokset rajussa kasvussa

Raiskausrikoksia tuli vuonna 2016 poliisin tietoon yli 11 prosenttia eli 117 rikosta enemmän kuin vuonna 2015. Kaikkien seksuaalirikosten määrä nousi lähes 13 prosenttia.

Niissä seksuaalirikoksissa, joissa rikoksesta epäilty on poliisin tiedossa, ulkomaan kansalaisten tekemiksi epäiltyjen rikosten määrä nousi 273 rikoksella. Vastaavasti ulkomaalaisten asianomistajien osuus nousi 105:llä. Seksuaalirikosten määrä sisältää tilastoinnissa muun muassa raiskausrikokset ja seksuaaliset ahdistelut.

Ulkomaan kansalaisten tekemiksi epäiltyjä seksuaalisia ahdisteluita oli 58 vuonna 2015, kun viime vuonna niitä oli 147. Vastaavat luvut Suomen kansalaisten osalta olivat 122 vuonna 2015 ja 167 viime vuonna. Ulkomaan kansalaisten tekemiksi epäiltyjen raiskausrikosten määrä on noussut 41,9 prosenttia (93 rikosta).

 

Seppo Kolehmainen: Poliisi selvisi viime vuodesta kokonaisuutena hyvin. Turvapaikanhakijoiden määrä jatkui runsaana alkuvuoden ajan, mutta tasoittui loppuvuotta kohden. Tämä on vaikuttanut poliisin työhön selvästi. Hälytystehtävien määrään se ei merkittävästi vaikuttanut, mutta on muuttanut niiden luonnetta. Loppuvuotta väritti kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden palautuksiin liittyvät tehtävät, joiden odotetaan lisääntyvän kuluvana vuonna, Kolehmainen sanoo.

Vaikka omaisuusrikosten määrä kokonaisuutena hiukan laski, petosten, erityisesti Internetissä tehtyjen maksuvälinepetosten, määrä on jatkanut kasvuaan.

Vuonna 2016 poliisille ilmoitettiin yhteensä 807 433 rikosta. Määrä on pysytellyt kutakuinkin samalla tasolla kuin vuonna 2015. Rikoksia ilmoitettiin viime vuonna 0,2 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Rikosten määrä kasvoi 1 650 rikoksella.

Hälytystehtävien toimintavalmiusajat pysyivät lähes edellisen vuoden tasolla. Poliisin toimintavalmiusaika vuonna 2016 oli A-kiireellisyysluokan tehtävissä 9,4 minuuttia. Poliisille tulleiden tehtävien kokonaismäärä nousi vajaan prosentin. Poliisilla oli noin 6 300 hälytystehtävää enemmän kuin edellisenä vuonna.

Turvapaikanhakijat rikoksesta epäiltyinä 2 664 kertaa

Turvapaikanhakijat olivat viime vuonna asianomistajina rikoksissa 1 889 ja epäiltyinä 2 664 kertaa. Asianomistajina he olivat muun muassa pahoinpitelyissä, laittomissa uhkauksissa, lievissä pahoinpitelyissä, varkauksissa ja näpistelyissä.

Vastaavasti rikoksesta heitä epäiltiin useimmiten pahoinpitelyissä, näpistyksissä, lievissä pahoinpitelyissä, laittomissa uhkauksissa, varkauksissa ja laittoman maahantulon järjestämisessä.

Maastapoistamispäätösten täytäntöönpano työllisti poliisia

Viime vuonna Suomeen tuli 5 651 turvapaikanhakijaa, kun vuonna 2015 hakijoita oli yli 32 000. Poliisi osallistui viime vuonna yli 6 000 maasta poistamispäätöksen täytäntöönpanoon. Palautuksia tehtiin yli 100 eri maahan. Vuonna 2015 poliisi palautti noin 3 200 maasta poistamispäätöksen saanutta.

Laittomasti maassa tavattujen määrän arvioidaan lisääntyvän kielteisen päätöksen saaneiden määrän lisääntyessä. Vuonna 2016 laittomasti maassa tavattujen määrä oli kuitenkin vielä vuosikymmenen alhaisin. Suomessa tavattiin vuonna 2016 yhteensä 2 314 laittomasti maassa oleskellutta henkilöä, kun niin sanottuina normaalivuosina lukumäärä on ollut 3 000:n molemmin puolin.

Poliisihallituksen tiedotteesta löytyy tilastot muista rikoksista.

Lähde: Poliisihallituksen tiedote

97,647 total views, 6 views today

2 thoughts on “Poliisihallituksen rikostilastot 2016 – Raiskausrikokset rajussa kasvussa

  • 27.1.2017 at 21:09
    Permalink

    Ulkomaalaisten osuus seksuaalirikoksista oli 29 %! Siihen kun lisätään vielä Suomen kansalaisuuden omaavat ulkomaalaistaustaisten osuus, niin osuus on järkyttävä huomioiden heidän osuutensa väestöstä. Tätä faktaa ei hulluinkaan sauvakki voi toiseksi vääntää.

    Reply
  • 24.4.2017 at 06:46
    Permalink

    Mulla on aina ruuvari mukana,siitä ei saa syytettä jos sitä kantaa,mutta jos puukkoa kantaa niin voi saada syytteen.ruuvari tekee ikävää jälkeä tarvittaessa

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.