Brassi vai kotimainen, paljonko olet valmis tinkimään laadusta?

Brasilialaisen lihan laadun tutkinnassa on meneillään historiallisen suuret tutkimukset poliisin toimesta paivanlehti.fi avaa jutussaan kokonaisuutta hyvin selvästi.

Lainaus: LIHASKANDAALI Maailmaa on viime päivinä kuohuttanut Brasiliassa paljastunut lahjontaskandaali. Maan kaksi suurinta lihantuottajaa JBS sekä BRF – useiden pienempien tuottajien lisäksi – ovat jo vuosia lahjoneet poliitikkoja ja viranomaisia. Poliisin mukaan muun muassa sertifikaatteja on väärennetty.

Lahjonnan tarkoituksena on mädän ja salmonellaa sisältävän lihan viennin mahdollistaminen ulkomaille, myös Euroopan markkinoille. Brasilia vie vuosittain siipikarjan lihaa lähes 7 miljardin dollarin arvosta ja naudanlihaa 5,5 miljardin dollarin edestä. Tullin tilastojen mukaan vuonna 2015 Brasiliasta tuotiin Suomeen lihaa ja lihatuotteita 15,7 miljoonan euron arvosta.

Brasilialainen pihvi tuli helsinkiläisiin ravintoloihin jo 1990-luvulla. Kuusi vuotta sitten se ilmestyi myös sekä S-ryhmän että Keskon kauppojen kylmäaltaisiin, mutta Kesko lopetti tuonnin lihan laatuongelmien vuoksi. Kesko selvittää kuitenkin vielä asiaa, onko brasilialaista lihaa voinut päätyä jotain muuta reittiä K-kauppoihin.

Lidlin valikoimiin ei tiettävästi kuulu brasilialainen liha eikä suomalaistoimijoista myöskään HKScan tuo sitä Suomeen.

Brasilialainen pihvi tuli ravintoloihin jo 1990-luvulla ja kuuden vuoden ajan sitä on saanut myös kotona grillattavaksi.
Brasilialainen liha tuli ravintoloihin jo 1990-luvulla ja kuuden vuoden ajan sitä on saanut myös kotona grillattavaksi. (Kuva Fotolia)

Broilerituotteita ei kaupoista löydy, mutta S-ryhmän HOK-Elannon reilusta sadasta ravintolasta pääasiassa pikaruokaravintolat ovat käyttäneet myös brasilialaista broilerinlihaa.

Kuningaskuluttaja-ohjelman vuosi sitten tekemän selvityksen mukaan brasilialaista broilerinlihaa ovat käyttäneet muun muassa lounasravintoloihin keskittynyt Fazer Amica sekä S-ketjun ravintoloista Amarillo ja silloinen Fransmanni, joiden tarjonnassa on ollut myös brasilialaista nautaa. Fazer Amica on ilmoittanut lopettaneensa brasilialaisen broilerin käyttämisen vuoden vaihteessa.

Ulkomaisen lihan osuus S-ryhmässä on kaiken kaikkiaan noin kolme prosenttia.

– Olemme selvittäneet koko päivän tilannetta. Meillä on vähittäiskaupan lihavalikoimissa kaksi brasilialaista tuotetta eli naudan sisä- ja ulkofile. Nämä tuotteet on jäljitettävissä teurastamoille asti. Nyt käymme läpi tätä ketjua ja tarkistamme, että onko toisessa päässä epäilyjä, SOK:n kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu selvitti Yleisradiolle.

Maa- ja metsätalousministeriössä brasilialainen lihaskandaali otetaan vakavasti. Nyt on selvitettävä toiminnan laajuus ja kuinka paljon asia koskettaa Suomea. Ketjut ovat tehneet myös omia tarkastuksiaan lihaerille, tutkinnan uskotaan antavan selvyyttä asiaan ensi viikon kuluessa. Ministeriö suositteleekin kotimaista lihaa, joka on huomattavasti brasilialaista tuontilihaa turvallisempaa ja paremmin valvottua.

Muutama vuosi sitten suomalaiset söivät brasilialaisia pihvejä ennätykselliset 3,5 miljoonaa kiloa, kun Brasilian osuus Suomeen tuodusta naudanlihasta oli noin kolmannes. Suunta on kuitenkin ollut laskeva. Vuonna 2015 lihan ja lihatuotteiden osuus Brasilian tuonnista oli 2,8 prosenttia, edellisestä vuodesta pudotusta oli 17 prosenttia.

  • Finnwatchin dokumentin ”Brasilialaisen lihan kääntöpuoli” löydät tästä.

Lisäyksenä juttuun

Brasilian Poliiseilla on tällä hetkellä satoja oikeusjuttuja käsitteillä, käsittäen ainakin 30 pidätysmääräystä. Poliisin tiedotteen mukaan on nauhoitettuja keskusteluja siitä, kuinka maatalouden tarkistajaa on lahjottu unohtamaan se kuinka priima leikkeleisiin on hienonnettu mm sianpäitä ja jälkeä on tasoitettu erilaisilla hapoilla.

Pilattuja lihoja on myyty jopa kouluruuaksi ja leikkeleitä monissa halpamarketeissa kuten walmart.

Eumar Novacki Brasilian ministeriöstä pelkää, että maan maine on mennyt maailman suurimpana lihan ja kanan vientimaana.

Lähteet: bloomberg ja paivanlehti

One thought on “Brassi vai kotimainen, paljonko olet valmis tinkimään laadusta?

  • 20.3.2017 at 06:59
    Permalink

    Nyt Kesko kyllä valehtelee. Viime syksynä kantissa Keskon Tukku mainosti Brasilialaista ”mustan naudan lihaa” tukkulehdessään. Ja on oletettavaa että kaikissa sen ruokapaikoissa käytettiin tätä samaa lihaa koska se oli niin halpaa. Olivathan fileet, paahtopaistit ja valmispihvit paljon edullisempia kuin muu samaan aikaan myynnissä ollut liha.

    En tiedä kumpi on pahempi näistä kahdesta toimijasta. Minulle on jäänyt mielikuva että Kesko on pahempi sillä se myy rihkamaa mahdollisimman kalliilla. Se koittaa maksimida voiton hinnalla millä hyvänsä. S-ryhmästä saa kyllä laatua mutta se maksaa. Ja sitä ei saa Keskosta edes maksamalla.

    Kummankaan ryhmä ”omia tuotteita” en ole ikinä ostanut, enkä tietoisesti Brasilialaista lihaakaan.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.