Ministeri Tiilikainen: Trump ei voi yksin kaataa Pariisin sopimusta

Ministeri Tiilikainen allekirjoitti Suomen puolesta Pariisin ilmastosopimuksen huhtikuussa 2016 YK:n päämajassa New Yorkissa.

Yhdysvaltain presidentti Trumpin tiistaina allekirjoittama energiantuotantoa koskeva asetus uhkaa vähentää USA:n panosta Pariisin ilmastosopimuksen toimeenpanoon. Se ei kuitenkaan vaaranna sopimuksen olemassaoloa, arvioi maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.

”Pariisin ilmastosopimus pysyy peruuttamattomasti voimassa riippumatta siitä, minkälaiseen ratkaisuun Yhdysvallat päätyy sopimuksen osalta. Yhdysvaltojen rooli kansainvälisessä ilmastopolitiikassa tulee kuitenkin pienentymään. Tarvitaan muita tiennäyttäjiä. Onneksi esimerkiksi Kiina on nostanut kunnianhimoaan. Myös EU:n on vahvistettava johtajuuttaan ilmastoneuvotteluissa ja oltava edelläkävijä Pariisin sopimuksen toimeenpanossa. Siksi on tärkeää, että EU:ssa päästään sopuun vuoden 2030 ilmastopaketin linjauksista”, ministeri sanoo.

Esitettyjen arvioiden mukaan Yhdysvallat on leikkaamassa YK-järjestöjen rahoitustaan 30–60 %. Ilmastosopimuksen osalta tämä tarkoittaisi noin 1,5–3 miljoonan dollarin leikkausta. Merkittävämpi vaikutus kohdistuu Yhdysvaltojen rooliin kehitysmaiden ilmastotoimien rahoittajana. Yhdysvallat on aiemmin antanut kehitysmaiden ilmastotoimia rahoittavalle Vihreälle ilmastorahastolle (Green Climate Fund) 3 miljardin dollarin rahoituslupauksen, josta se on maksanut yhden miljardin. Presidentti Trumpin budjettiesityksen mukaan puuttuvaa kahta miljardia ei tultaisi maksamaan.

”Valtakunnan politiikan muutoksesta huolimatta Yhdysvalloissa monet osavaltiot ja kaupungit jatkavat ilmastotoimiaan. Ne ottavat vakavissaan päästöjen aiheuttamat terveysriskit ja ilmastonmuutoksen myötä yleistyvät sään ääri-ilmiöt. Hyvä esimerkki on Kalifornia, joka on toteuttanut jo pitkään liittovaltiotasoa tiukempaa ympäristölainsäädäntöä”, ministeri Tiilikainen sanoo.

Kaupunkien, yritysten ja kansalaisyhteiskunnan toimijoiden rooli ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa nousee entisestään. Tiilikaisen mukaan sama viesti välittyi myös tällä viikolla YK:n vihreän talouden PAGE-konferenssissa Berliinissä, jossa ministeri johti kestävää elämäntapaa koskevaa paneelikeskustelua.

”Ilmastonmuutoksen torjuminen ei kaipaa enää perusteluja. Se on välttämätöntä niin terveyden, ympäristön hyvinvoinnin kuin taloudenkin näkökulmasta. Esimerkiksi uusiutuvan energian saralla on paljon liiketoimintamahdollisuuksia, jotka painanevat myös Yhdysvaltojen liike-elämän vaakakupissa”, ministeri sanoo.

Lähde: Valtioneuvosto

One thought on “Ministeri Tiilikainen: Trump ei voi yksin kaataa Pariisin sopimusta

  • 30.3.2017 at 13:27
    Permalink

    Kuinka tyhmä Tiilikainen on? Eihän Trump kaadakkaan ilmastosopimusta. Trump vain sanoo ettei Amerikka enää osallistu siihen.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.