Aziz Sheikhani: Harhauttaminen asiantuntijuuden varjossa

Sananvapaus kuuluu ihmisoikeuksiin ja sen tähden on tehty vuosisatoja töitä. Sananvapaudella on oma roolinsa ihmisen hyvinvoinnin tuottamisessa ja ylläpitämisessä. Ihmisellä ei ole parempaa kuin vapaus tässä elämässä, täten sen edistäminen ja laajentaminen maailmassa tuottaa paljon hyvää. On tunnustettava, että jotkut ihmiset kyseisen oikeuden varjossa ja sen nimessä pyrkivät kalastamaan omia etujaan. He yrittävät poimia rusinoita pullasta ja haluavat kaikin voimin päästä mediaan vaikkapa vetoamalla vääriin perusteisiin.
Osa mainituista ihmisistä puhuu asiantuntijan nimissä mistä tahansa asiasta ja ovat kaikkien konfliktien asiantuntijoita. He ovat suuna ja päänä kaikissa asioissa kaikkialla ja kommentoivat kaikkia asioita oman kapean maailmansa luukusta katsottuna. He asettavat omia ja omituisia ehtoja, joiden puitteissa viranomaiset voisivat poistaa osa Suomeen muuttaneista. Toisin sanoen, tällaiset tyypit jakavat maahanmuuttajien kelpoisuustasoa ja luokittelevat siirtolaisia. Sen lisäksi he omasta taskustaan tarjoavat yhteiskunnalle muutakin reseptiä, esimerkiksi että huivin käyttö pitää kieltää kouluissa ja muissa vastaavissa paikoissa.

Sellaiset ihmiset väittävät olevansa keskitiellä, mutta heidän näkemyksensä ja kirjoituksensa kertovat jotakin muuta heidän ajatusmaailmastaan. Silloin kun tapahtuu joku terroriteko jossain maailman kolkassa he taas kalastavat suomalaisten median huomiota ja saavat esiintymiskuumetta. He helposti ennustavat, että Suomeenkin voisi kohdistua terroriteot milloin tahansa. Heidän ennustamislistansa joistakin asioista on pitkä ja suurin osa niistä on mennyt nurin. Osa heistä tietää sen verran islamin uskonnosta, mitä on opetettu synnyinmaassaan ja on tutustunut terrorismiin pinnallisessa merkityksessä median kautta. Kuitenkin he astuvat esille ja haluavat puhua terrorismista, hunnusta, moskeijasta, maahanmuutosta, Lähi-idästä, vuoriston ja aavikon tapahtumista asiantuntijoina.

On selvää, että omat sanat eivät anna kenellekään asiantuntijuusstatusta. Sen lisäksi terveen järjen mukaan erilaisten nimikkeiden alla ei ole aiheellista loukata muita yhteiskunnan jäseniä. Yhteiskunta ei toimi ainoastaan yhden ja joidenkin ihmisten mielen mukaan. Ristin rastin kirjoittaminen asioista vie pohjaa ja uskottavuutta ja synnyttää reaktiota.
Suomalaisen median on parempi olla harkitsevampi yllä olevien valeasiantuntijoiden suhteen. Toimittajien ja median rooli ei ole ylikorostaa niitä mielipiteitä, joilla juuret eivät ole missään. Reaalimaailmassa on nähty niitä ihmisiä, jotka pyrkivät esiintymään ja tuomaan esille omia mielipiteitään millä hinnalla hyvänsä. Täten he eivät välitä omista sanoistaan ja he ampuvat sananvapaudelle suopeassa maailmassa kohti pilkkopimeyttä. Väärät mielipiteet, kirjoitukset ja niiden uudelleen korostaminen joissakin mediakanavissa tuottavat omalta osaltaan vihamielisyyttä yhteiskunnassa ja lopulta lisäävät suolaa yhteiskunnan haavoihin.
Aziz Sheikhani

 

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.