Ulvilan Antinkartanossa pahoinpidellään ja ryöstetään kehitysvammaisia

Satakunnan Kansan keräämien tietojen mukaan Satakunnan sairaanhoitopiirin yhteistyökumppaniin antinkartanon kuntoutuskeskukseen on kohdistunut useita syytteitä vanhempien toimesta. Syytekohtia on väkivallasta, nöyryyttämisestä, yksityisyyden loukkaamisesta ja useista muista rikkeistä.

Satakunnan sairaanhoitopiirin sosiaalipalvelujen johtaja Merja Paavola ja Antinkartanon palvelupäällikkö Katja Alamäki, Satakunnan Kansa on haastatellut useita perheitä, jotka kertovat väärinkäytöksistä.

  • Kolme asiakasta on valittanut Eduskunnan oikeusasiamiehelle, Valviraan, Aville ja tietosuojavaltuutetulle.

Paavola kertoo haastattelussa, että Satakunnan sairaanhoitopiiri on toistaiseksi välttynyt syytteiltä. Kuitenkin Satakunnan kansan keräämien tietojen mukaan syytökset ovat johtaneet moitteisiin toiminnasta. Paavola harmittelee tähän, että on harmillista että vammaisten hoito-ohjelma on jäänyt hieman vajaaksi. Haastattelussa paljastuu myös kuinka hoidettuja on alapääpesty siteissä, niinkin rajusti, että alapähän on tullut mustelmia. Tämä kaikki on tehty vielä avoimilla ovilla, joten todistajia on piisannut ja yksi isäkin on joutunut puuttumaan tilanteeseen.

Syytteitä on ropissut myös hoidettavien rahojen mystisestä katoamisesta. Tähän Paavola kertoo, että hoitolaitos hoitaa kyllä hoidettavian raha-asioita, mutta mitään kummallista ei pitäisi olla tapahtunut. Paavola toivoo, että hoitolaitos vapautuisi rahojen hoitamisesta kokonaan.

Yksi potilas on heitetty pienen nujakoinnin seurauksena parinpäivän lääkkeet kourassa pihalle laitoksesta. Paavola kiistää väitteet, vaikka hoitolaitoksen kirjanpitoon on merkitty kuinka potilas on nujakoinnin seurauksella heitetty pihalle, eikä hänellä ole lupaa tulla kahteen päivään takaisin.

Pavola – Tämä on yksittäistapaus, jota en voi selostaa julkisuudessa.

Lähteiden mukaan hoitolaitos rankaisee rikkeistä kaatamalla kahvit viemäriin, tämänkin paavola kiistää, vaikka laitoksen omissa papereissa ohjeistetaan rankaisemalla kahvin poistamisella rikkeistä.

Kokemäkeläinen, vaikeasta epilepsiasta kärsivä Miia Pitkänen sijoitettiin Antinkartanoon kesäkuussa 2014. Nyt 39-vuotiaan Miian kuntoutusjakso päättyi jo 3 kuukauden jälkeen rajun yhteenoton seurauksena.

Miian vanhemmat Tarja ja Mauno Pitkänen kertovat, että hoitojakson aikana Miia pahoinpideltiin, pakkosyötettiin ja nöyryytettiin.

– Se ei ole mikään hoitolaitos, vaan pakkosäilö, sanoo Tarja Pitkänen.

Miia oli tottunut saamaan aamulääkkeet heti herättyään, mutta laitoksessa tämä järjestely ei käynyt vaan Miia pakkopestiin ovet auki monien hoitajien toimesta ennen lääkkeen antamista.

Miian isän tarina tapauksesta:

Isä Mauno yritti soittaa tyttärelleen. Hoitaja vastasi puhelimeen, että ei ehdi puhua, kun on tilanne päällä. Mauno lähti välittömästi ajamaan Antinkartanoon. Normaalisti omaiset eivät pääse sinne sisään, mutta terassin ovi oli auki. Mauno käveli Miian huonetta kohti ja huomasi ensin kaksi hoitajaa ovella. Hän kurkisti ovesta sisään ja huomasi tyttärensä olevan lepositeissä. Alapää paljaana, mustelmilla ja kaiken kansan nähtävillä.

Oikeusasiamiehen päätöksestä ilmenee myös, että Antinkartanossa on laiminlyöty kirjaamisvelvoitetta, joka liittyy lepositeiden käyttöön. Poliisi on vahvistanut selvittävänsä tapahtumia.

Lisää kertomuksia rahojen häviämisistä ja väärästä lääkehuollosta ja mystisistä ruhjeista Satakunnan kansasta.

 

Nyt perheet pelkäävät puhua ongelmista, koska läheiset ovat edelleen hoidettavana laitoksessa. Viimeviikolla Eräs isä kertoo käyneensä Antinkartanossa lauantaina tapaamassa 10-vuotiasta tytärtään, joka kärsii Aspergerin oireyhtymästä. Tyttären jalka oli miltei musta polvesta alaspäin. Lisäksi lonkassa oli yksi mustelma. Tästä on tehty poliisille rikosilmoitus. Kartanon selitys oli että tytär oli tippunut sängystä.

Kaikkien näiden tapausten jälkeen kaikkea selitellään edelleen yksittäistapauksina ja sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtaja Rauno Valovirta sanoo, että hallitus ei ryhdy lehtikirjoittelun perusteella toimenpiteisiin.

Kehitysvammaisten tukiliiton toiminnanjohtaja Risto Burmanin arvion mukaan kyse on ennen kaikkea asenteista, työkulttuurista ja osaamisen puutteesta, ei niinkään resurssipulasta. Burman pelkää, että tämäntapainen ”hoitaminen” voi olla yleisempääkin suomessa, kun edes tiedetään.

Lähde: Satakunnan Kansan kolme uutista asiasta.

3 thoughts on “Ulvilan Antinkartanossa pahoinpidellään ja ryöstetään kehitysvammaisia

  • 21.4.2017 at 23:23
    Permalink

    Kehitysvammaisilla on paljon voimaa ja voivat olla agressiivisiä. Joskus joutuu pitämään väkisin kiinni ja kun potilas rimpuilee tulee mustelmia. Oikeus päättäköön. Mutta miksi 10vuotias on viety latokseen (onko tuolla edes muita ikätovereita) Eivätkö vanhemmat hoida itse lapsiaan!

    Reply
    • 21.4.2017 at 23:33
      Permalink

      Eiköhän ole hieman väärä alanvalinta jos joutuu väkivalloin hoitamaan potilaita ja kyllähän vanhemmatkin käy töissä vai kuvitteletko että kaikki Suomen vanhemmat makaavat kotona muksujen kanssa?

      Reply
  • 22.4.2017 at 12:46
    Permalink

    Nykyinen lähihoitajakoulutus on tuhonnut ammattitaidon. Ennen koulutettiin erikseen mielisairaanhoitajat ja kehitysvammaistenhoitajat. He pääsivät sairaanhoito-oppilaitokseen tiukan seulan kautta täysi-ikäisinä. Suurin osa jopa ylioppilaita. Nyt hoitajaksi pääsee jopa lievästi kehitysvammaiset kevennetyllä koulutuksella. Lähihoitajakoulutukseen raavitaan kaikki, jotka saadaan. Ihan sama, vaikka eivät osaisi suomeakaan. Tai sitten nämä kutosen tytöt peruskoulusta 15 vuotiaina. Pitkään hoitajana olleena seuraan vain kauhuissani, minkälaista porukkaa tulee lähihoitajakoulutuksen myötä työkavereikseni. Ihan perusasioita ei osata, mutta ollaan niin hoitajaa. Lähihoitajakoulutuksen myötä hoidon taso on laskenut kuin lehmän häntä.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.