Poliisi varoittaa: Valepoliisit huijanneet vanhuksilta jo useaan otteeseen rahaa puhelimitse Helsingissä

Poliisille on tehty viime aikoina useita rikosilmoituksia valepoliiseista, jotka ovat soittaneet vanhemmille ihmisille ja painostaneet näitä antamaan heille heidän pankkikorttinsa, pankkikortin tunnusluvut tai vaihtoehtoisesti nettipankin tunnukset.

– Poliisi ei missään nimessä ota ihmisiin yhteyttä ja kysy heidän pankkikorttinsa tunnuslukua tai muita tunnuslukuja, muistuttaa rikoskomisario Heikki Sandberg Helsingin poliisilaitokselta.

Tekotavat ovat hieman vaihdelleet, mutta yhteinen nimittäjä on ollut se, että poliisina esiintyneet huijarit ovat ottaneet vanhukseen yhteyttä puhelimitse tuntemattomasta numerosta. He ovat kiivaasti väittäneet olevansa poliiseja ja puheen sävy on voinut olla jopa painostava.

Viimeisin tapaus Helsingissä on kirjattu eiliseltä, sunnuntai-illalta, kun poliisina esiintynyt nainen soitti vuonna 1942 syntyneelle miehelle ja sepitti tarinaa etsintäkuulutetun ihmisen kiinniottamisesta. Tähän poliisi mukamas tarvitsi miehen pankkitunnuksia. Tässä tapauksessa uhri oli kuitenkin alkanut epäröimään, eikä antanut uusimpia pankkitunnuksiaan.

Eräässä huijauksessa uhrille soittanut valepoliisi väitti, että uhrin pankkikortti olisi kopioitu ja uhrin tulisi ”noudattaa ohjeita tekijän kiinnisaamiseksi”. Valepoliisi oli puhelimessa ohjannut uhrin ajamaan kaupungilla tietylle kadulle ja neuvonut jättämään pankkikortin puun juureen kiven alle. Tämän jälkeen huijari oli vielä tiedustellut pankkikortin tunnusluvun puhelimessa. Uhri oli tämän antanut ja poistui paikalta. Kun valepoliisi oli tiedustellut vielä rinnakkaiskorttia, oli uhri tässä vaiheessa viheltänyt pelin poikki ja mennyt takaisin puun juurelle, mutta kortti oli tällä aikaa jo ehtinyt kadota huijarin mukaan. Kotona uhrille selvisi, että pankkikorttia oli jo ehditty käyttää useamman sadan euron edestä. Tämä tapaus sattui taasen eilen sunnuntaina kolmen jälkeen iltapäivällä Toukolassa. Samantyylinen tapaus kirjattiin eilen myös Herttoniemessä yhdentoista aikaan aamupäivällä.

Poliisi painottaa erityisesti sitä, ettei virkavalta kysy ikinä luottokortin tunnuslukua, pin-koodia tai nettipankkitunnuksia puhelimessa tai kasvotusten. Mikäli saa tämäntyylisen hämäräperäisen puhelun, ei missään nimessä kannata lähteä toimimaan huijarin ohjeiden mukaisesti, vaan tapauksesta tulee ilmoittaa pikimmiten hätäkeskukseen.

Poliisi ei ole toistaiseksi tavoittanut epäiltyjä. Poliisi tutkii tapauksia virkavallan anastuksena, petoksina ja petoksen yrityksinä.

Lähde: Helsingin Poliisi

One thought on “Poliisi varoittaa: Valepoliisit huijanneet vanhuksilta jo useaan otteeseen rahaa puhelimitse Helsingissä

  • 2.5.2017 at 23:59
    Permalink

    Mikä oli homman nimi, kun Forssan Supermarket’ia vastapäätä olleesta isosta pankkilaitteesta lähti tulemaan koko ”loppusumma” – onneksi viimeisiä päiviä kuukaudesta. Ehdin miettiä kortin syötön jälkeen, mistä painetaan seuraavaksi, kun muutama seteli putkahti ulos – minulle. Ei jumalauta voi olla niin hätäinen kone. Johan siitä vanhukselle putkahtaisi koko loppuliksa. Kerrankin kiitin, että minulla ei ollut rahaa paljon jäljellä.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.