Poliisihallitus: Poliiseille haalarikamerat

Poliisi harkitsee virkapukuun tai varusteisiin kiinnitettävien haalarikameroiden käyttöönottoa. Asiaa selvittäneen työryhmän mukaan haalarikameroiden hyödyt ovat kiistattomat.

– Haalarikameroiden odotetaan ennen kaikkea parantavan poliisityön tuottavuutta ja laatua. Lisäksi niiden on jo todettu parantavan poliisin työturvallisuutta, vähentävän poliisin väkivaltaista vastustamista sekä lisäävän poliisin oikeusturvaa. Kameroilla on myös ennalta estävä vaikutus, työryhmän puheenjohtaja ylikomisario Sami Hätönen Poliisihallituksesta sanoo.

Hätösen mukaan toiminnan laillisuuden ja yhdenmukaisen toimintamallien varmistamiseksi haalarikameroiden käyttö tulisi ohjeistaa mahdollisimman tarkasti.

– Käyttöönotto saattaisi olla mahdollista vuoden 2018 loppupuolella. Aikataulu määräytyy järjestelmien hankinnan kilpailutuksen aikataulun mukaan. 30 haalarikameraa on koekäytössä Helsingin poliisilaitoksessa, hän sanoo.

Sami Hätönen korostaa, että haalarikamera on vain yksi uusi työväline ja sitä koskevat samat toimivaltaperusteet ja rajoitteet kuin muitakin tallennuslaitteita.

– Poliisimies tekee aina päätöksen kuvaamisen aloittamisesta ja lopettamisesta. Kamerat eivät siis kuvaa hallitsemattomasti, vaan ne kytketään päälle ainoastaan silloin kun siihen on laillinen peruste. Tallenteiden käsittelykään ei poikkea muista poliisin käytössä olevista menetelmistä, Hätönen sanoo.

Haalarikameran käyttö on työryhmän mukaan mahdollista nykylainsäädännön puitteissa. Työryhmä on kuitenkin tunnistanut kuvaamista sekä tallenteiden käsittelyä ja säilyttämistä koskevassa lainsäädännössä kehittämiskohteita. Siksi työryhmä on päätynyt muun muassa määrittelemään haalarikameran käytöstä muodostuneelle, vielä käsittelemättömälle tiedolle tarkoituksenmukaisen säilytysajan.

– Asiaa koskevan lainsäädännön kehittäminen olisi sekä poliisitoiminnan että yleisen edun mukaista, Hätönen korostaa.

Lähde: Poliisihallitus

One thought on “Poliisihallitus: Poliiseille haalarikamerat

  • 14.10.2017 at 20:12
    Permalink

    Saataisiinko sittenkin ne poliisilain edellyttämät nimikyltit käyttöön?

    Eivät ne nimettömät sinipukuiset ainakaan ole salapoliiseja, mutta kylläkin poliisilakia ja perustuslakia rikkovia poliittisia mielipidepoliiseja.

    Vai olisiko näitä nimettöminä esiintyviä sinipukuisia kuitenkin pidettävä VALEpoliiseina, eikä heitä näin ollen edes pitäisi totella? Yrittävät kuitenkin selvittää henkilötunnuksesi ja salasanasi sekä tutkia puhelimesi.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.