Kansainvälinen tutkintaryhmä paljasti huumeiden maahantuontiorganisaation – yli 20kg huumeita 2015

Keskusrikospoliisi ja Länsi-Uudenmaan poliisilaitos ovat tutkineet törkeää huumausainerikosta, jossa virolaisista henkilöistä koostuneen ryhmän epäillään järjestäneen Suomeen kesällä 2015 yhteensä noin 16,5 kiloa amfetamiinia ja 5 kiloa hasista. Ryhmään kuuluvien miesten epäillään kesäkuussa 2015 vuokranneen Lopen Läyliäisistä kesämökin Suomeen salakuljetetun huumausaine-erän vastaanottamista, sekoittamista ja pakkaamista varten. Tämän jälkeen huumausaineet kätkettiin Läyliäisten vuokramökin ympäristössä olevaan metsään useisiin eri maastokätköihin.

Poliisi takavarikoi kesä-heinäkuussa 2015 ja marraskuussa 2015 Läyliäisissä sijaitsevista maastokätköistä yhteensä 14,5 kiloa amfetamiinia ja 5 kiloa hasista. Kyseisestä erästä peräisin oleva 2 kilon amfetamiinierä takavarikoitiin Helsingistä heinäkuussa 2015.

Juttuun liittyen on jo aiemmin tuomittu ryhmän jäseniä. Kesän 2015 takavarikoihin liittyen viisi virolaista mieshenkilöä tuomittiin vankeusrangaistuksiin Espoon käräjäoikeudessa keväällä 2016. Lisäksi marraskuun 2015 takavarikoihin liittyen kaksi suomalaista mieshenkilöä tuomittiin vankeusrangaistuksiin Hyvinkään käräjäoikeudessa keväällä 2016. Kahden suomalaisen osalta syytteet hylättiin myöhemmin Helsingin hovioikeudessa.

Nyt valmistunut esitutkinta kohdistuu erityisesti rikollisryhmän johtajaksi epäiltyyn 42-vuotiaaseen virolaismieheen, jonka epäillään johtaneen Suomeen kohdistunutta huumausaineiden maahantuontia Virosta käsin. Esitutkintaa varten perustettiin kansainvälinen tutkintaryhmä (JIT – Joint Investigation Team) Suomen, Viron ja Ruotsin poliisi- ja syyttäjäviranomaisten sekä Europolin ja Eurojustin kesken.

Suomesta kansainväliseen tutkintaryhmään osallistuivat Keskusrikospoliisi, Länsi-Uudenmaan poliisilaitos sekä Länsi-Uudenmaan syyttäjänvirasto. Esitutkinnan aikana epäiltyihin kohdistettiin laajasti salaisia pakkokeinoja erityisesti Virossa. Esitutkinta on edellyttänyt tiivistä yhteistyötä tutkintaryhmän virolaisten ja suomalaisten jäsenten välillä.

Rikollisryhmän johtajaksi epäilty 42-vuotias virolaismies sekä Suomeen salakuljetetun huume-erän yhdeksi vastaanottajaksi epäilty 29-vuotias virolaismies otettiin kiinni Suomen syyttäjän tekemän eurooppalaisen pidätysmääräyksen perusteella Tallinnassa marraskuussa 2016 ja heidät luovutettiin Suomeen esitutkintaa ja mahdollista oikeuskäsittelyä varten. Samaan aikaan Helsingissä otettiin kiinni 36-vuotias virolaismies, jonka epäillään toimineen ryhmän toisena johtohenkilönä.

Kaikki kolme kiinniotettua virolaismiestä ovat tällä hetkellä vangittuina asiaan liittyen ja esitutkintapöytäkirjat ovat heidän osaltaan siirtyneet syyteharkintaan Länsi-Uudenmaan syyttäjänvirastoon.

Lähde: Keskusrikospoliisi

One thought on “Kansainvälinen tutkintaryhmä paljasti huumeiden maahantuontiorganisaation – yli 20kg huumeita 2015

  • 2.5.2017 at 15:28
    Permalink

    No hyvä että saivat edes tuon verran huumeita pois katukaupasta.

    Koskahan niitä huumekoiria saataisiin lisää. Niitä pitäisi olla niin monta että kaikki ajoneuvot ja rahti saataisiin nuuskittua. Vain siten tämä ralli loppuu. 400 koiraa lisää ei ole liikaa.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.