Työttömien totaalinen kyykyttäminen

Nykyisen hallituksemme hampaissa ovat olleet erityisesti autoilijat ja työttömät. Tiedossa ei ole, miksi juuri näitä kahta ryhmää pidetään suurimpina syntisinä ja rikollisina, mutta julkisuuteen tihkuu jatkuvasti uutta tietoa siitä, miten näiden ryhmien elo tehdään mahdollisimman tukalaksi ja kalliiksi. Uusia maksuja, velvoitteita ja heikennyksiä tulee koko ajan lisää. Tässä kirjoituksessa keskitytään työttömien asemaan.

Jo viime vuodenvaihteessa työttömyysturvaan tuli monia heikennyksiä. Esimerkiksi ansiosidonnaisen päivärahan kesto pudotettiin 500 päivästä 400 päivään, joillakin 300 päivään. Työttömät velvoitettiin kulkemaan vähän väliä määräaikaishaastatteluissa. Ja lisää heikennyksiä ja velvoitteita on tulossa.

Hallitus aikoo julkaista huomenna perjantaina lakiesityksen, joka läpi mennessään tulee merkittävästi muuttamaan työttömyysturvaa ja tapaa hakea töitä. Jo aiemmin julkisuuteen lipsahti tieto, että jos työtön ei ole tietyn ajanjakson sisällä töissä tiettyä tuntimäärää, lasketaan hänen työttömyyskorvaustaan.

Kuulostaa idioottimaiselta. Mistä löytyy työnantaja, joka palkkaa työttömän silloin tällöin päiväksi-pariksi töihin, jotta työtön välttyisi työttömyyskorvauksensa laskemiselta? Tuollainen päivä silloin, toinen tällöin -tyyppinen työskentely on omiaan aiheuttamaan vain turhaa vaivaa ja tolkutonta paperisotaa sekä työttömälle että työnantajalle. Miten tuollainen toteutettaisiin käytännössä niin, ettei se vaikuttaisi työttömyyskorvauksiin ja esimerkiksi asumistukeen?

Luultavasti tuollainen pätkätyöskentely tulisi vaikuttamaan saataviin etuuksiin niin negatiivisesti, että työttömän on vain paljon helpompi ottaa kiltisti vastaan se hallituksen esittämä ”omavastuupäivä”. Ja niinhän hallitus tämän on varmaan laskenutkin. Kyseessä on naamioitu työttömyysturvan leikkaus.

Kiivasta työnhakua karenssin uhalla

Vielä pahempaa on luvassa. Tällä viikolla julkisuuteen tuli tieto, jonka mukaan työttömän täytyisi hakea kolmen kuukauden aikana vähintään kahtatoista työpaikkaa. Jos työtön ei näin tekisi, hän menettäisi työttömyyskorvauksensa 60 päiväksi.

Täysin järjetöntä. Isoissa kaupungeissa on avoimia työpaikkoja niin paljon, että 12 haettavan sopivan työpaikan löytäminen ei liene ongelma. Suomessa on kuitenkin useita pieniä paikkakuntia, joissa saattaa olla auki vain yksi tai kaksi työpaikkaa, tai jopa ei yhtään.

Tätä kirjoitettaessa selaan mol.fi-sivuilta eräiden pienien paikkakuntien avoimia työpaikkoja. Luhanka: 0 työpaikkaa, Kivijärvi: 1 työpaikka, Kannonkoski: 1 työpaikka. Noilla seuduilla asuvilla työttömillä on työn ja tuskan takana saada tarvittava määrä kasaan. Kun ympärillä on vain muita samanlaisia pikkukuntia, heidän on käytännössä haettava kaikkia lähialueilla avoinna olevia paikkoja riippumatta siitä, minkä alan paikoista on kyse, ja onko hakija ollenkaan pätevä tai sopiva kyseiseen paikkaan.

Toinen vaihtoehto, jolla syrjässä asuva voi selvitä tästä typerästä lukumäärärajasta, on hakea töitä todella kaukaa kotoaan. Mutta miten esimerkiksi ajokortiton ja autoton voisi kulkea töissä pitkän matkan päässä, kun julkinen liikenne on maaseudulla nykyään pelkkä muisto vain?

Pitkän matkan päässä töissä kulkeminen on ajokortin ja auton omistajallekin nykyään yhtä kärsimystä, sillä kun hallitus toisella kädellä pakottaa ihmisiä kulkemaan töissä todella kaukana kotoaan, se samaan aikaan toisella kädellä pyrkii tekemään yksityisautoilusta todella kallista. Työmatkojen verovähennysoikeuden omavastuuta jo korotettiin roimasti, ja kilometrikohtaista vähennystä pienennettiin.

Tämä lukumäärärajapelleily saa aikaan sen, että työnhakijat raapustavat hiki hatussa ja karenssin pelossa turhia hakemuksia paikkoihin, joihin heillä ei ole mitään mahdollisuutta päästä. Ja työnantajat hukkuvat näihin turhiin hakemuksiin. Seurauksena voi olla se, että työantajat eivät enää ilmoita työpaikkojaan avoimeen hakuun, vaan hoitavat rekrytoinnit muilla keinoin.

Työministeri Jari Lindström, joka on jo aiemmin useaan otteeseen osoittanut, ettei hänellä ole kompetenssia tehtäväänsä, ihmetteli eduskunnan kyselytunnilla opposition arvostelua todeten, että kyseessä on ”maltillinen esitys”.

Raportti vähintään kerran viikossa

Eikä siinä vielä kaikki. Julkisuuteen pääseiden tietojen mukaan työttömälle tulisi velvollisuus ilmoittaa työvoimaviranomaisten verkkopalvelussa omasta aktiivisuudestaan vähintään kerran viikossa. Työttömästä halutaan siis tehdä kokopäivätoiminen työnhakija, jonka pitäisi veren maku suussa ja hammasta purren hakea töitä kahdeksan tuntia päivässä. Eihän kaikilla ihmisillä edes ole tietokoneita tai nettiyhteyksiä, saati taitoa käyttää niitä.

Kuka niitä raportteja sitten lukee ja millä ajalla? Eikö kannattaisi tähänkin työnhakijoiden kyttäämisen sidottavat resurssit käyttää ennemmin työllisyyden parantamiseen?

Suunnitelman mukaan työttömien ja työnantajien kohtaamispaikaksi tullaan luomaan sähköinen Työmarkkinatori, jonne työttömät voisivat luoda profiileja itsestään. Tämä muistuttaa jo olemassaolevaa mol.fi-palvelun CV-nettiä, jonne työnhakija voi laittaa ansioluettelonsa ja esittelynsä työnantajien nähtäville.

Varmaan ihan hyvä idea, mutta ei toimi käytännössä. Itsekin aikanaan sinne CV-nettiin tein oman esittelyni. Esittelyn voimassaolo piti käydä erikseen uusimassa palvelussa kolmen kuukauden välein, ja jokaisella uusimiskerralla luki, että esittelyäni oli käynyt katsomassa 0 työnantajaa. Niinpä se säännöllinen uusiminen sitten jäi.

Epäonnistunut hallitus pihalla kuin lumiukko

Tuntuu siltä, että hallitus on nyt niin hukassa kuin olla ja voi. Kaikesta paistaa läpi asenne, että työttömät ovat työttöminä tahallaan ja laiskuuttaan, ja että heitä pitää rangaista siitä mitä ankarimmin. Tavallisen työttömän työnhakijan tilanteeseen ei osata samaistua millään tavalla.

Kaikkein alkeellisinkin matematiikka on hallitukselta hukassa. Käytännössä Suomessa on työttömänä melkein puoli miljoonaa ihmistä, kun mukaan lasketaan sekä kokopäiväiset työttömät että kaikki kuntouttavassa työtoiminnassa, työnhakuryhmissä ja erilaisilla työnhakukursseilla olevat ihmiset, jotka on laitettu näihin ”työllistymistä edistäviin toimenpiteisiin” pelkästään tilastojen kaunistamiseksi.

Kun avoimia työpaikkoja on vain erittäin pieni murto-osa noiden työttömien määrästä, niin luulisi tyhmemmänkin ihmisen tajuavan, että ei niitä työpaikkoja yksinkertaisesti riitä kaikille. Tänä päivänä on työttömänä runsain mitoin korkeasti koulutettuja, hyvän kokemuksen omaavia ja työhaluisia ihmisiä.

Tässä tilanteessa on ihan turha syyllistää ja ruoskia työttömiä työnhakijoita. Vika ei ole työttömissä, vaan työpaikkojen puutteessa.

Hallitus piiskaa kuollutta hevosta

Kuitenkin hallitus toimillaan antaa viestiä, että työttömät ovat tilanteeseensa itse syypäitä. Laiskoja, passiivisia, tukien hyväksikäyttäjiä, silkkaa yhteiskunnan pohjasakkaa. Tarjolla on pelkästään keppiä, keppiä ja aina vaan lisää keppiä. Minkäänlaisesta porkkanasta ei ole tietoakaan. Mistään ei palkita, kaikesta rangaistaan.

Luvassa on hallituksen toimesta sellainen kurimus työttömille, että sen vaikutuksesta tulevat varmasti mielenterveysongelmat ja itsemurhat lisääntymään. Uskomatonta, että tällaista voi tapahtua Suomen kaltaisessa sivistys- ja hyvinvointivaltiossa.

Hallitus voisi katsoa peiliin. Se on itse epäonnistunut talous- ja työvoimapolitiikassaan, mutta sysää nyt kaiken työttömien niskaan. Hallituksella on tilanteen korjaamiseksi aivan väärät lääkkeet. Ongelmaa lähdetään purkamaan täysin väärästä päästä.

Eikö työttömien kurittamisen sijaan kannattaisi ennemmin keskittyä luomaan talouskasvun edellytyksiä ja sitä kautta työpaikkoja? Silloin työllistyminen hoituisi ihan itsestään, ilman työnhakijoiden ihmisarvoa halventavia toimenpiteitä.

Ylimääräistä ainoastaan työttömille kohdistettua työttömyysveroa odotellessa.

 

14 thoughts on “Työttömien totaalinen kyykyttäminen

  • 4.5.2017 at 20:10
    Permalink

    Kyllä tuo hallitukseksi itseään nimittävä joukkio riisui naamarin kasvoiltaan: kivikovia psykopaatteja vailla inhimillisyyden häivää, todellisia susia lampaan vaatteissa. He ovat osoittaneet hyväksyvänsä kymmenien tuhansien partalasten, rintamakarkureiden maahantulon yhden vuoden (2015) aikana ja tarjoavat näille mukaavaa elämää maailman korkeimpiin kuuluvaa sosiaalilturvaa nauttien. Tämän he maksattavat kantasuomalaisilla, mm. todelliseen kurimukseen ajamillaan työttömillä ja muilla vähäosaisilla. – Maahantulo-invaasionhan vallanpitäjämme antavat jatkua, viime vuoden aikanakin maahamme päästettiin 5700 uutta sosiaaliturvastamme nauttijaa.

    Reply
    • 4.5.2017 at 23:17
      Permalink

      Miten ihmeessä työttömillä ja vähäosaisilla olisi varaa maksaa maahantulijoille yhtään mitään??? Hehän ovat itsekin saamapuolella .

      Reply
      • 4.5.2017 at 23:50
        Permalink

        Sellasta ihan yksinkertaista matematiikkaa: mitä enemmän kakun jakajia, sitä ohuemman viipaleen siitä saa. Järjettömän maahanmuuttopolitiikkamme miljardikulut on jostain otettava. Ja hallitus on näyttänyt ottavansa mieluiten köyhiltä ja työttömiltä. On ihan selvää että mitä enemmän on saajia, sitä vähemmän alkaa olla jaettavaa. Ja kyllä meistä ihan jokainen maksaa elintasopakolaisten elättämisen verojen muodossa…

        Reply
  • 4.5.2017 at 21:12
    Permalink

    loistava, asiallinen ja laajakatseinen kirjoitus joka on täyttää Faktaa. toivottavasti tämän kolumnin kirjoittaja on lähettänyt tämän myös työ- ja pääministerille, syytä olis koska heille suomi = kehä kolmosen sisäpuoli. vain reilu 4milj. asukasta asuu sen ulkopuolella 😀 🙁 ja heitä rangaistaan … jos pönde ei läheltä työpaikkaa löydä.. kaikki eivät pysty muuttamaan työn perässä esim. jos sattuu vaikka omistamaan asunnon.. niin sitä ei ihan äkkiä myydä jos ollenkaan. tai puolisolla on vakituinen virka kotikaupungissa… jne pitäskö pikkasen lisätä järjenkäyttöö siellä hallituksessa!!??

    Reply
    • 4.5.2017 at 23:12
      Permalink

      No läksin töihin 4000 km päähän Suomesta. Nyt on varaa käydä siellä moikkaa puolisoa kerran kuussa. Ei valittamista kummallakaan. Pelko pois ja menoksi.

      Reply
  • 5.5.2017 at 00:39
    Permalink

    Työttömien työnhakukirjeiden postitus tulisi säätää ilmaiseksi eli vapauus postimaksuista. Näin siksi koska kaikilla työttömillä ei ole sähköpostituksen mahdollisuutta laitteiden puuttumisen vuoksi.

    Reply
  • 5.5.2017 at 00:40
    Permalink

    Työttömien työnhakukirjeiden postitus tulisi säätää ilmaiseksi eli vapautus postimaksuista. Näin siksi koska kaikilla työttömillä ei ole sähköpostituksen mahdollisuutta laitteiden puuttumisen vuoksi.

    Reply
  • 5.5.2017 at 01:38
    Permalink

    mIKSI ITSEMURHAT LISÄÄNTYVÄT!!! VITUN HEIKON IHMISEN TAPA! JOS HALUAA VAIKUTTAA ASIOIHIN NIIN SYNAGOOGAAN TAI VAPAAMUURARI LOOSHIIN JA TAPPAA MINKÄ KERKIÄÄ! ITSE MURHA ON VITUN HEIKOILLE IDIOOTEILLE, NIINKUIN 90 LUVULLA KUN JUTKUT AIHEUTTI TAHALLAAN LAMAN JOLLA OSTI KAIKEN ILMASEKS!! VITUN PELLET TAPPAKAA ÄLKÄÄKÄ SORTUKU PASKAA! OLETTE VITUN AIVOPESTYJÄ IDIOOTTEJA!!! JA IDIOOTTEINA PYSYTTE!!!

    Reply
  • 6.5.2017 at 00:22
    Permalink

    Hyvä Allu toiuvon ettet joudu ojasta allikkoon ja huomaa että et kestä maailman menoa ja osaksesi kohdistuvaa potkintaa. Et ehkä ymmärrä mutaa vahvinkin voi murtua ja siksipä ikävästi toivon iltarukouksessani että kohtaisit selkärankasi taittavan tapahtuman ja sitä kautta kasvaisit ihmisenä.

    Reply
  • 6.5.2017 at 11:45
    Permalink

    Mikäli kaleeriorja ei souda, häntä ruoskitaan. Mikäli työtön ei osallistu kuntouttavaan työtoimintaan eli ”orjatyöhön”, häntä ei nykyisin ruoskita mutta keppinä määrätään karenssia. Ja jos edelleen kieltäytyy, karenssi jatkuu.

    Suomessa on laadittu laki, joka oikeuttaa ottamaan työttömän kansalaisen työkoulutukseen vaikka ilman hänen omaa tahtoaan. Meillä lainlaatijat eivät välitä toimenpiteen laillisuudesta ja kansainvälisistä sopimuksista. Lakiasiantuntijat ovatkin todenneet, että Euroopan ihmisoikeussopimus ja YK:n ihmisoikeuslauselma kieltävät tällaisen toiminnan. Nämä asiakirjat, samoin kuin ILO:n sopimus, kieltävät orjuuden ja pakkotyön. Kuntouttavassa työtoiminnassa työtön kuitenkin määrätään työhön ilman hänen omaa suostumustaan.

    Jatkossa on luvassa lisää perustuslakia ja kaikkia Suomen tekemiä kansainvälisiä sopimuksia rikkovia toimenpiteitä, jossa hallitus ruoskii nykyajan kaleeriorjia hengiltä. Hallituksella ja eduskunnan päättäjillä on kaksijakoinen politiikka, kansanäänestys euroalueesta eroamiseksi torpattiin vetoamalla Suomen tekemiin kansainvälisiin sopimuksiin. Työttömyyden hoidossa kävellään yli ja rikotaan niin Suomen omaa lainsäädäntöä, kuin tehtyjä kansainvälisiä sopimuksia mennen tullen.

    Vaadin että KAIKKI tehdyt kansainväliset sopimukset mitätöidään, koska suurin osa niistä on pelkkiä kuolleita kirjaimia joita ei ole tarkoituskaan noudattaa.

    Reply
  • 8.5.2017 at 21:24
    Permalink

    Tämä Sipilän keino ei ole muuta kuin tilastojen kaunistamiskonsti, tällä saadaan kaikki pitkäaikais työttömät pois listoilta ja lisää köyhiä joilla ei ole edes varmaa toimeentulosta.

    Reply
  • 17.5.2017 at 14:40
    Permalink

    Ei mitään hätää,tulen olemaan niin aktiivinen työnhakija,että 100 sähköpostihakemusta päivässä per työnantaja tulee olemaan minimi.Haluan että kyseinen työnvälittäjä huomaa minut!(P.S EI ole olemassa ns työnantajia ON vain työnvälittäjiä…eivät omistaan mitään anna,täyttä paskapuhetta mitä nyt porvariniljakkeilta aina tulee)Ja tulen tykittämään tuhansia hakemuksia päivässä,aloitan työministerin avustajan paikasta jos tämä kyykytys saa lainvoiman.Seuratkaapa uutisia kun EmailAttack alkaa.Missään ei olla käsitelty enimmäismäärää.Työttömän kosto tukkii noiden kusettajayrittäjien sähköpostit,joten tämäkin pelleily loppuu EKn aloitteesta…heh heh…hei,Sipilä..keksi mitä keksit aina jäät kakkoseksi

    Reply
  • 21.10.2017 at 22:45
    Permalink

    Sitä tässä vaan, että olin työelämässä ilman lomautuksia 47 vuotta, joista viimeiset 36 vuotta samassa työssä.. Nyt sitten jouduin ( huom. en jäänyt) työttömäksi firman konkurssin takia. Konkurssin tehnyt yrittäjä jätti kaikki eläkemaksut ja verot maksamatta ja nyt päivittää facebookia milloin monacosta, milloin singaporesta että täällä sitä uuden jahdin kannella aurinkoa otellaan.
    Ja kas, yht´äkkiä minä olenkin syypää ja lorvi yhteiskunnan varoila elävä loinen, jolta pitäisi kaikki tuet lopettaa. En jaksa todellakaan ymmärtää miksi minua pitäisi tästä rangaista. Mutta näin se vaan tuntuu olevan. Onneksi asiaa hoidetaan työttömyyden hoidon kolmella hienolla perusasialla, Nöyryytys, kyykytys ja väheksyntä.

    Tip on the day:
    Eikö paras ratkaisu olisi, että kaikki jotka joutuvat työttömäksi tai sairastuvat (nuha ilman kuumetta pois lukien) yksinkertaisesti eliminoitaisiin. Mikä säästö yhteiskunnalle. Ehkäpä myös eläkeläiset. Ajatelkaa mitkä bonukset tulisivat eläkeyhtiöiden johdolle tuloskasvusta. Äkkiä suomi olisi kaikkien tilastojen valossa oikein mallimaa. Nuoria, onnellisia ja terveitä punaposkisia ihmisiä Olen niin onnellinen, että synnyin tähän hienoon maahan.

    Reply
  • 4.2.2018 at 18:57
    Permalink

    Politiikassa pelataan liiankin kanssa ”varakorteilla”. Silloin kun jossain kikertää tai ei muuten vaan onnistu, tempaistaan hihasta sellainen kortti, johon VARMASTI huomio kääntyy. Sitten toivotaan isoa älämölöä, että se kikertävä epäjuttu hissulleen hiipuu.
    Sitä ’varakorttia voidaan sitten veivata siihen asti, että sitä joudutaan ’korjaamaan. Ja voi kun kas: taas on hallitus onnistunut ”korjaamaan huutavan epäkohdan”.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.