Ministeriö: Bensiinin ja dieselin raju hinnannosto tehokas keino – Vuotuinen diesel-vero historiaan?

Polttoaineiden valmisteverojen erittäin merkittävällä nostamisella olisi valtion ilmastositoumusten kannalta suotuinen vaikutus, todetaan ympäristöministeriön taustaselvityksessä.

Aalto-yliopistolla teetetty raportti on nimeltään ”Liikennettä koskeva säännöstely ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi”, ja se liittyy parhaillaan lausuntokierroksella olevaan Suomen ilmastopoliittiseen suunnitelmaan. Kyseinen suunnitelma keskittyy jo hyväksytyn kansallisen energia- ja ilmastostrategian eli ns. Pariisin sopimuksen toteuttamiseen.

Strategiassa esimerkiksi linjataan, että liikenteen päästöjä on vähennettävä vuoteen 2030 mennessä jopa 50 prosenttia verrattuna vuoden 2005 tilanteeseen. Kyse on siis eräästä maailman tiukimmista liikenteelle asetetuista päästövähennystavoitteista.

Dieselille merkittävä veronkorotus

Raportin mukaan nopeista keinoista tehokkaimpia olisivat merkittävä lisäys liikenteen uusiutuvien polttoaineiden prosentuaaliseen osuuteen sekä liikennepolttoaineiden valmisteverojen merkittävä nostaminen.

Raportissa otetaan kantaa eritoten dieseliin, jonka vero tulisi ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi asettaa samalle tasolle bensiinin verotuksen kanssa. Dieselin veronkorotuksen yhteydessä poistuisi erillinen diesel-autojen käyttövoimavero.

Raportissa todetaan, että dieselin rajulla hinnannousulla olisi merkittäviä vaikutuksia paljon ajaville.

Uusien autojen hinnassa maksettavan autoveron hiilidioksidipäästöihin perustuvan veroporrastuksen rajukaan jyrkentäminen ei raportin mukaan vaikuttaisi ilmaston kannalta nopeasti. Sama koskee vuosittain maksettavan ajoneuvoveron perusveron muuttamista, sillä Suomen henkilöautokannan uusiutuminen on joka tapauksessa verraten hidasta.

Lähde: IS

8 thoughts on “Ministeriö: Bensiinin ja dieselin raju hinnannosto tehokas keino – Vuotuinen diesel-vero historiaan?

  • 5.5.2017 at 19:03
    Permalink

    Ensin olisi syytä puuttua sotakoneiston ja mm. rahtilaivojen saasteisiin. Sitä ennen on ihan naurettavaa jargonia puhua henkilöautojen päästöistä jonain merkittävänä asiana. Yksi jenkkisotilas kuluttaa päivässä keskimäärin 16 gallonaa raakaöljyä.

    Reply
  • 5.5.2017 at 20:43
    Permalink

    Sekoäitä nämä virkamiehet . Kulutus vain sakkaa pahemmin Suomessa kun ihmiset eivät pääse töihin ja ostovoima laskee. ;( ;'(

    Reply
  • 6.5.2017 at 12:07
    Permalink

    Ei päästöt verotuksen nostolla parane, se on humpuukia. Laittakaa viinapensaa (E85) puolet tai kolmasosa auton tankkiin ja käykää katsastamassa sekä päästömittaamassa auto. Iällä ei ole väliä ja kilometrejäkin saa olla yli 300 tuhatta. Hylkäys tulee koska moottori käy liian puhtaana ja alittaa reilusti säädetyn päästöjen alarajan. SIIS ALARAJAN! Jo tämä osoittaa koko päästötouhun olevan täyttä kusetusta.

    Reply
  • 6.5.2017 at 16:28
    Permalink

    Ylikansallisia takapirujaan kumartavat ja kieli ruskeana nuoleskelevat vallanpitäjämme ovat sitoutuneet suomalaisten rankkaan kusettamiseen myös monenlaisella SUUREEN ILMASTOHUIJAUKSEEN liittyvällä verolla ja maksulla.

    Reply
  • 6.5.2017 at 17:54
    Permalink

    No minäpä vedän esiin lentokoneet kaikkialla. Mitäs veroja ne maksavatkaan ? Eivät juuri mitään minnekään. Jotkut eivät edes arvonlisäveroja. Laitetaanpa ensin kaikki polttoaineet samalle viivalle verotusten kanssa ja mietitään sitten.

    Reply
  • 8.5.2017 at 16:51
    Permalink

    Hulluja ideoita. Halutaanko Suomi lamauttaa täysin. Suomen päästöjen määrä on kuin hyttysen pieru Sahrassa.

    Reply
  • 9.5.2017 at 08:56
    Permalink

    Osittain verottajan petoksellista toimintaa varsinkin dieselautoilijoita kohtaan. Ainakin EU-tasolla on dieselautoja viranomaistoimin suosittu. Nyt sitten nykäistään mattoa alta äkillisellä linjanmuutoksella.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.