Korkein hallinto-oikeus kumosi Porvoon kaukolämmön käyttöpakon

Porvoossa, Omenatarhan kaupunginosassa oli pari vuotta kädenvääntöä kättä siitä, onko omakotitaloasukkaan pakko käyttää kaupungin kaukolämpöä tilanteessa, jossa uusioenergiaakin olisi tarjolla.

Porvoon kaupungilta tontin ostanut pariskunta halusi vaihtaa omakotitalonsa pääasiallisen lämmitystavan kaukolämmöstä maalämmöksi, ja haki kaupungilta lupaa maalämpökaivon poraamiseksi.

Kaupungin rakennustarkastaja hylkäsi pariskunnan hakemuksen. Kaupunki tulkitsi, että asemakaava sekä maankäyttö- ja rakennuslaki velvoittivat kaukolämmön pakkokäyttöön. Porvoossa kaukolämpöä myyvän Porvoon Energian omistaa sataprosenttisesti Porvoon kaupunki.

Pariskunta haki turhaan muutosta päätökseen Porvoon kaupungin rakennus- ja ympäristölautakunnasta, joten asiassa mentiin oikeuteen.

Hallinto-oikeus asettui pariskunnan kannalle. Oikeuden mielestä poikkeuksen kaukolämpöverkkoon liittymisvelvollisuudesta muodostavat rakennukset, joiden lämmitystapa on kaukolämpöä tehokkaampi ja perustuu merkittäviltä osin aurinkoenergiaan, täyden tehon maalämpöpumppuun tai vähäpäästöisiin biopolttoaineisiin.

Porvoon kaupunki valitti asiasta Korkeimpaan hallinto-oikeuteen, joka päätti asian pariskunnan hyväksi, ja he saivat lopulta vapautuksen kaukolämmöstä. Tämä on merkittävä ennakkotapaus, joka lisää omakotitaloasukkaiden mahdollisuuksia vaihtoehtoisiin energiaratkaisuihin asemakaavasta huolimatta.

Lämmitys muodostaa leijonanosan kotien energiankulutuksesta, mutta rakennusten energiatehokkuuden ja vaihtoehtoisten lämmitysmuotojen saatavuuden paraneminen pienentävät jatkuvasti kaukolämmön tarvetta.

Lähde: Tekniikka & Talous

 

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.