Lakko-fanit häiriköivät YouTubessa: V*tun idiootti, luuseri, p*ska, nilkki, s**tanan läski…

Nykysuomen toimittaja löysi YouTubesta erään videon alta siivottomia kommentteja, joiden kirjoittajat olivat kaikesta päätellen suositun vloggaajan eli YouTubessa omaa videoblogiaan pitävän Lakon ihailijoita.

Julkiseen videoon kirjoitetuissa, kaikille näkyvissä kommenteissa haukutaan kyseisen videon postajaa todella ruokottomaan sävyyn. Tässä esimerkkejä kommenteista videon alta:

Saimme yhteyden kyseisen videon postaajaan, koska halusimme tietää, mistä tässä oikein on kysymys.

– Kaikki alkoi siitä, kun näin vloggaaja Lakon jossain TV-ohjelmassa muutama kuukausi sitten. Olin jo muualtakin saanut tietooni, että nykyään nuoriso seuraa ahkerasti näitä vloggaajia, ja että nämä videot keräävät YouTubessa huimia  määriä katselukertoja, Marko (nimi muutettu) aloittaa.

Selvittääkseen, mistä ilmiössä oikein on kyse, kävi Marko uteliaisuuttaan katsomassa muutamien suosituimpien vloggaajien videoita Youtubesta. Niiden joukossa oli myös Lakon videoita.

– En tiedä, olenko sitten liian vanha, mutta en oikein löytänyt videoista mitään kiinnostavaa, kommentoi Marko.

Sitten Marko teki asian, jota sai myöhemmin karvaasti katua. Hän kirjoitti kommentin johonkin Lakon lukuisista videoista.

– En enää aivan sanatarkasti muista, mitä siihen kommenttiin kirjoitin, mutta kuitenkin ihmettelin siinä kommentissani sitä, miten ihmiset käyttävät aikaansa katsomalla toisten tavallisten ihmisten tavallista elämää YouTuben kautta, että eikö heillä olisi omakin elämä elettävänään, Marko muistelee.

Markolla itselläänkin on YouTube-kanava, jossa hän ei kuitenkaan kuvaa omaa elämäänsä.

– Innokkaana musiikinharrastajana julkaisen siellä harvinaisia ja vanhempia musiikkikappaleita ja -videoita, joita YouTubessa ei vielä ole.

Marko onkin siirtänyt digitaalisen muotoon musiikkia ja videoita mm. vanhoilta VHS-kaseteiltaan ja LP-levyiltään, ja julkaissut niitä YouTubessa.

– Tavoitteena eivät ole suuret katsojamäärät, vaan pikemminkin pidän toimintaani kulttuuritekona ja palveluksena muille musadiggareille, kun annan heille mahdollisuuden löytää harvinaisia biisejä, joita ei löydy Spotifystä, YouTubesta, levykaupoista tai oikein mistään muualtakaan.

Aluksi tuon Lakon videoon jätetyn kommentin jälkeen ei tapahtunut mitään, mutta yhtäkkiä muutaman päivän kuluttua alkoi Markon julkaisemiin videoihin tulla valtavia määriä häntä ja hänen videoitaan halventavia kommentteja samanaikaisesti usealta eri käyttäjältä.

– Vaikuttaa jotenkin organisoidulta hyökkäykseltä. Minun väitettiin haukkuneen Lakkoa, vaikka yleisesti ottaen kyseenalaistin koko tämän vloggauksen suosion, Marko muistelee.

Kirjoitukset ovat todella räävittömiä, mutta aivan puhdas pulmunen ei ole Marko itsekään.

– Aluksi yritin antaa kirjoittajille takaisin samalla mitalla, koska kirjoitukset olivat todella törkeitä. Muistutin kirjoittajia käytöstavoista ja taisinpa huomauttaa kommenteissa esiintyneistä lukuisista kirjoitusvirheistäkin, ja korostin koulunkäynnin tärkeyttä.

Lakko ei vastannut avunpyyntöön

Kommenttien tulo loppui muutaman päivän jälkeen, ja Marko luuli tilanteen rauhoittuneen. Kuitenkin muutaman kuukauden kuluttua sama ralli alkoi uudestaan, vaikka Marko ei ollut tässä välissä kommentoinut yhtään lisää mihinkään videoon.

– En tiedä, missä forumeilla näitä juttuja suunnitellaan, mutta taas alkoi videoihini tulla Lakkoon liittyvää kommenttia yhtä aikaa eri käyttäjiltä.

Tässä vaiheessa Marko ei enää jaksanut väitellä ilmeisen nuorien kommentoijien kanssa, vaan päätti ottaa yhteyttä itse Lakkoon siinä toivossa, että hän saisi puhuttua ihailijoilleen järkeä päähän, jotta moinen häiriköinti loppuisi.

– Laitoin Lakolle viestiä Facebookin kautta. Siitä on kohta jo kaksi viikkoa, mutta hän ei ole vastannut minulle mitään.

Häiriköinnin vuoksi Marko joutui poistamaan eniten härikkökommentteja saaneen videonsa YouTubesta, sillä virkavallalla uhkailukaan ei lopettanut kommentointia.

– Nähtäväksi jää, joudunko lopettamaan koko kanavani. Se olisi sääli, toteaa Marko, ja kysyy vielä lopuksi:

– Missä ovat nykyisen YouTube-sukupolven käytöstavat? Onko tämä vapaan kasvatuksen tulosta?

 

Katso myös:

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.