Kanadalainen kaivosyhtiö otti ja lähti, siivous ja lasku suomalaisille

Kanadalainen Belvedere Mining jätti Nivalan hituran kaivoksella työt kesken ja teki konkurssin. Jälkisiivous ja lasku jäi valtiolle. Arviolta 5 miljoonaa maksavan projektin kustantaa siis veronmaksajat. Konkurssihakemus jätettiin jo vuonna 2015, syynä oli heikostituottava nikkelikaivos jollei löydetty enää jatkajaa.

Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka kertoo kaivosyhtiön konkurssipesän olevan täysin varaton. Yhtiön viimeiset varat ovat menneet lakimiehien palkkioihin ja edes ns siivousvakuuksiksi tarkoitettua 2 miljoonaa euroa ei enää ole olemassakaan.

Pelkona on nyt kalajoen saastuminen, joka saattaa olla edessä, jos ei kaivosta saada putsattua. Pokka kertoo, että kaivosalue pitää saada pidettyä eristyksissä pohjavesistä, jottei katastrofia pääse syntymään. Kanadalainen kaivosyhtiö jätti kaiken suomalaisten harteille.

Pokka sanoo, että ratkaisu tulevaisuudessa olisi eräänlaisen vastuurahaston kerääminen teollisilta toimijoilta. Tällöin kulut eivät aina kasaantuisi veronmaksajille, vaan siivouskulut katettaisiin rahastosta. Toistaiseksi Juha Sipilän hallitus on ollut haluton muuttamaan nykyistä käytäntöä.

4 thoughts on “Kanadalainen kaivosyhtiö otti ja lähti, siivous ja lasku suomalaisille

  • 20.5.2017 at 18:14
    Permalink

    Paljonkos tähän ympäristörikokseen käytettiin veronmaksajien rahoja? Esimerkkinä Talvivaara johon on hukkunut satojen lonkkaleikkausten ja asumistukien rahat.

    Reply
  • 20.5.2017 at 18:51
    Permalink

    Niin ja miksi Irak saa kehitymaa-avustusta. Kysyn vaan. Kaikki hölmöydet ovat nyt kai jo toteutettu.

    Reply
  • 21.5.2017 at 13:08
    Permalink

    Ensin annetaan ilmaiset kaivosoikeudet ulkomaisille kaivosyhtiöille jotka konsernilainojen turvin vie varat verokeitaisiin. Kaivosmiesten palkan maksaa osakeyhtiö Suomen vero-orjat ja loppuviimeksi myös jäljelle jätetyn paskan ja tuhon. Paljonkohan tuoltakin kaivettiin kultaa… kun Kittilän kaivoksesta sitä viedään ulkomaille aivan ilmaiseksi kuusi tonnia vuodessa.

    Reply
  • 21.5.2017 at 18:47
    Permalink

    Eiköpä nämäkin kanadalaisten ja muiden ulkomaisten ”savotoiden” louhokset ole juuri niitä, ”oikeuksia” ja ”lupia”, joita ei missään tapauksessa annettaisi kotimaisille toimijoille ympäristöministeriön ja vihreiden jyrkän vastustuksen takia. Koskapa kaivostoiminnan seurauksena olisi vakavia ympäristöriskejä ja luonnon raiskaantuminen.
    Suomen yltiökapitalismin ja liberalismin nimissä myyvät ilosta kiljuen kansallisomaisuutemme ulkomaisille ylikansallisille toimijoille pilkkahintaan lähes itse maksaen, että luonnonvarat metsineen päivineen saadaan kenkättyä pois omasta omistuksesta, silllä eihän valtion pidä mitään omistaa. On kuitenkin päivän selvää, että oli kysessä sitten kotimainen tai ulkomainen taho. On kummallekin tasapuolisesti luettava yhtä ankarat madonluvut, mitä tulee toiminnan ympäristövaikutuksiin. Lisäksi ulkomaiset toimijat saavat Suomen valtiolta kaikki mahdolliset tuet ja helpotukset, että nämä ylikansalliset veroparatiisi -firmat saavat käärittyä kaikki rahat tynnyrinpohjaa myöten.
    Suomea pidetäänkin eräänlaisena Afrikkana, johon kolonialistit menevät kuin ”hollitupaan” ja saavat haalia kuin supermarketista hyllyiltä mitä haluaa. Mikään muu maa ei ole niin tyhmä kuin Suomi. Mitä iloa meille olisi esim. öljystä, jota Norja pumppaa Pohjanmerestä? Ei mitään! Se olisi jo lahjoitettu ajat sitten ties kelle.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.