Seksuaaliväkivaltaa kokeneille avataan tukikeskus Helsinkiin

Suomen ensimmäinen seksuaaliväkivaltaa kokeneiden Seri-tukikeskus aloittaa toimintansa HYKS:n Naistenklinikalla 29. toukokuuta. Tukikeskuksesta seksuaaliväkivaltaa kokenut henkilö saa kokonaisvaltaista palvelua samasta paikasta akuuttivaiheessa eli seksuaalirikosta lähinnä seuranneen kuukauden aikana. Tukikeskuksen palvelut ovat asiakkaalle maksuttomia.

Kynnys hakeutua Seri-tukikeskukseen on tehty mahdollisimman matalaksi. Seksuaaliväkivaltaa kokenut voi hakeutua sinne itse, omaisten kanssa tai viranomaisen ohjaamana noin kuukauden sisällä seksuaaliväkivallasta. Palvelu on tarkoitettu 16 vuotta täyttäneille. Alle 16-vuotiaat seksuaaliväkivallan uhrit hoidetaan HYKS:n Lastenklinikan ja Jorvin lasten päivystyksissä.

Tukikeskuksessa on valmius kerätä akuuttivaiheessa raiskauksen uhrilta oikeuslääketieteelliset näytteet ja tarjota lääketieteellistä tutkimusta ja hoitoa sekä antaa uhrille psykososiaalista tukea. Lisäksi tukikeskus varmistaa asiakkaan tarvitseman jatkotuen ja jatkohoidon. Seri-tukikeskus palvelee kaikkia sukupuolia; naisia, miehiä ja transihmisiä, inter- ja muun sukupuolisia.

Tukikeskuksen palvelujen saanti ei edellytä rikosilmoituksen tekoa, mutta sen tekemiseen kannustetaan. Tarvittaessa uhria opastetaan tekemään ilmoitus poliisille ja ohjataan saamaan oikeudellista neuvontaa.

Seri-tukikeskuksen lyhenne tulee sanasta seksuaalirikos.

Raiskauksen uhri tarvitsee akuuttivaiheessa monenlaista apua

Väkivaltaa kokeneen jatkohoidon ja seurannan pitää olla pitkäkestoista. Mikäli palvelujen etsiminen jää uhrin vastuulle, on riskinä, että traumatisoitunut asiakas jää ilman jatkoapua, koska palveluja voi olla vaikea löytää.

Seri-tukikeskuksessa toimii lääkäri, kätilö, psykologi, sosiaalityöntekijä ja sairaalapastori. Tukikeskuksesta asiakas saa tietoa myös apua tarjoavista järjestöistä.

Taustalla Istanbulin sopimuksen velvoitteet

Naistenklinikan Seri-tukikeskus on maamme ensimmäinen ja se toimii mallina myöhemmin muualle Suomeen perustettaville tukikeskuksille. Se palvelee alkuvaiheessa helsinkiläisiä, espoolaisia ja vantaalaisia seksuaaliväkivaltaa kokeneita henkilöitä. Uudenmaan muiden kuntien kanssa neuvotellaan palvelun laajentamisesta.

– On todella hienoa, että ensimmäinen Seri-tukikeskus on nyt perustettu Suomeen. Keskuksessa tehdään tiivistä yhteistyötä viranomaisten ja järjestöjen kanssa, toteaa HYKS:n Naistentautien ja synnytysten toimialajohtaja Seppo Heinonen.

Tukikeskuksen ovat perustaneet Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) yhteistyössä Naistenklinikan kanssa. Sosiaali- ja terveysministeriö on tukenut valmistelutyötä ja rahoittanut hanketta.
Seri-tukikeskuksen perustamisen taustalla on Euroopan neuvoston sopimus naisiin kohdistuvan väkivallan sekä perheväkivallan ehkäisystä ja torjumisesta (ns. Istanbulin sopimus). Se tuli Suomessa voimaan 2015. Sopimus velvoittaa Suomen perustamaan tukikeskuksia seksuaaliväkivaltaa kokeneille.

Lähde: Valtioneuvosto.fi

Lue myös

 

2 thoughts on “Seksuaaliväkivaltaa kokeneille avataan tukikeskus Helsinkiin

  • 29.5.2017 at 21:31
    Permalink

    Johtuuko tämä siitä että Helsingissä ihmist kokevat eniten seksualista väkivaltaa?

    Muualla Suomessa sentään osataan keskustella ja käydä treffeillä. Helsingissä vissiin mennään monikulttuurillisuutta ihannoiden suoraan asiaan. Toisen vastusteluista huolimatta.

    Reply
    • 30.5.2017 at 11:21
      Permalink

      Noin toimii lähinnä matut, mutta Helsinkihän on ihan ykkönen Suomessa mitä tulee matuloisten haalintaan. Helsinki haluaa pilata koko Suomen.

      Mutta ei toi kriisikeskus auta, jos matu raiskaa, koska eihän ne raiskaa ja se vaan kuuluu niiden kulttuuriin.

      Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.