Varo valepoliisia – Poliisi ja pankit eivät kysele pankkitietoja tai tunnuksia puhelimitse

Poliisilla on rikostutkinnassa eri puollla Suomea useita tapauksia, joissa iäkkäät ihmiset ovat saaneet puhelinsoittoja poliisiksi esittäytyneiltä henkilöiltä. Nämä valepoliisit ovat erilaisilla verukkeilla kysyneet pankkikortti- tai verkkopankkitunnuksia.

Poliisi vetoaakin omaisiin ja muihin tahoihin, jotka ovat ikäihmisten kanssa tekemisissä, että ilmiöstä keskusteltaisiin. Heitä olisi muistutettava siitä, että pankkikortteja tai niihin käyttöön liittyviä tietoja ei saa luovuttaa kenellekään. Ei vaikka pyytäjä sanoisikin olevansa poliisi.

– Asian käsittely ei kuitenkaan saa aiheuttaa pelkoa tai ahdistusta. Esimeriksi puhelimitse tehdyistä mahdollisesti rikollisista yhteydenotoista voi heti kertoa tutulle ja turvalliselle henkilölle. Hän voi sitten välittää asian poliisille, poliisitarkastaja Jyrki Aho Poliisihallituksesta sanoo.

Nyt tutkittavana olevissa tapauksissa ikäihmisiä on pyydetty toimittamaan pankkikorttejaan eri paikkoihin, kuten postilaatikoihin tai pysäköintialueille. Osassa tapauksia siviilivaatteiset valepoliisit ovat tulleet uhrin kotiovelle ja pyrkineet sisälle asuntoon vedoten erinäisiin tekosyihin, joiden varjolla heidän tulisi saada tutkia asunto. Valepoliisit ovat kertoneet tarvitsevansa tietoja, koska henkilö on joutunut rikoksen uhriksi.

– Tiedossa on myös tapauksia, joissa rikolliset ovat ensin onnistuneet anastamaan henkilön pankkikortin, jonka jälkeen sen käyttöön liittyviä tunnuksia on udeltu puhelimessa. Osassa huijauksista menetetyt rahamäärät ovat olleet suuria. Menetettyjä rahoja on usein hyvin vaikea saada takaisin, Aho kertoo.

Pyyntöihin tulee ehdottomasti suhtautua kielteisesti. Poliisi ja pankit eivät ikinä pyydä näitä tietoja puhelimitse. Salaisiksi määriteltyjä pankkitietoja ja -tunnuksia ei koskaan pidä kertoa tai luovuttaa, vaikka joku niitä kysyisi.

Jos soittaja esiintyy poliisina ja pyytää kyseisiä tietoja, on tältä tiedusteltava nimeä, puhelinnumeroa ja poliisilaitoksen tietoja. Tämän jälkeen on ilmoitettava, että tiedot tarkastetaan ja soittajaan otetaan yhteyttä kyseisen poliisilaitoksen kautta pyynnön oikeellisuuden toteamiseksi.

Poliisi tutkii huijauksia virkavallan anastuksina ja mahdollisesti törkeinä petoksina, jos niillä tavoitellaan huomattavaa hyötyä tai rikos tehdään käyttämällä hyväksi toisen heikkoutta. Törkeästä petoksesta voidaan tuomita vankeutta vähintään neljä kuukautta ja enintään neljä vuotta. Teon yritys on rangaistava.

Vaikka valepoliisirikoksista on tiedotettu laajasti, rikolliset ovat onnistuneet jatkamaan huijauksiaan.

Tapahtuneista rikoksista tai niiden yrityksistä tulee ilmoittaa poliisille mahdollisimman pian, vaikka taloudellista menetystä ei aiheutuisikaan. Kaikki tieto on poliisille tärkeää valepoliisirikosten selvittämiseksi ja estämiseksi.

Lähde: Poliisihallitus

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.