Poliisi: Älä välitä alaikäiselle alkoholia

Kesä tulee ja koulut päättyvät. Koulujen päätösviikonloppuna 2.-4.6.2017 on edessä perinteinen poliisin järjestämä tehostettu nuorten päihteiden käytön valvonta. Poliisi valvoo nuorten päihteiden käyttöä koko maassa. Valvonnan kohteina ovat nuorten alkoholin ja huumeiden käyttö.

Valvonnan painopistealueina ovat erityisesti nuorten kokoontumispaikat, kuten lasten leikkipaikat sekä päiväkotien ja koulujen pihat. Valvontaa tehdään monilla paikkakunnilla yhteistyössä nuoriso- ja sosiaalitoimen sekä Aluehallintoviraston alkoholitarkastajien kanssa.

Poliisi haluaa muistuttaa, että alle 18-vuotiaiden alkoholin käytöstä lähtee aina ilmoitus vanhemmille sekä lastensuojeluviranomaisille. Tämän lisäksi seurauksena on useimmiten 40 euron rikesakko.

Valvonnalla pyritään ennalta estämään alkoholijuomien välitys alaikäisille sekä alaikäisten alkoholin hallussapito ja käyttö. Poliisi puuttuu normaaliin tapaan valvonnassa myös muihin yleisten paikkojen häiriöihin ja humalajuomiseen.

Alkoholin välittäminen alaikäiselle on rikos

Vuodesta 2010 lähtien järjestetyistä tehovalvonnoista on viikonlopun aikana poliisin haltuun tullut noin 2 000 – 2 500 litraa erilaisia alkoholijuomia. Lastensuojeluilmoituksia poliisi on joutunut tekemään vuosittain 700 – 1 200.

– Alkoholin hallussapitorikkomuksiin syyllistyneiden sekä lastensuojeluilmoitusten määrät ovat tosin viime vuosina olleet laskemaan päin ja toivomus tietysti on, että sama trendi jatkuisi, ylikomisario Vesa Pihajoki Poliisihallituksesta sanoo.

Alkoholin välittäminen alaikäiselle on rikos. Poliisi vetoaakin täysi-ikäisiin, etteivät he välittäisi alkoholia yhdellekään alaikäiselle.

Alkoholimyrkytys uhkaa tottumatonta käyttäjää

Poliisin kokemuksen mukaan koulujen päättymisviikonloppuna monet lapset ja nuoret käyttävät alkoholia usein ensimmäisiä kertoja elämässään. Tottumattomat käyttäjät eivät osaa arvioida käyttämänsä alkoholin määrää ja sen vaikutuksia, mistä seurauksena saattaa olla alkoholimyrkytys.

– Päihtyneellä lapsella tai nuorella myös riski rikoksen uhriksi joutumiselle sekä erilaisille humalavahingoille kasvaa, Pihajoki sanoo.

Vastuu lapsista ja nuorista sekä heidän hyvinvoinnistaan on vanhemmilla. Poliisin ohje koulujen päättymisjuhliin valmistuvien lasten ja nuorten vanhemmille onkin, että sopikaa lastenne kanssa juhlintaan selvät pelisäännöt ja olkaa lapsiinne yhteydessä illan mittaan.

Lähde: Poliisihallitus

2 thoughts on “Poliisi: Älä välitä alaikäiselle alkoholia

  • 31.5.2017 at 10:45
    Permalink

    Juuri tällä viikolla 7-luokkalaisista lähtien ovat pisskset ja lökäpöksyt hokeneet:”Kaljaa, tuo mulle kaljaa”. Mikähän siinä on että nämä muutenkin koulussa huonosti pärjäävät ”tulevaisuuden toivot”: jääkiekkoilijat, snoukkaajat, jalkapallon pelaajat, surffaajat, lautailijat, temppupyöräilijät… haluavat sumentaa aivonsa? nko heidän valitsemansa elämä niin kurjaa että joka hetki pitää koittaa paeta todellisuudesta? Halvemmaksi tulisi mennä nukkumaan.

    Ja sitten näytellään niin kovaa niin kovaa että. No, onhan ne kovia, ainakin jos otsasta koittaa. Mutta muuten kun elämä vähän kolhii niin saadaan kokoelämän kestävä trauma ja itkien mennään kodin kautta poliisiasemalle. Olen aina sanonut teineille että jos ette ole ”kovia” niin älkää näytelkö. Siinä jos tulee uhiteltua sellaiselle henkilölle joka ei hoksaa pelokasta lasta ulkokuoren takaa, niin silloin sattuu. Ja kovaa.

    Niin että olaa teinit juuri sellaisia kuin olette. Hymyileviä, elämästä kiinnostuneita, iloisia. Tehkää niitä asioita joita teinien pitäisi tehdä. Kyllä te ehditte aikuistua ja tehdä aikuisten juttuja kyllästymiseen saakka. Paljon mieluummin sitä auttaa hymyilevää ja elämänioista nuorta kuin hapannaamaa joka ei edes katso silmiin ja joka antaa käskyjä. Opiskelkaa. Opiskelu mahdollistaa sen ettette ole riippuvaisia toisista ihmisistä.

    No, ikävän moni tänäkin keväänä hakee johonkin koulutuspaikkaan, mutta ei pääse koska todistuksen numero on huono. Se ei aina kerro huonoista opettajista. Se kertoo tyhmistä ja laiskoista oppilaista. Se kertoo oppilaista jotka lääpivät puhelinta tunneilla ja jotka valvovat kun pitaisi nukkua. JA SE KERTOO ENITEN KOTIKASVATUKSESTA. Sellaiset lapset kuin vanhemmat.

    Muistakaa: Ei kukaan halua elää loppuelämäänsä ”kovanaaman” kanssa. Sillä ne poikkeuksetta ovat elämän luusereita.

    Reply
  • 31.5.2017 at 21:47
    Permalink

    Poliisi on huolissaan nuorten alkoholinkäytöstä samalla kuin se seisoo kintaanpeukalot suorina suomalaisia kanta-asukas nuoria hakkaavien matu nuorisojengien osalta ja puhumattakaan alaikäisten tyttöjen joukkoraiskaajista, jotka ovat järjestelmällisesti rikastututtajia ja muita ”moniosaajia”, joilla on diblomaattinen koskemattomuus, koska tuo rosvokoplasto on poliisin ylin ystävä ja ”sidosryhmä” tässä ”verkostuvassa” maailmassa.
    Ellei poliisi katso olevansa velvollinen suojelemaan nuorisoamme kokonaisvaltaisesti, niin mitä sitten puhuu tuosta iän ikuisesta alkoholista, jota kuitenkin suomalaiset lipittävät kuin kolibrit mettä.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.