Komission ehdotus: Euromaiden velat yhteen – Yhteinen budjetti ja valtiovarainministeri?

Komissio esittää, että euromaiden valtionvelat paketoidaan yhteen uudenlaiseksi joko euroalueen laajuiseksi rahoitusinstrumentiksi.

Uuden ”European Safe Asset” -nimellä kulkevan rahoitusinstrumentin on tarkoitus lisätä heikommassa taloustilanteessa olevien euromaiden lainojen kysyntää ja tukevoittaa yhteisvaluutta euroa. Lisäksi se rohkaisisi pankkeja parempaan riskinhallintaan ja monipuolistaisi niiden portfolioita. Valtioiden velkataakkaa ei sinällään yhdistetä. Ehdotus ei myöskään puutu uuteen velanottoon.

Joukkolainaehdotus on osa eilen julkistettua talous- ja rahaliiton tulevaisuutta linjaavaa mittavaa komission työkalupakkia.

– Euron on vahvistettava rooliaan vaurauden sekä taloudellisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin lähteenä joka euromaassa. Emme voi odottaa seuraavaa kriisiä, kertoi eurosta vastaava komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis Brysselissä.

Saksa maksumieheksi?

Komission mukaan 19 euromaan yhteiset joukkolainat olisivat helpoin tapa pitää kaikkien euromaiden korkokulut matalina. Saksan korviin uusi ehdotus ei kuitenkaan kuulosta hyvältä. Saksan maksamat korot nimittäin kasvaisivat, muiden laskisivat. Kyseessä olisi siis Saksan suorasta tuesta muille euromaille. Komissio myöntääkin, että suunnitelman tiellä on paljon selvitettäviä asioita. Esityksen sävy on muutenkin varovainen.

Yhteisen velkainstrumentin lisäksi tulevaisuuspaperi ehdottaa useita makrotaloudellisia vakauttamismekanismeja ja muita uudistuksia, joilla pyritään tekemään euromaiden pankeista kestävämpiä sekä saamaan pankki- ja pääomamarkkinaunioni valmiiksi. Tämän lisäksi komissio kaavailee euromaiden talouskurin ja EU-rahoituksen kytkemistä toisiinsa. Pankki- ja pääomaunioni on tarkoitus saada valmiiksi vuonna 2019 ja euroalueen uusi arkkitehtuuri vuoteen 2025 mennessä. Kaikki on nyt euromaista kiinni.

Macron: Yhteinen budjetti ja valtiovarainministeri

– Yhteistyön syventäminen talous- ja rahaliiton osalta on välttämätöntä, kommentoi EPP:n pääsihteeri Antonio Lóez-Istúriz Verkkouutisille.

Euroalueen kehittämisen suhteen on ollut hiljaista jo vuosia. Lóez-Istúriz huomauttaa, että tunnelma on muuttunut integraatiomyönteisemmäksi Ranskan presidentinvaalien jälkeen. Ranskan presidentti Emmanuel Macron ajaa euroalueelle muun muassa yhteistä budjettia ja valtiovarainministeriä.

– Olen täysin vakuuttunut, että tulemme lähivuosina ottamaan konkreettisia askeleita eteenpäin tällä saralla, toteaa EPP:n pääsihteeri Lóez-Istúriz.

Ranska ja Saksa tuntuvat myös löytäneen toisensa uudelleen. Brysselissä uskotaan, että jos liittokansleri Angela Merkel valitaan jatkokaudelle syyskuussa, alkaa tapahtua. Merkel ja Macron ovat jo luvanneet, että maat esittävät yhdessä paitsi talous- ja rahaliittoa, myös puolustusta koskevia EU-yhteistyön syventämissuunnitelmia. Jopa EU:n perussopimuksen avaaminen ensi vaalikaudella on ollut keskustelussa mukana.

Eilen julkistetut euroalueen esitykset ovat yksi viidestä paperista, joilla komissio linjaa EU:n tulevaisuutta Brexitin jälkeen. Seuraavaksi odotetaan esityksiä EU:n yhteisen puolustuksen syventämiseksi. Syksyllä on luvassa vielä suunnitelma EU:n budjetin tulevaisuudesta.

Lähde: Verkkouutiset

One thought on “Komission ehdotus: Euromaiden velat yhteen – Yhteinen budjetti ja valtiovarainministeri?

  • 1.6.2017 at 16:33
    Permalink

    Vähän samaa paskaa kuin 10 v sitten jenkkilän asuntolainabondit, joista finanssikriisi alkoikin. Tää antaa toki lisä aikaa, mutta kaataa sitten ennen pitkää taloudellisesti koko Euroopan ja vähintään vuosi kymmeniksi.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.