Raportti naisten ja miesten edustuksesta kuntayhtiöiden ylimmässä johdossa julki

Raportti naisten ja miesten edustuksesta kuntaomisteisten yhtiöiden ylimmässä johdossa on valmistunut. STM:n ja Kuntaliiton Tilastokeskuksella teettämä selvitys kuntaenemmistöisten yhtiöiden johtotehtävien jakaantumisesta sukupuolen mukaan on ensimmäinen laatuaan. Selvityksen ensimmäiset tulokset julkistettiin maaliskuussa 2017.

Selvitystä varten Tilastokeskus kartoitti yhteensä 1716 kuntaomisteisen osakeyhtiön ylintä johtoa vuonna 2015. Ylimpään johtoon luetaan yhtiöiden toimitusjohtajat, hallitusten puheenjohtajat sekä hallitusten jäsenet.

Kuntaenemmistöisten yhtiöiden hallitusten jäsenistä 34 prosenttia oli naisia vuonna 2015. Toimitusjohtajista naisia oli 24 prosenttia ja hallitusten puheenjohtajista16 prosenttia. Osuudet on laskettu yhtiöistä, joissa henkilökuntaa oli vähintään yksi. Tätä pienempien yhtiöiden hallituksissa naisten osuus jää alle 30 prosentin. Valtion kokonaan omistamissa tai enemmistöomisteisissa yhtiöissä naisten hallitusosuus oli samana vuonna selkeästi suurempi kuin kuntayhtiöissä.

Kuntien omissa toimielimissä oli enemmän naisia kuin kuntaomisteisten yhtiöiden johtotehtävissä. Kunnanvaltuustoissa on kevään 2017 vaa¬lien jälkeen naisia 39 prosenttia.  Toisaalta kuntien aivan ylimmissä johtotehtävissä naisia on selkeästi vähemmän: kunnanhallitusten puheenjohtajista naisia oli 26 prosenttia ja kunnanvaltuustojen 28 prosenttia (2013). Kaikista kunnanjohtajista naisia oli 18 prosenttia (2014).

Selvityksessä on tarkasteltu nais- ja miesjohtajien osuutta myös muun muassa yhtiön koon ja toimialan sekä johtajieniän ja koulutustaustan mukaan.

Sukupuolinäkökulma kuntaomisteisten yhtiöiden ylimpään johtoon tärkeä

Selvityksessä todetaan, että myös jatkossa olisi tärkeää kartoittaa sukupuolijakaumaa säännöllisesti. Näin tasa-arvotilannetta ja sen muutoksia kuntayhtiöissä voidaan seurata.

Kuntien omistamien yhtiöiden lukumäärä on kasvanut viime aikoina. Käynnissä oleva sosiaali- ja terveydenhuollon – ja maakuntauudistus puoltavat tietojen säännöllistä päivittämistä ja tietosisältöjen laajentamista kattamaan uudet toimijat.

Erityisen tärkeää on seurata, miten kuntien ja maakuntien toimintojen uudelleen järjestäminen vaikuttaa vallan jakautumiseen ja tasa-arvon toteutumiseen kunnissa ja maakunnissa.

Lähde: Sosiaali- ja terveysministeriö

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.