Poliisi ja pysäköinnintarkastajat aloittavat koko kesän mittaisen tehostetun pysäköinninvalvonnan

Helsingin poliisi ja Helsingin pysäköinnintarkastajat aloittavat koko kesän mittaisen tehostetun pysäköinninvalvonnan Helsingissä. Taustalla ovat havainnot ja palaute toistuvista väärinpysäköinneistä autojen lastaus- ja purkutilanteissa.

Keskustelua aiheesta ja palautetta poliisille ja pysäköinnintarkastajille on tullut erityisesti sosiaalisessa mediassa. Iso osa näistä palautteista koskee kuorma-autoja ja muita autoja, jotka pysähtyvät lastaamaan tavaraa jalkakäytäville ja pyöräkaistoille.

Poliisi ja pysäköinnintarkastajat haluavat lisätä liikenteessä liikkujien tietoisuutta siitä, kuinka lastaus ja purku tulee suorittaa oikeaoppisesti.

– Ensinnäkin täytyy sanoa, että suurin osa autojaan lastaavista ja purkavista toimii havaintojemme mukaan oikein ja liikenneturvallisesti. He valitsevat lastaus- ja purkupaikan oikeaoppisesti läheiseltä pysäköintipaikalta, pysäköintikieltoalueelta, ajoradalta ja he ymmärtävät pysähtyä niin, ettei kevyt liikenne häiriinny. Osalla autoilijoista tuntuu kuitenkin olevan sellainen juurtunut käsitys, että autoliikenne olisi aina etusijalla, ja lastaus ja purku tulisi tehdä aina jalkakäytävällä tai pyörätiellä. Tämä on väärä käsitys, painottaa ylikomisario Dennis Pasterstein Helsingin poliisilaitokselta.

– Ensisijalla on liikenneturvallisuus. Kaupunkisuunnittelussakin on painotettu sitä, että tärkeintä on liikenteen heikoimmassa osassa olevien suojeleminen. Lastausta ja purkua varten ei tule ensisijaisesti pysäköidä pyörätielle tai jalkakäytävälle, vaan katsoa läpi kaikki muut vaihtoehdot, eli käytännössä lähellä olevat vapaat pysäköintipaikat, pysäköintikieltoalueet tai ajorata, Pasterstein jatkaa.

Poliisi ja pysäköinnintarkastajat korostavat, että kun auto pysäytetään tai pysäköidään väliaikaisesti kevyen liikenteen väylälle, on tämä usein turvallisuusriski jalankulkijoille ja pyöräilijöille.

– Otetaan esimerkkinä lastenrattaita työntävä äiti tai isä. Mikäli tavaraa lastaava kuorma-auto vie kaiken tilan kevyen liikenteen väylältä, saattaa vanhempi päätyä väistämään kuorma-auton lastenrattaiden kanssa ajoradan puolelta. Pahimmassa tapauksessa autoilija tai esimerkiksi bussinkuljettaja ei ehdi reagoida ajorajalta koukkaavaan lastenrattaan työntäjään, Pasterstein sanoo.

Mikäli kaikista vaihtoehdoista jäljellä on enää kevyen liikenteen väylällä pysäköinti lastaamista varten, hyvä nyrkkisääntö on, että kun kevyen liikenteen väylällä auton vierestä tulisi sopia vaivattomasti menemään ohi kaksosten lastenrattaiden kanssa. Tämä tila on ainakin metrin verran.

– Jalkakäytävä tai pyörätie on kuitenkin pysäköinnin kannalta viimeinen vaihtoehto, eli siihen tulee olla lainmukaiset perusteet. Toisin sanoen laissa kaikkien seuraavien kohtien tulee täyttyä, että väliaikainen pysäköinti kevyen liikenteen väylällä on sallittua: Pysäköinti on vain lyhyeksi ajaksi ja erityistä varovaisuutta noudattaen, läheisyydessä ei ole käytettävissä muuta pysäyttämiseen sopivaa paikkaa, pysäyttämiseen on pakottavia syitä, eikä pysäytetty ajoneuvo kohtuuttomasti haittaa jalkakäytävällä ja pyörätiellä kulkemista, toteaa kunnallinen pysäköinninvalvoja Kaija Kossila Helsingin kaupungilta.

– Purkamisen ja lastaamisen on oltava koko ajan tosiasiallista toimintaa. Ajoneuvoa ei voi pitää esimerkiksi jalkakäytävällä, kun tavaroita pakkaa kuljetusta varten, Kossila jatkaa.

Lähde: Helsingin Poliisilaitos

2 thoughts on “Poliisi ja pysäköinnintarkastajat aloittavat koko kesän mittaisen tehostetun pysäköinninvalvonnan

  • 6.6.2017 at 21:07
    Permalink

    Oletteko koskaan miettineet sitä että parkkisakot jäävät kaupungin kassaan. Eli, ne ovat piiloveroa autoilijoitla kaupungin moolokin kitaan.

    Onneksi itse asun paikkakunnalla jossa ei ole parkki-pirkkoja. Ja hetken aikaa menee ennenkuin edes menen suurempii kaupunkeihin. Ostokset suoritan automarketeissa, vaikka niitä niin haukutaan epäekologisiksi jne. Mutta sielä on olmaista parkkitilaa pilvin pimein.

    Katsokaa Tampereen tulevaa kesää. Ihmiset eivät vieläkään käytä Massun parkkia kun se on niin sikamaisen kallis. Nyt ei keskustaan pääse enää autolla kun ratikkaa tehdään kolme vuotta ja sen vuoksi kaikki risteykset on koko kesäksi revitty auki. Tilanne on sama kuin aikaisemminkin. Kun ryssän-kirkon nurkilta kiellettiin autoilu, kuolivat kivijalkakaupat. Nyt sama tehdään koko keskustalle. Ostovoima liikkuu kumipyörillä sinne missä on tilaa ja palvelua. Tampereen keskustan yrittäjät kokevat taloudellisesti elämänsä huonoimman kesän. Ihmiset eivät vaan löydä enää Tampereen keskustaan.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.