Feikki-uutinen väittää: HIV-positiivista verta injektoitu hedelmiin kaupan hyllyssä

Älä usko, mekään emme usko.

Miten tunnistaa feikkiuutinen:

  • Uutisessa voi olla päiväys, mutta vuosi unohdetaan mainita, kuten esimerkkitapauksessa. Feikkiuutista on yleensä vaikea ajoittaa ja paikallistaa.
  • Uutinen saattaa olla hyvin tunteita herättävä, lukija saadaan tunnetilaan ennenkuin hänen järkensä varoittaa.
  • Uutisen alkuperäinen lähde saattaa olla väärennetty, kuten tässäkin tapauksessa.
  • Uutisessa esitetyn väitteen tueksi tuodaan, esm. nuolella kuvasta osoittamalla, detaljeja jotka saattavat olla tosia mutta eivät tue esitettyä väitettä. Tälläisiä efektejä  saatetaan vyöryttää lukijan/katsojan silmien edessä, tarkoituksena että ennenkuin hän ehtii kritisoida edellistä, hänellä on jo seuraava nähtävään. Lukijan huomio kiinnittyy detaljien oikeellisuuden tarkastellun, ei siihen tukevatko ne väitettä.
  • Feikkiväite voi olla uutisessa tosien ja dokumentoitujen väitteiden joukossa. Silloin lukijan on vaikea havaita, milloin tieto loppuu ja huuhaa alkaa. Tällöin kyseessä on toimittajan ammattitaidottomuus ja väärä luottaminen tietolähteeseen. Toimittaja voi myös olla poliittisen ideologian sokaisema.
  • Jos feikkiuutinen esitetään videolla, siinä on usein hyvin harkittu ja sovitettu musiikki. Katso uudelleen ilman ääntä, tai kuuntele katsomatta yhden kerran. Hyvin harvoin huijausvideoissa ei kriittisen väitteen kohdalla ole kohtalokkaan-kuuloista musiikkia.
  • Esimerkkiuutisemme saattaa olla hyökkäys Wallmart-myymäläketjua vastaan, mutta aina feikkiuutisella ei ole kohdetta.
  • Feikkiuutiset saattavat myös liittyä kohdemaan poliittisen tilanteen labiiliuden (helpomman horjutettavuuden) lisäämiseen aiheuttamalla pelkoa ja epäluottamusta hallintoa kohtaan.

Linkit:

http://www.politifact.com/punditfact/statements/2017/feb/06/cnnews3com/fake-news-claims-walmart-bananas-have-hiv-virus-ar/

http://americannews.com/alert-bananas-injected-hiv-blood-heres-can-tell/



VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.