Näkökulma: Tiitisen lista tuotava julki

Yhdysvallat sai Donald Trumpista presidentin, joka ei arkaile kumota ja heittää romukoppaan edeltäjiensä tekemiä päätöksiä.

Samankaltaisen ison luudan soisi lakaisevan Suomessakin. Hyvänä esimerkkinä ns. Tiitisen lista, joka sisältää luettelon DDR:n pahamaineista tiedustelupalvelua Stasia Suomessa auttaneista henkilöistä, jotka ovat olleet maassamme merkittävässä yhteiskunnallisessa asemassa.

Väitetään, että presidentti Mauno Koivisto olisi aikanaan määrännyt SUPOn haltuunsa saaman listan piilotettavaksi kassakaappiin.

Sen jälkeen listan julkistamista on aika ajoin vaadittu ja yritetty, mutta aina jotenkin asiat on lopulta saatu nappuloitua niin, että listaa ei ole julkaistu.

Muutama vuosi sitten julkisuuteen päätyi nimilista, jonka väitettiin olevan Tiitisen listan. Varmuutta asiasta ei kuitenkaan ole.

Näin ollen on arvelujen varassa, ketä kaikkia listalta löytyy. Maalaisjärjellä ajateltuna voisi pitää todennäköisenä, että tuskin sieltä oikeistolaisia vaikuttajia löytyy ainakaan kovin paljoa.

Jos muistelee, mikä ryhmä aikanaan oli eniten suomettunut ja rähmällään suuren ja mahtavan, ikuisena pidetyn Neuvostoliiton edessä, ei varmaan ole kaukana siitä porukasta, jonka edustajia listalta löytyy.

Luulisi, että kaiken rehellisyyden ja avoimuuden nimissä lista julkistettaisiin. Mutta poliittisen salamyhkäisyyden aika ei ole vieläkään ohi.

Ymmärrän hyvin vasemmistolaisten, pääasiassa demareiden vastustuksen listan julkistamista kohtaan. Onhan Suomessa edelleen poliittisina vaikuttajina henkilöitä, jotka ovat voineet ehtiä olemaan Stasin kätyreitä 80-luvun Suomessa.

Omaa ja lähipiirien mainetta halutaan suojella viimeiseen asti, vaikka kansakunnan edun mukaista olisi, että vieraan valtakunnan salaisen palvelun kanssa yhteistyötä tehneet tahot tuotaisiin julki ja mahdollisesti saataisiin vielä vastuuseen teoistaan. Valtiopetos ei ole mikään vähäpätöinen rikos.

Vaikka Tiitisen listaa tullaankin luultavasti salailemaan maailman tappiin asti, eikö nyt Suomen satavuotisjuhlavuonna olisi vihdoin aika ottaa Trumpista mallia, avata salaiset arkistot ja julkaista tuo paljon esillä ollut lista?

Sen jälkeen ikuinen spekulaatio listalla esiintyvistä nimistä voitaisiin lopettaa.

2 thoughts on “Näkökulma: Tiitisen lista tuotava julki

  • 8.6.2017 at 13:46
    Permalink

    Tuo lista olisi julkistettava jotta Suomen kansa saisi tietää ketkä kaikki olivat pettureita ja toimivat Suomea vastaan. Epäilen että suurin osa politikoista, joille myöhemmin annettiin mm. Amerikan suurlähettilään pestejä, ovat mukana listassa.

    No, tulevaisuus kyllä muistaa isänmaanpetturit.

    Reply
  • 8.6.2017 at 19:52
    Permalink

    Listan pimittäminen on myös petos kansaa kohtaan. Usea nimi on jo varmasti tiedossa, mutta ilmeisesti pitää vielä muutama vuosikymmen kulua että syylliset ehtivät kuolemaan pois. Naurettavaa oli ajojahti Alpo Rusia vastaan. Tällä yritettiin mitä ilmeisimmin vaan saada joku syntipukiksi ja ohjattua keskustelu pois muista, korkeammilla palleilla istuvista Stasin kätyreistä. Sauli Niinistö voisi käskeä kaivamaan listan esille ja lukea siitä nimet joulurauhan julkistuksen yhteydessä.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.