RKP:n presidenttiehdokkaan radikaali nuoruuden-idea: ”Teloitamme jonkun”

Ruotsalaisen Kansanpuolueen RKP:n juuri nimetty presidenttiehdokas Nils Torvalds muistetaan myös niistä vaiheistaan, jolloin hän yhdessä mm. Erkki Tuomiojan kanssa oli vaihtamassa Suomen valtion käyttöjärjestelmää toisenlaiseen, ”vallankumoukselliseen”. Eräässä haastattelussa v.1968 hän oli todennut: ”Ehkä me joudumme teloittamaan jonkun.”

Nils Thorvalds muistetaan vuoden 1968 suomalaisen opiskelijakapinan eräänä äänekkäimmistä hahmoista. Myöhemmin hän luopui ”kulttuuriradikalismistaan” ja asettui tiukkaa marxilaisleniniläistä oikeaoppisuutta vaalivan Suomen Kommunistista Puoluetta SKP:tä hajoittaneen ja jyrkemmälle linjalle juntanneen taistolais-liikkeen riveihin, ollen Sosialistisen Opiskelijaliiton SOL:n näkyvimpiä toimijoita.

Kääntymys radikalismista byrokraattiseen marxismiin tapahtui Nilsillä Suomen Demokraattisen Nuorisoliiton SDNL:n Oulun-liittokokouksen alla v.1970, Jaakko Laakson (”Mantel”) ja Alpo Halosen juotettua ja psyykattua häntä intensiivisesti 1-2 yötä.  SDNL vaihtoi Neuvostoliiton romahduksen jälkeen nimensä, ja toimii nyt Vasemmistoliiton nuorisojärjestönä. Toisin kuin emopuolue, nuorisojärjestö ei hukannut kiinteistöomaisuuttaan Arvo Aallon sijoitushankkeissa, ja omistaa vielä kerrostalon Helsingin Kalliossa.

Taistolainen opiskelijaliike kukoisti 1970-luvulla, ja monilla 2000-luvun vaikuttajilla -eri puolueissa- on ollut tiukkoja siteita siihen. Huolimatta jyrkästä asennemaailmasta, julkiset puheet ihmisten tappamisesta olivat taistolaisstalinisteilla harvinaisia.

Vastoin laajalle levinnyttä käsitystä, Thorvalds ei ehdottanut porvarien teloittamista Vanhan Ylioppilastalon valtauksen yhteydessä v.1968, vaan medialle myöhemmin antamassaan haastattelussa. Muita ”Vanhan valtaukseen” osallistuneita oli mm. Paavo Lipponen, myöhemmin Suomen pääministeri (SDP) ja nyttemmin venäläisen energiayhtiön konsultti. Kuvan vasemmassa reunassa, istuva henkilö.

Thorvaldsin menneisyys on herättänyt keskustelua RKP:n riveissä., eivätkä kaikki ole olleet tyytyväisiä valintaan.

3 thoughts on “RKP:n presidenttiehdokkaan radikaali nuoruuden-idea: ”Teloitamme jonkun”

 • 11.6.2017 at 19:07
  Permalink

  Nämä ruotsalaiset ovat aina vihanneet suomalaisia.Mikään ei ole muuttunut sen jälkeen kun Suomi irtaantui Ruotsin vallasta. On hyvä muistaa että ennen Ruotsin valtaa Suomi oli kuningaskunta jolla oli maaonistuksia Norjassa asti. Ja Ruotsikin oli suomaliaisten ryöstelyn kohteena. Näistä asioista ei haluta historian tunneilla puhua. Suomi on pohjolan suurvalta.

  Reply
  • 11.6.2017 at 22:24
   Permalink

   Tuli minullekin mieleen, että näiden bättrefolk-stallareiden, I.C.Björklundin, ”Nalle” Wahlroosin, Nickke Torvaldsin, Uffe Sundqvistin jne. helppous tehdä vahinkoa suomalaisille on kytköksissä ruotsinkielisyyteen?

   Reply
 • 12.6.2017 at 17:55
  Permalink

  Nils Torvaldsia ei ollut haastattelun kohteena vaan kyse on Hbl:n toimittajan tekemästä kirjauksesta ”vanhan valtauksen” yhteydessä vuonna 1968. Yliopistoväki oli silloin aivan sekopäistä, mutta kun mitään ei välittynyt Internetiin poliisi ei osannut tehdä lausumista asiaa. Niinpä julkinen vihapuhe ohitettiin ilman juridisia seurauksia.

  Reply

Vastaa