Näkökulma: Poliittinen puskafarssi

Jussi Halla-aho valittiin Perussuomalaisten puheenjohtajaksi. Siitä alkoi Suomen kaikkien aikojen naurettavin poliittinen näytelmä, jonka pääosassa on demokratian halventaminen.

Luulisi, että rekisteröidyn puolueen äänivaltaisilla jäsenillä on oikeus ja vapaus valita oma puheenjohtajansa demokraattisella äänestyksellä ihan rauhassa muiden siihen puuttumatta. Yhden virallisen totuuden Suomessa näin ei kuitenkaan ole. Ainakin Perussuomalaisten kohdalla puheenjohtajan naaman pitää miellyttää myös muiden puolueiden johtoa.

Halla-ahon valintaa kommentoi tuoreeltaan myös kokoomustaustainen tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja niin ikään kokoomuslainen Helsingin pormestari Jan Vapaavuori. Henkilöt, joille Perussuomalaisten puheenjohtajavalinta ei kuulu tasan millään muotoa.

Yleisesti ottaen kauhisteltiin Halla-ahon edustamia arvoja, ja kaiveltiin hänen vanhoja blogikirjoituksiaan yli kymmenen vuoden takaa ajalta, jolloin mies ei ollut vielä politiikassa mukana millään tavalla. Kauhisteltiin Halla-ahon saamaa tuomiota kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Tuota monen kyseenalaisena poliitisena tuomiona pitämää, nettikirjoitukseen perustuvaa sakkotuomiota. Korostettiin, että tuomion on antanut korkein oikeus, ikään kuin se jotenkin lisäisi tuomion tai rikoksen vakavuutta.

Yhtenä äänekkäimmistä jeesustelijoista toimi siis Jan Vapaavuori, joka ilmoitti ykskantaan, ettei Kokoomus voi tehdä hallitusyhteistyötä Jussi Halla-ahon johtaman Perussuomalaisten kanssa. Jan Vapaavuori itse on tullut tuomituksi useista eri rikoksista, esimerkiksi humalapäissään tehty pahoinpitely toi Vapaavuorelle vankeustuomion. Tämän lisäksi Vapaavuori on tuomittu oikeudessa varkaudesta ja rattijuopumuksesta.

Nämä seikat eivät ole estäneet Vapaavuorta toimimasta mm. ministerinä ja patsastelemasta tällä hetkellä Helsingin pormestarina. Mutta kun Perussuomalaisten johtoon valitaan mies, jolla on taustallaan yksi sakkotuomio nettikirjoittelusta, niin kummasti Vapaavuori on ensimmäisenä moralisoimassa arvopohjasta. Pata kattilaa soimaa, vai miten se meni.

Lehdistö sortui Halla-ahon valinnan jälkeen todellisiin rimanalituksiin. Ilta-Sanomien Timo Haapala julkaisi parikin ala-arvoista kolumnia aiheesta. Halla-ahoa verrattiin natseihin ja Helsingin Sanomien verkkosivuilla julkaistiin eilen mauton kuva, jossa Halla-ahoa verrattiin Tähtien Sota -elokuvasarjan pahikseen. Vastaavat meemit kuuluvat ehkä jonnekin Ylilaudalle, mutta eivät Hesarin sivuille. Tosin kaikki näyttää olevan mahdollista, kun vihervasemmistolainen media pääsee ruoskimaan yhteistä vihollistaan.

Yhden ihmisen demonisointi sai naurettavat mittasuhteet. Kummallista, että Jussi Halla-ahon paheksuttu arvomaailma ei ole häirinnyt ketään kun hän on toiminut yhtenä Suomen edustajana Euroopan parlamentissa. Mutta kun hänet nyt valittiin erään suomalaisen puolueen puheenjohtajaksi, onkin tuo arvomaailma yhtäkkiä niin paha juttu, että se estää kaikenlaisen yhteistyön asiakysymyksistä välittämättä.

Perussuomalaisten varapuheenjohtajaksi valittu Laura Huhtasaari kommentoi eilen, että aamupäivän neuvottelut Jussi Halla-ahon, Petteri Orpon ja Juha Sipilän välillä olivat vain pelkkä kulissi. Siltä tilanne kieltämättä näyttää. Halla-ahon valinta Perussuomalaisten puheenjohtajaksi oli Orpon Kokoomukselle ja Sipilän Keskustalle vain veruke päästä eroon kiusallisesta hallituskumppanista.

Eilisessä tiedotustilaisuudessa sekä Sipilä että Orpo toistelivat kyllästymiseen asti samaa mantraa arvoista. Jussi Halla-ahon arvopohja on kuulemma niin poikkeava hallituksen arvojen kanssa, että yhteistyö ei ole mahdollista. Tekosyy kai tuokin. Halla-aho oli valmis noudattamaan hallitusohjelmaa, eikä vaatinut siihen mitään muutoksia. Halla-aho ainoastaan vaati hallitusta noudattamaan omaa, yhteisesti sovittua ohjelmaansa, ja se ei Sipilälle ja Orpolle kelvannut.

Media jatkoi Halla-ahon lyömistä. Helsingin Sanomat jopa julkesi väittää luokattomassa analyysissään, että Halla-aho pakotti Sipilän ja Orpon heittämään Perussuomalaiset ulos hallituksesta, jotta saisi marttyyriviitan päälleen. Halla-aho kommentoikin asiaa Facebookissa osuvasti:

Uskomatonta, että hallituksesta savustetaan ulos puolue, joka on sitoutunut hallitusohjelmaan. Ja hallitukseen jäävät puolueet, joilla ei ole aikomustakaan noudattaa omaa ohjelmaansa, ainakaan maahanmuuttoasioiden osalta.

Kaikesta näkee, että kabineteissa on jo valmiiksi päätetty Perussuomalaisten savustamisesta pois hallituksesta. Niinpä eiliset neuvottelut ja tyhjänpäiväinen tiedotustilaisuus olivat vain pakollista teatteria, joka on näyteltävä kansan ja lehdistön sumuttamiseksi. Valitettavasti herrojen Orpo ja Sipilä näyttelijäntaidot ovat sellaista luokkaa, että vedätys paistoi läpi kauas.

Perussuomalaisten Olli Immonen kommentoi asiaa eilen seuraavasti:

Tällä hetkellä olemme tämän naurettavan näytelmän väliajalla. Harrastelijateatteriesityksen seuraavat kohtaukset näytellään tänään, ja farssi jatkuu ties kuinka pitkään. Valitettavasti anti on vain kovin vaatimatonta hallituksen ja median osalta sekä poliittisesti että dramaturgisesti.

 

4 thoughts on “Näkökulma: Poliittinen puskafarssi

  • 13.6.2017 at 10:53
    Permalink

    Jan Vapaavuori ei salli vihapuhetta.Kun hän hakkaa ja pahoinpitelee niin hän ei puhu mitään.Ottakaa opiksi!On sallittua läpsiä nenuun kun ei puhu samanaikaisesti.

    Reply
  • 13.6.2017 at 10:53
    Permalink

    Mistä johtuu että yhdessä sovittu hallitusohjelma ei käy kokoomukselle eikä keskustalle ???????

    Reply
  • 13.6.2017 at 12:24
    Permalink

    Vapaavuoren rikostuomiot on ihan normaali Kokoomus poliitiikon CV.

    Reply
  • 13.6.2017 at 12:44
    Permalink

    Kokoomuslaisten tuomiot:
    -Jukka Romppainen kok. murha
    – Jan Vapaavuori kok. pahoinpitely, osallisuus varkauteen, rattijuopumus
    – Markku Eestilä kok. ylinopeus
    – Juha Hakola kok. rattijuopumus
    – Kari Häkämies kok. pahoinpitely
    – Harri Jaskari kok. laiton uhkaus
    – Eero Lattula kok. jatkettu törkeä veropetos
    – Eero Lehti kok. ennakkoperintälain rikkominen ja sosiaaliturvamaksujen laiminlyönti
    – Pertti Mäki-Hakola kok. 2 x rattijuopumus
    – Olli Nepponen kok. rattijuopumus
    – Sirpa Pietikäinen kok. törkeä rattijuopumus ja liikenneturvallisuuden vaarantaminen
    – Petri Salo kok. törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen
    – Kimmo Sasi kok. kuolemantuottamus ja liikenneturvallisuuden vaarantaminen.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.