Valtamedian fantasia Trumpin irtisanomisesta

Suomalainen valtamedia kirjoittaa jatkuvalla syötteellä juttuja Trumpin virkasyytteiden (engl. impeachment) etenemisistä ja vaiheista antaen kuvan, että on realistinen mahdollisuus sille, että Donald Trump tullaan asettamaan virkasyyteeseen ja voidaan sen avulla irtisanoa presidentin tehtävästä.

Tosiassa Donald Trump voitaisiin asettaa virkasyytteeseen alahuoneessa (House) jos ja vain jos Demokraatit voittavat seuraavissa alahuoneen vaaleissa riittävän suuren enemmistön, jotta se kykenee viemään tämän operaation läpi. Tästä ei kuitenkaan ole mitään takuita, eikä pieni enemmistö edes välttämättä riitä.

Jos alahuone asettaa Trumpin virkasyytteeseen, Trumpia ei silti irtisanota ellei kaksi kolmasosaa ylähuoneesta (senaatti) kannata tätä. Mahdollisuudet tälle ovat häviävän pienet, käytännössä olemattomat.



Tästä huolimatta Demokraattinen puolue ja sen hallussa oleva Yhdysvaltain valtamedian enemmistö etsii suorastaan fanaattisesti virkasyytteiden aiheita joka paikasta. Bernie Sanders on jo varoittanut, ettei tämä ole hyvä strategia ja sen sijaan pitäisi keskittyä omaan politiikkaan.

Demokraattinen puolue on kuitenkin onnistunut lietsomaan itsensä ennennäkemättömään vihaan Donald Trumpia vastaan. Kun tunne vie, toiminta ei useinkaan ole rationaalista ja strategisesti viisasta.

Jonkinlainen kulminaatiopiste Demokraattien vihan lietsonnalle saavutettiin eilen, kun James Hodgkinson, Demokraatti, teki terrori-iskun Republikaaneja vastaan, jossa viittä ammuttiin.

Valitettavasti Suomen valtamedia kuitenkin toistaa uskollisesti Demokraattisen puolueen ja sitä kannattavan valtamedian kertomusta (narratiivia). Tämän takia Trumpin virkasyyte-asioista tullaan näkemään runsaasti uutisointia jatkossakin, aivan kuin se olisi tosiasiallisesti jollakin tavalla olennaista.

Ja vaikka Demokraatit onnistuisivat virkasyyte-operaatiossaan, sen seurauksena varapresidentti Mike Pence saisi vallan. Pence on erittäin jyrkkä vanhan republikaanieliitin suosikki ja onnistuessaankin virkasyyte-operaatio syrjäyttäisi Trumpin vasta vuoden 2019 puolella.

Asiasta kirjoitti useammassa artikkelissa National Review. Bernie Sandersin kannanotto on Der Spiegelistä.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.