Päivitetty: Venäjä reagoi syyrilaiskoneen pudottamiseen.

Venäjä on ilmoittanut lopettavansa sotilaallista ilmatoimintaa koskevan viestiyhteistyönsä USA:n kanssa Syyrian ilmatilassa. Tähän asti po. yhteistyöllä on estetty amerikkalaisten ja venäläisten mahdolliset vihamieliset kohtaamiset. Molemmat tahot ovat Syyriassa taistellakseen ”islamilaista kalifaattia” vastaan, mutta jihadisteja vastustavat amerikkalaisten tukemat SDF ja kurdijoukot ovat olleet toistuvasti Assadin hallituksen joukkojen tähtäimessä.

Sunnuntaina alasammuttu syyrilaiskone oli venäläisvalmisteinen Sukhoi 22 , jollaisten käyttötarkoitus on iskeä maakohteisiin.

Syyrian valtiollisen TV-kanavan uutisissa sunnuntaina (18.06.) kerrottiin yhden Syyrian ilmavoimien hävittäjäkoneen tuhoutuneen amerikkalaisen Super Hornetin (kuvassa) alasampumana. Amerikkalaiset myöntävät tapahtuneen, mutta muut tiedot ovat ristiriitaisia.

Koneen maahansyöksy tapahtui Ja’Din:n kaupungin läheisyydessä. Tällä alueella kulkee USA:n tukemien Syyrian Demokraattisten Voimien SDF:n ja terroristijärjestö ISIS:n välinen rintamalinja, liittyen Raqqan kaupungin saartamiseen. Syyrian armeijan mukaan heidän koneensa oli hyökkäämässä ISIS:tä vastaan, amerikkalaiset kertovat, että kohteena olivat em. demokraattiset joukot, ja koneen torjuminen oli itsepuolustusta.

Syyrian sotanäyttämöllä on aiemminkin ollut ongelmia liittoutuman ja Assadin hallintoa tukevan ilmatoiminnan yhteensovittamisessa: SDF:n ilmatorjunta on osunut venäläiseen koneeseen amerikkalaisella ohjuksella.

Asiasta uutisoi BBC 19.06.2017,  ja päivitetty.
3 thoughts on “Päivitetty: Venäjä reagoi syyrilaiskoneen pudottamiseen.

 • 19.6.2017 at 08:17
  Permalink

  Niin että amerikkalaiset toimivat ISIS:in riveissä ja halusivat säästää omat miehensä Syyrialaisten iskulta. Kaksinaamaisia pelkureita nuo jenkit. Vai mukana taistelemassa… Omia etujaan ne sielä ajaa.

  Reply
 • 19.6.2017 at 13:28
  Permalink

  Höpöpöpö. Venäläiset ja myös turkkilaiset iskevät ISIS:n pommittamisen varjolla itselleen hankalia ryhmiä, ja saavat joskus tässä touhussaan takkiinsa. Nyt kun mm. kurdit ovat edenneet reippaasti, näitä vahinkoja tulee sattumaan useammin.

  Reply
  • 19.6.2017 at 13:31
   Permalink

   Mitä venäläiset ajaisivat sillä takaa? Amerikan toiminnan Israelin ulkopoliittisena invaasiojoukkona ymmärrän, ja se on hyvin järkeenkäypää. Syyria, Iran, Irak, Afganistan, Libya, kaikki osuu paikalleen isossa kuvassa.

   Venäläisten ja Kiinan motiiveista ymmärrän myös energiakaupan kannan. Mitkä ryhmät Syyriassa, jotka eivät ole siis Usraelin proxyja, ovat Venäjälle haitallisia?

   Luulisi jo että alkaisi ihmiset ymmärtää Amerikan realiteetit lähi-idässä. Mutta ei vissiin vieläkään.

   Reply

Vastaa