Nuorten kiristäminen alastonkuvilla lisääntynyt – Europol varoittaa ilmiöstä

Rahan ja s****n kiristäminen nuorilta netissä on lisääntynyt räjähdysmäisesti Euroopassa. Sextortioniksi tai webcam blackmailingiksi kutsutuissa rikoksissa rikolliset houkuttelevat uhrin riisuuntumaan tietokoneen kameran edessä tai lähettämään vähäpukeisia valokuvia itsestään. Materiaalin saatuaan rikolliset alkavat kiristää nuorta sillä, että levittävät kuvia nettiin, ellei uhri anna lisää materiaalia, rahaa tai s***iä.

Suomessa rikokset ovat toistaiseksi poikenneet kaavasta siten, että alastonkuvien levittämistä on käytetty pikemmin kiusaamiseen kuin kiristämiseen. Raha on tullut esiin kiristämisen motiivina enemmän aikuisten välisissä tapauksissa.

Europolin tänään julkistaman raportin mukaan rikolliset valitsevat uhreikseen nuorimmillaan 7-vuotiaita lapsia. Raportissa kerrotaan, että rikosten motiivi vaihtelee hieman sen mukaan, ovatko uhrit poikia vai tyttöjä. Valtaosaa tytöistä (84 % tyttöihin liittyvistä tapauksista) kiristetään antamaan lisää seksuaalista materiaalia, kun taas pojilta halutaan materiaalia vain 53 prosentissa tapauksista. Sen sijaan pojat (32 % tapauksista) pakotetaan tyttöjä (2 % tapauksista) useammin maksamaan rikollisille rahaa.

Rahan kiristäminen tällä tavalla on melko uusi ilmiö samoin kuin se, että uhreiksi jääneet nuoret pakotetaan ottamaan mukaan muitakin lapsia tai nuoria videoille tai kuviin. Siten rikollisten on mahdollista saada materiaalia esimerkiksi hyvin pienistä lapsista.

Sextortion-rikosten seuraukset ovat paikoin olleet traagisia: muutaman viime vuoden aikana uhrien on raportoitu päätyneen jopa itsemurhaan. Uhrien ahdinkoa on lisännyt entisestään se, etteivät he häpeän tai tietämättömyyden takia ole halunneet ilmoittaa kiristyksestä viranomaisille.

#SayNO – Sano ei!

Nyt eurooppalaiset poliisit ja yksityisen sektorin toimijat Europolin johdolla haluavat kitkeä ilmiötä nuorille suunnatulla #SayNO-kampanjalla. Kampanjamateriaalin avulla halutaan neuvoa jo pulaan joutuneita ja niitä, jotka ovat riskiryhmässä.

Kampanja sisältää lyhytelokuvan, joka on käännetty kaikille EU-alueen kielille, myös suomeksi. Elokuvan tavoitteena on auttaa katsojia tunnistamaan mahdollisen kiristäjän lähestymisyritykset, tarjota neuvoja ja korostaa sitä, kuinka tärkeää rikosilmoituksen tekeminen kiristyksestä on.

– Lapset käyttävät yhä enemmän verkkoympäristöä kommunikaatioon ja suhteiden luomiseen, mikä on aivan luonnollista. On kuitenkin meidän kaikkien yhteinen tehtävä kertoa heille uhkista, joita he saattavat kohdata ja suojella heitä tekemällä verkkoympäristöstä niin turvallinen kuin mahdollista. Jos jotain kuitenkin verkossa sattuu, meidän täytyy tarjota selkeä ja tehokas väylä rikosilmoitusten tekemiseen ja kunnolliset tukipalvelut, jotta uhri tietää, kenen puoleen kääntyä, sanoo Europolin Kyberrikostorjuntakeskuksen (EC3) johtaja Steven Wilson.

EUROPOLIN NEUVOT:

Jos joudut kiristyksen uhriksi netissä, älä maksa, äläkä häpeä rikosilmoituksen tekemistä. Jos joku uhkaa jakaa seksuaalisia kuviasi tai videoitasi, noudata seuraavia ohjeita:

1) Älä jaa enempää materiaalia, älä maksa mitään

2) Etsi apua, et ole yksin

3) Tallenna todisteet, älä poista mitään

4) Lopeta keskustelu, estä kiristäjä

5) Tee rikosilmoitus poliisille

Tarkempaa tietoa aiheesta #SayNo -kampanjasivuilla https://www.europol.europa.eu/sayno

Lyhytelokuva löytyy Youtubesta osoitteesta https://youtu.be/yOyLMzk-OYE

Europolin raportti kuvaa ilmiötä laajemmin https://www.europol.europa.eu/publications-documents/online-sexual-coercion-and-extortion-form-of-crime-affecting-children-law-enforcement-perspective

Lähde: Poliisi

One thought on “Nuorten kiristäminen alastonkuvilla lisääntynyt – Europol varoittaa ilmiöstä

  • 19.6.2017 at 10:52
    Permalink

    Toi kakkoskohta on aina yhtä mauton ”etsi apua, apua on saavilla jos sitä pyytää”. Kukaan ei kuitenkaan koskaan konkreettisesti kerro kehen/mihin pitäisi olla yhteydessä. Yhteiskuntamme pallottelee asioita luukuilta toiselle eikä mikään asia kuulu kenellekkään. Poliisi/syyttäjäkään ei usein kirjauksen jälkeen tee mitään ja kun asioita tiedustelee puolentoista vuoden kuluttua niin ilmoitetaan että ”se on riitä asia, tutkimus on lopetettu”.

    Poliisi kirjaa suurimman osan riita-asoiksi koska sen jälkeen asioiden eteenpäin vieminen on asianomistajan vastuulla ja -kukkarolla. Säälittäviä nuo viranomaiset. Jos kerran rahaa puuttuu kassasta niin viikon ajaksi kaikki kynnelle kykenevät (myös eläkkeellä olevat on kutsuttavat töihin) pitämään ajoneuvoratsioita. Suomessa on niin paljon ylinopeuksia ja käyttömaksun maksamattomia sekä katsastamattomia ajoneuvoja että miljoonia virtaisi valtion kassaan. Samalla elinkeinoelämä saisi piristysruiskeen kun autoja katsasteltaisiin ja varaosia hankittaisiin. Ja sen jälkeen olisi rahaa poliisillekkin, jotta saadaan kirjaukset ja tutkimukset suoritettua.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.