Sukupuolineutraalit vessat yleistyvät vauhdilla – ”Väärään vessaan” menneet kohdanneet jopa väkivaltaa

Yhä useammassa kirjastossa ja koulussa on otettu käyttöön sukupuolineutraalita wc-tilat. Niiden kerrotaan tarjoavan turvallisen tilan myös heille, jotka eivät koe itseään yksiselitteisesti mieheksi tai naiseksi.

Turun yliopisto on tehnyt päätöksen muuttaa kaikki yliopiston wc-tilat sukupuolineutraaleiksi vuoden 2019 loppuun mennessä. Kaikissa Espoon kaupungin kirjastoissa unisex-vessat otetaan käyttöön jo tämän vuoden aikana.

Myös Helsinkiin valmistuvan keskustakirjaston vessoista tehdään sukupuolineutraaleja.

Setan koulutussuunnittelija Marita Karvinen kertoo sukupuolineutraalien vessojen yleistyneen muutaman vuoden sisällä, samalla kun yleinen tietoisuus sukupuolen moninaisuudesta on lisääntynyt.

Karvisen mukaan tarve yhteisille wc-tiloille on suuri, sillä yllättävän suuri osa ihmisistä ei koe olevansa mies tai nainen. Myös transprosessin aikana oma sukupuolen kokemus voi olla ristiriidassa ulkoisen olemuksen kanssa.

– Se aiheuttaa itselle epävarmuutta siitä, mihin voi mennä, Karvinen kertoo.

”Väärään vessaan” menemisestä voi saada osakseen epäasiallista huomauttelua. Vessoissa on koettu myös väkivaltatilanteita.

– Se on turvallisuuskysymys ja yhdenvertaisuuskysymys.

Etenkin nuorille tilanne voi olla herkkä.

– Sellaistakin tapahtuu, että transnuori tai muunsukupuolinen nuori ei voi mennä vessaan välitunnilla, koska ei löydä itselleen sopivaa, tai häneltä kysellään miksi menit tuohon vessaan, kertoo Karvinen.

Sukupuolineutraaleja vessoja onkin otettu käyttöön varsinkin sellaisissa paikoissa, joissa liikkuu paljon nuoria, eli kouluissa, nuorisotaloissa ja kirjastoissa.

Karvinen pitää tärkeänä, että edes osa vessoista olisi kaikille tarkoitettuja, vaikka osa niistä jätettäisiin erikseen miesten tai naisten vessoiksi. Mitään erillisiä muunsukupuolisten vessoja ei kuitenkaan haluta.

Helsingissä vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu Anna Vuorjoki ehdotti viime marraskuussa aloitteessaan, että kaikissa Helsingin kaupungin tiloissa olisi vähintään yksi sukupuolineutraali wc.

Toukokuussa kaupunginhallitus päätti kehottaa kiinteistöviraston tilakeskusta ryhtymään toimiin sukupuolitunnusten asteittaiseksi poistamiseksi kaupungin palvelu- ja toimipisteiden wc-tilojen yhteydestä.

Lähde: MTV

13 thoughts on “Sukupuolineutraalit vessat yleistyvät vauhdilla – ”Väärään vessaan” menneet kohdanneet jopa väkivaltaa

 • 19.6.2017 at 08:49
  Permalink

  Jos nuoret on niin sekaisin ettei tiedä ovatko he fyysisesti miehiä vai naisia niin ehkä on sitten parempi että käyvät vessassa vain kotonaan. Koulujen biologian tunnilla käydään läpi fyysiset ominaisuudet ja jos on vähänkin kuunnellut tai aivot pitävät tietoa ja osaavat tuoda sitä esille oikeaan aikaan niin hommassa ei ole mitään outoa.

  Reply
 • 19.6.2017 at 10:30
  Permalink

  Muutaman sairaan yksilön takia, pakotetaan koko väestö heidän kulttuurimarxilainen ideologian mukaiseksi.
  Ennen oli hullujenhuoneet ja siellä sai toteuttaa itseään!

  Reply
 • 19.6.2017 at 11:08
  Permalink

  ”yleinen tietoisuus sukupuolen moninaisuudesta on lisääntynyt.”

  Ei ole. Ainoastaan harhaiset käsitykset sukupuolista on lisääntynyt.

  ” Sellaistakin tapahtuu, että transnuori tai muunsukupuolinen nuori ei voi mennä vessaan välitunnilla, koska ei löydä itselleen sopivaa, tai häneltä kysellään miksi menit tuohon vessaan, kertoo Karvinen.”

  Selvä juttu. Jos nuori ei osaa mennä vessaan ilman SETA:n apua niin ehkä sukupuoli ei ole isoin ongelma.

  Reply
 • 19.6.2017 at 12:34
  Permalink

  Kouluista on tullut kulttuurimarxistisia aivopesukeskuksia. Tästä kirjoitti M a g n e e t t i m e d i a 24.4.2017 otsikolla ”Kouluista tehtiin poliittisia aivopesukeskuksia – ketkä ovat syyllisiä?”

  Reply
  • 19.6.2017 at 12:57
   Permalink

   Magneettimedian artikkelin tulisi jokaisen vanhemman, isovanhemman ja kasvatusalalla työskentelevän lukea. Suomen kansan identiteetti todella halutaan tuhota, ja koulujen monikulttuurinen aivopesu sekä kulttuurimarxismi on siellä täysin totta.

   Kovat keinot ovat käytössä, jossa ajetaan kansallisvaltioiden tuhoa ja uutta paneurooppalaista rotua. Surullista, että kovin monia vanhempia tämä ei näytä liikuttavan lainkaan. Ei ajatella, millaisen perinnön jätämme jälkeemme seuraaville sukupolville eikä kunnioiteta esivanhempiemme uhrauksia meidän hyväksi.

   Reply
   • 19.6.2017 at 17:00
    Permalink

    Tuo tapahtuu varmasti EU-diktatuurin ostamista EUnukeista koostetun maanpetturihallituksen vähintäänkin hiljaisella suostumuksella ellei suoraan sen tukemana. Valta-VALE-mediaa dominoivat kulttuurimarxistiset/kommunistiset toimittajat
    kohdistavat vastaavanlaisen taukoamattoman mädätys-propagandarummuksen aikuisväestöön.

    Kantaeurooppalaisten tuhoamiseen ennenkaikkea Afrikasta tulevalla mutavyöryllä tähtäävästä Kalergi-suunnitelmasta vaietaan, samoin vuoden 1995 Barcelonan sopimuksesta, joka tarjoaa 9 muslimimaan asukkaille vapaan pääsyn EU-diktatuuriin alistettuihin maihin.

    Reply
 • 19.6.2017 at 15:47
  Permalink

  Jos ihmisellä ei ole pimppiä, eikä pippeliä, tarvitseeko sellainen vessaa ollenkaan?

  Reply
 • 19.6.2017 at 17:04
  Permalink

  Kävin kerran naisten vessassa, kun tulin ulos yks nainen alko mussuttaa et naisten vessassa äijä kävi.
  Sanoin et jos mulla onkin pimppi, et voi tietää!

  Reply
 • 19.6.2017 at 17:57
  Permalink

  Voi pyhä sylvi mitä menoa! Yllä hyviä kommentteja.

  Reply
 • 19.6.2017 at 22:15
  Permalink

  Ellei maailma ei ole sekaisin. Sitten se PITÄÄ laitaa sekaisin.
  Paras kun kuseksii seinille.

  Reply
 • 20.6.2017 at 05:25
  Permalink

  Pride-kulkue on täysin TURHA.
  Jokainen on mikä on, sitä EI tarvitse toitottaa ja julistaa julkisesti.
  Pitäköön perversionsa omana tietonaan.
  Ei tavallinen heteroväkikään marssi kaduilla.

  Reply

Vastaa