Kissa ihmisen seurana 10 000 vuotta

Käsitys kissan domestikaation ajoituksesta on tarkentunut: Kun vanhimmat säilyneet kissaa esittävät kuvat ovat Egyptistä 3500 eKr., Kyproksella on haudattu kissa ihmisen kanssa samaan hautaan jo 9 500 vuotta ennen nykyaikaa. Kun luonnonvaraisia kissoja ei Kyproksella ole lainkaan ollut ennen maataviljelevien ihmisten saapumista, kissan kesyyntymisen ajankohta on varhentunut.




Maanviljelijöiden on täytynyt tuoda kotieläimet Kyprokselle veneissään mantereelta, joten kotikissojen on täytynyt vakiinnuttaa asemansa jo hyvin varhain. Nykyisen käsityksen mukaan kissat asettuivatkin ihmisten asuntoihin Lähi-Idän ”hedelmällisen puolikuun” alueella kymmenisen tuhatta vuotta sitten, joten maanviljely-elinkeinon levitessä Eurooppaan, kissat olivat jo mukana.

Viljely edellytti pysyvää kyläasutusta peltojen läheisyydessä ja viljan varastointia. Kissojen kiinnostus varastoaittoihin pyrkiviin jyrsijöihin toi kissat kyliin, ja ihmiset huomasivat niiden läsnäolon itselleen edulliseksi. Ylläpitämällä ruokkimalla suurempaa kissakantaa, kuin minkä näiden luontaisten saaliseläinten tarjonta mahdollisti, varhaiset maanviljelijät minimoivat hiirten tms. määrän, ja välttyivät varastointitappioilta.

Kissan ja ihmisen yhteiselo oli siis alusta alkaen molempia hyödyttävää symbioosia. Nykyisten kotikissakantojen sukupuuta on pyritty laatimaan:

Suomalaiset kotikissat näyttävät olevan samaa juurta norjalaisten, saksalaisten ja siperialaisten kissojen kanssa.

Kissan ajoituksen tarkentumisesta kertoi Japan Times.

grumpy Exotic tortoiseshell cat portrait

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.