Naiskirjailijat tylyttivät julkkis-urosten ”sisäpiiriä”

Juuri kun erään julkimon seksivideo-salakuvaukset pääsivät unohtumaan, julkkis-urosten ”sisäpiirin” pikkupoikamainen asennemaailma tuli julki 7-päivää -lehden kautta. Naiskirjailijoiden Sofi Oksasen ja Nina Honkasen some-kommentointiin kohdistunut juristi-hyökkäys antoi viitteitä laajemmastakin keskustelun vaientamisesta.



7-päivää otsikoi: ”Nämä julkkismiehet kuuluvat härskien viestien sisäpiiri-skandaaliryhmään: TV-tähtiä, artisteja, toimittaja, radiojuontaja -ryhmäkuva.”  Lehti nimesi keskenään ”herrasmies-bileitä” järjestävän porukan sisäistä keskustelua fb-ryhmä ”Sisäpiiri 2.0:ssa”, mikä antoi perusteen käyttää määritelmää ”törkyryhmä”. Lehti myös paljasti joitain henkilöitä po. ryhmästä.

Mediassa case-sisäpiiri meni ohi melko huomaamatta, muiden kuin 7-päivään kirjoittamatta aiheesta. Se on ymmärrettävää, kun epäiltyjen joukossa on monia, joilta toimittajat pyytävät toistuvasti haastatteluja. Some-keskustelun hyytymistä kartoitti kirjailija Sofi Oksanen eilen (21.06.) Suomen kuvalehdessä: Hän oli saanut viestejä lakimieheltä some-kirjoituksensa johdosta.

”Elastinen on hyvin, hyvin vihainen” – Sofi Oksanen sai postia suosikkiräppärin juristilta. (SK.21.06.2017)

Oksanen jatkaa kolumnissaan: ”Reagoin itse Sisäpiiriin jakamalla Facebook-sivullani kirjailija, seksuaalikasvattaja Nina Honkasen omalle fb-sivulleen kirjoittaman, julkkisrinkiä käsittelevän pakinan, ja kohta sain postia Elastisena tunnetun Kimmo Laihon asianajajalta. Sähköpostin otsikkona oli Sofi Oksanen Official: päivityspoisto/korjauspyyntö.

Honkaselle asianajaja oli jo ehtinyt lähettää kirjeen, jossa vaadittiin koko tekstin poistamista ja uhkailtiin kunnianloukkaussyytteellä. Poisto olisi hoidettava huomaamattomasti eikä sen syytä saisi kertoa.”

Some-kirjoittajien uhkailu ja vaatimus julkaisujen poistamisesta on hyvin erikoista. Yleensä tyydytään käyttämään aiheettomien ilmiantojen vyöryä Fb:n ylläpidolle. Kirjailijana Oksanen sai tukea ”Elastisen”, so. Kimmo Laihon lähettävää varatuomaria vastaan Journalistiliitolta, eikä painostusyrityksellä ollut seurauksia.

Tavallisella facebookin käyttäjällä ei ole Sofi Oksasen itseluottamusta ja verkostoitumista. Hän saattaa joutua ihmettelemään lakimiehen kirjettä pöydällään, ja pohtimaan käräjöinnin kustannuksia.

Selkkauksen lähtötilanne oli siis 30+ ikäisten mutta henkisesti aikuistumattomien julkkispoikien viestittelyt, joissa ilakoitiin vammaisten ja vähemmistöjen pilkkaamisella, arvosteltiin kerholaisten seksuaalisia urotekoja ja keskusteltiin naishenkilöiden seksuaalisista piirteistä. Vaikuttaa siis ilmapiiriltä, jossa Axl Smith olisi viihtynyt, puhumattakaan takavuosien Buusteri-lastenohjelman juontajista.



Kirjailija, seksuaalikasvattaja, ja kahden lapsen äiti Nina Honkanen lähestyi julkkismiesten törkyryhmä-ceissiä oman asiantuntemuksensa pohjalta. Hän näkee po. kolmekymppiset persoonallisuuksiltaan esikoululaisten tasoisina:

Sisäpiiriläisten oman seksuaalisuuden toteutumistavan ja sen ympärille rakentuneen keskustelukulttuurin lisäksi voisimme jutella yleisistä käytöstavoista ja suhteellisuudentajusta mitä seksisuhteiden hoitamiseen tulee.

Sisäpiirin kanssa voisi tosiaan aloittaa samasta mistä päiväkoti-ikäistenkin kanssa eli miten toisten kanssa ollaan ja miten heille tai heistä puhutaan. Edettäisiin siitä sitten hissukseen pitkin elämänkaarta sinne +/-35-ikävaiheeseen, jossa suurin osa Sisäpiirin keskustelijoista tällä hetkellä elänee.

Elitistinen ja testosteroni-pitoinen julkkiskerho, jota Oksanen ja Honkanen edellä kommentoivat, näyttää olevan jonkinlainen sosiaalinen meemi, joka esiintyy erityisesti viihteen, median ja ”mageiden työpaikkojen” ympärille keskittyneessä miesjoukossa. Silloin tällöin joku heistä on käräjillä. Tällä kertaa käräjöinti uhkasi ”sisäpiiristä” someen kirjoittaneita.

Asiasta uutisoi Iltalehti 22.06.2017.

Sofi Oksanen Suomen Kuvalehdessä 21.06.2017.

Nina Honkanen facebookissa 05.06.2017.

MTV 02.03.2017, Axl Smithistä.

7-päivään juttu wayback-machinessa, päivätty 04.05.2017, alkup. osoite: https://www.seiska.fi/Uutiset/Nama-julkkismiehet-kuuluvat-harskien-viestien-Sisapiiri-skandaaliryhmaan-tv-tahtia.

Kaleva 11.09.2004, ”Buusterista”.



VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.