Poliisi tehosti verkkokaupassa tapahtuvien rikosten torjuntaa

Euroopan poliisivirasto Europol järjesti yhdessä 22 Euroopan maan ja yli 100 yksityisen sektorin toimijan kanssa E-Commerce Action Week -operaation aikavälillä 6.6.-16.6.2017. Operaation tarkoituksena oli torjua verkkokauppaan liittyvää petosrikollisuutta samanaikaisesti kussakin operaatioon osallistuvassa maassa. Tavoitteena oli puuttua erityisesti anastettujen korttitietojen käyttöön ja identiteettivarkauksiin.

Poliisi, Tulli ja Rajavartiosto tekivät operaation tiimoilta yhteistyötä muun muassa verkkokauppojen, pankkien ja logistiikkayritysten kanssa. Viranomaisten ja yksityisen sektorin yhteistyö toimi erittäin hyvin ja operaation tiimoilta saatiin käynnistettyä useampia esitutkintoja, jotka jatkuvat edelleen.

Verkkokauppaan liittyvän rikollisuuden torjunnan tärkeys on viime vuosina korostunut. Tämä johtuu siitä, että ihmiset tekevät ostoksensa yhä useammin verkkokaupoissa. Tavallisen kuluttajan lisäksi verkkokaupan mahdollisuuksia osaavat valitettavasti hyödyntää myös rikolliset. Rikolliset voivat esimerkiksi käyttää tilauksissa jonkun toisen henkilötietoja tai tehdä ostot anastetuilla korttitiedoilla. Henkilö- ja korttitietoja rikolliset saavat haltuunsa esimerkiksi tietojen kalastelulla ja huijausviesteillä.

Verkkokaupassa tapahtuvat petosrikokset aiheuttavat taloudellista vahinkoa sekä yrityksille että kuluttajille. Verkkokaupalta saattaa jäädä maksu saamatta tai luottokortin väärinkäytöstapauksessa ostajalle voi aiheutua kuluja ostoista, joita tämä ei ole tehnyt. Lainvalvontaviranomaiset ovat tiedostaneet ongelman ja pyrkivät vastaamaan tähän haasteeseen. Verkkokaupparikollisuuden tehokas torjunta edellyttää tulevaisuudessa entistä tiiviimpää yhteistyötä yksityisen sektorin toimijoiden kanssa.

Poliisi kehottaa säilyttämään pankkitunnuksia ja korttitietoja huolellisesti. Erityistä harkintaa kannattaa käyttää siinä, mille sivustolle korttitietoja syöttää. Hyviä ohjeita turvalliseen verkkomaksamiseen löytyy www.korttiturvallisuus.fi -sivustolta.

Lähde: Keskusrikospoliisi

One thought on “Poliisi tehosti verkkokaupassa tapahtuvien rikosten torjuntaa

  • 22.6.2017 at 08:49
    Permalink

    No, mikä oli tulos? Saatiinko ketään kiinni?

    Eilen kuitenkin poliisin valkoinen kamera-maija oli liikennettä valvomassa. Minä pidin sitä erinomaisena asiana. Jostain kuman syystä suomalaisille on tullut se käsitys että ylinopeuden ajaminen on ”kansalaisoikeus”. Vaikka ajokortin myäntämisen perusteena olevassa materiaalissa kerrotaan tieliikennelain kohdassa selkeästi ”suurimmasta sallitusta nopeudesta”. Ehkä niitä kortteja pitäisi ottaa sitten enemmänkin pois.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.