Venäläinen tutkija: Venäjä luistaa Putinin takaa, kriisi edessä

Professori Valeri Solovei ilmaisi äskettäin skeptisyytensä Vladimir Putinin hallitsemistapaa kohtaan. Hyvin arvostetun venäläisen tutkimuslaitoksen, ulkoministeriön alaisen MIGMO:n, tutkija kirjoitti päättyneellä viikolla radiokanava Echo Moskvyn nettisivulla käsityksistään.



Professori Solovei näkee taloudellisen eliitin ja Putinin yhteisymmärryksen päättyneen. Putin on hänen mukaan siirtynyt käskyttämällä ja rankaisemalla johtamiseen. Tämän johtamistavan seuraukset ovat Venäjällä tuoreessa muistissa: Se johti 1991 Neuvostoliiton romahtamiseen.

Putinin hallinnon ja vaurastuvan venäläisen eliitin symbioosi on ollut yksi nykyisen politiikan kantavia ilmiöitä: Eliitti saa kerätä rahaa, Putin kerää valtaa. Solovein mukaan tämä harmonia on nyt särkynyt, ja johtaa hallinnon kasvavaan toimintahäiriöön.

  • Strateginen tavoitteenasettelu katoaa: Virkakoneisto ei ymmärrä julkisen politiikan tavoitteita.
  • Vanha liitto johdon ja rikastuvan uuseliitin välillä on murtunut peruuttamattomasti. Eliitti ei välttämättä ole motivoitunut Putinin geopoliittisiin hankkeisiin.
  • Tukahduttava politiikka ei lisää uskollisuutta johtoa kohtaan, ja saattaa johtaa hallinnon halvaantumiseen. ”Korruptionvastainen taistelu” on todellisuudessa osa Putinin valtataistelua ja eliitin rankaisemista tottelemattomuudesta.
  • Hallittavien ja hallinnon välinen kommunikointi on katastrofaalisesti heikentynyt: Hallinto ei vastaanota palautetta kansalta. Sortotoimien kaltaiset reaktiot kritiikkiin saattavat johtaa vaaralliseen kierteeseen, kuten jo NL:ssa tapahtui.
  • Vaarallisten strategisten päätösten mahdollisuus on kasvamassa.
  • Epäviralliset palautekanavat ja viestintä, joka on kompensoinut hallinnon puutteita, lakkaavat toimimasta.

Solovei lienee myös huomannut, että viimeaikaisissa Putinin hallintoon kohdistuvissa protesteissa on ollut runsaasti nuorisoa, ja tähän asti politiikasta pitäytynyttä väkeä. Venäjällä on nähtävissä kriisin ensimmäiset merkit.

 

Asiasta uutisoi: Echo Moskvy 20.06.2017 ja Verkkouutiset 

Uutisen kommentointi TÄÄLLÄ