Al-Baghdadi ja ISIS:n ”suurmufti” kuolleet ilmaiskuissa?

Syyriassa ja Irakissa yhä kutistuvaa aluetta hallitseva ”islamilainen kalifaatti” on tietojen mukaan menettänyt useita johtajia ilmaiskuissa. Onnekkaat iskut olisivat tapahtuneet toukokuussa.

Liittoutuman ilmatoimintaa Irakissa ja Syyriassa koordinoiva komentaja vahvisti medialle ”Islamilaisen kalifaatin” l. ISIS-Da’eshin uskonnollisen johtajan Turki Binalin kuoleman ilmahyökkäyksessä jihadisteja vastaan. Hyökkäys oli tapahtunut  Mayadeenissa Syyriassa jo 31.05.

Venäjän puolustusministeriön edustaja Oleg Syromolotov  ilmoitti  äskettäin (17.06.) että ISIS:n korkein johtaja Abu Bakr al-Baghdadi on saanut surmansa 28.05. Raqqan eteläisissä kaupunginosissa sijaitsevaan komentokeskukseen tehdyssä ilmaiskussa.



Venäjän toteuttaman ilmaiskun kohteena oli jihadistien johtajien kokoontuminen, johon osallistui 30 keskitason johtajaa ja noin 300 soturia. Kokouksen osanottajiin iskettiin heidän poistuessaan  kokouspaikalta. Vaikka venäläiset ilmoittivat tietonsa varmistetuksi, sitä pidetään toistaiseksi epävarmana.

Kenr.lt. Mark Hertling, joka tekee sotilaallisia analyyseja CNN:lle, pitää venäläisten ilmoitusta epäuskottavana: ”En voi ottaa tätä kovin vakavasti.” Asiantuntijat epäilevät myös, pitääkö useiden ilmaiskujen kohteeksi joutunut ISIS kerrotun suuruisia kokouksia.

Molemmissa tapauksissa tieto korkean terroristijohtajan menehtymisestä kerrotaan varmistetun tiedustelulähteistä. Epäilystä asiantuntijoissa on herättänyt jihadistien toiminnan jatkuminen häiriöttömänä, ja havaintojen puuttuminen korkeiden johtajien poistumisen jälkeisestä valtataistelusta.

Abu Bakr al-Baghdadi perusti ”islamilaisen kalifaatin” Mosulissa Irakissa v.2014. Hänen oikea nimensä on  Ibrahim Awwad Ibrahim Ali al-Badri al Samarrai.

Turki Binali (kuvassa), joka on esiintynyt ISIS:n suurmuftina ilman muiden uskonnollisten auktoriteettien kuin itsensä ja al-Baghdadin valtuutusta, on opiskellut islamia mm. Jemenissä, jossa hänet rekrytoitiin al Qaedaan. Binalin tehtäviin on kuulunut, koraanin resitoimisen ja ”fatwojen” julistamisen lisäksi propaganda uusien terroristien värväämiseksi.

Toisen jihadistipropagandistin, Rayan Mashaalin, kerrotaan saaneen surmansa myös Mayadeenissa vain parisen päivää ennen Binalia, myös ilmaiskussa. Mashaalin kuolemaa ei ole vahvistettu.

Mikäli ISIS:n johto on kokenut näin kovaa harvennusta, päätösvalta saattaa jäädä kahdelle entisen Saddamin armeijan upseerille: Iyad al-Obaidi on toiminut al-Baghdadin alaisena eräänlaisena sotaministerinä,  Ayad al-Jumaili on johtanut ISIS:n turvallisuuspalvelua.

Obaidi ja Jumaili, jotka nousivat ISIS:n johtotasolle vasta 2016, ovat irakilaisia, mutta heillä ei ole uskonnollista eikä al Qaeda-taustaa, kuten tähänastisella korkeimmalla johdolla. Kun ISIS:n jyrkimmät ja kiihkouskonnollisimmat osat ovat olleet mm. tutkija Lina Khatibin mukaan jo vuosi sitten vain löyhässä kontrollissa ja toteuttaneet omia operaatioitaan, on suhtauduttava epäillen kahden ammattiupseerin kykyyn johtaa yhä ahtaammalle joutuvaa ”kalifaattia”.

”Kalifaatin” menettäessä alueitaan johdon uskonnollinen konteksti korostuu, eikä Obaidilla ja Jumaililla ole kuin sotilaallis-professionaalista osaamista.  ISIS:n ei-arabilaisten, kuten tsetseenien ja muiden entisen neuvostoliiton alueelta tulleiden, lojaalisuus järjestölle on ollut muutenkin kyseenalaista. Mm. dagestanilaisten Turkissa toteuttamat terrori-iskut eivät ole välttämättä kuuluneet al-Baghdadin konseptiin.

Al-Baghdadin ja Binalin oletetut kuolemat olisivat siis ISIS:lle hyvin vakava isku., joka vaarantaisi jopa järjestön yhtenäisyyden. Maa-aluettahan ”kalifaatilla” ei enää juurikaan ole.

 

CNN 17.06.2017.

Express 22.06.2017.

Independent 21.07.2017.

Reuter, 24.06.2017.