Ruotsin ”erityisesti huomioitavat alueet”: Koppargården, Landskrona

Ruotsin poliisi on alkanut nimetä joitain paikkakuntia ja kaupunginosia erityisalueiksi, joissa viranomaistoiminta on tavallista vaativampaa. Tarkastelemme ilmiötä Landskronan Koppargårdenia koskevan tuoreen (25.06.) uutisen kautta.

Expressen kertoo ampumis-tapauksesta: Poliisille tulee raportti kuulluista laukauksista, löytyy luodeista haavoittunut mies joka toimitetaan sairaalaan, alueella suoritetaan tekninen tutkinta, uhria kuullaan, ketään ei oteta kiinni, tapaus arkistoidaan. Joskus löytyy tekijöitäkin, ehkä heitä tuomitaankin, mutta tilanne ”herkkien alueiden” kaduilla ei muutu. Seuraava selittämätön ammuskelu uutisoidaan muutaman päivän kuluessa, joko samalta tai joltakin muulta yli 50:stä Ruotsin erityisalueelta.

Asiasta uutisoi Expressen



Lehti kirjoittaa Koppargårdenista:

Aluetta pidetään rikollisen verkoston haltuunottamana, ja poliisin on vaikea toimia siellä. Aluetta  rasittavat rikollisuus, ääriliikkeiden toiminta ja yhteiskunnallinen levottomuus. Määritelmä ’erityisen herkkä alue’ tarkoittaa, että rikollisuutta on runsaasti, huumeiden myynti on avointa ja esiintyy rikollisia jengejä.

Ruotsalainen lehdistö on nopeasti muuttunut avoimemmin uutisoivaksi po. herkkien alueiden suhteen. Vielä vuosi sitten, ongelmista oli jo alettu puhumaan, Expressenin silloin haastattelemat lähteet painottivat Landskronassa ”taantuvan teollisuuspaikkakunnan ongelmaa”, kun työpaikat katoavat eivätkä nuoret voi jatkaa edelliselle sukupolvelle tutuissa tehtaissa. Tämän lisäksi oli tapana kauhistella kantaruotsalaisen väestönosan, jonka osuuden todettiin ohimennen puolittuneen,  siirtymistä äänestämään ruotsidemokraatteja.

Selvää heräämistä on tapahtunut 1-2:ssa vuodessa ruotsalaisen median ja poliitikkojenkin tavassa nähdä asioita. Yhä vähemmän esiintyy näennäissyiden hakemista ongelmille, joita ei enää voida kätkeä.

Kriminella gängen tar makten over staden”, on vahvasti sanottu, eikä niin otsikoi ”vaihtoehtomedia” vaan eräs Ruotsin valtalehdistä. Otsikko kertoo reaalitodellisuudesta niin kuin se on, mutta jotain vielä pahaenteisempää on sanojen takana: Ilmiö etenee, eivätkä viranomaiset voi sille mitään. Äskettäin uutisoitiin ruotsalaisen poliisikomentajan ulostulo: ”Auttakaa meitä!

Että poliisi menettää toimintakykynsä urbaaneilla alueilla, ja välttääkseen konflikteja jättää puuttumatta avoimena rehoittavaan rikollisuuteen -mm, huumeiden katukauppaan- , on ensimmäinen askel vallan luovuttamiseen virallisen yhteiskuntakoneiston ulkopuoliselle taholle.

Seuraava askel on em. rikollisuuteen kietoutuneiden ”etnisten yhteisöjen” ja uskonnollisten vähemmistöjen symbioosi kunnallispoliittisten valtarakenteiden kanssa: Uskonnolliset johtohenkilöt säätelevät laumojensa äänestyskäyttäytymistä, ja pystyvät kiristämään myönnytyksiä poliitikoilta. Tämän seikan merkitystä em. poliisin kohtaamille ongelmille ei yleensä huomioida.

Kunnalliset päättäjät ostavat yhteiskuntarauhaa -tai siis sen simulaatiota- ohjeistamalla poliisit olemaan puuttumatta etnis-taustaiseen rikollisuuteen. Tämä ei ole kovin kaukana siitä, että poistetaan ongelma ummistamalla silmät ja kieltäytymällä näkemästä. Tässä tapauksessa se vielä tuo ääniä vaaleissa.

Jos etsimme korrelaatiota tuoreiden Euroopan-ulkopuolisten maahanmuuttajaryhmien läsnäolon ja Expressenin otsikossaan mainitseman ilmiön välillä, löydämme sen kaikissa tapauksissa. Jos jatkamme tarkastelua, löydämme myös poliitikot, jotka esittävät ongelmille näennäissyitä, myötäilevät vaatimuksia sharian käytöstä ”oikeuslaitoksen rinnalla tietyissä erityiskysymyksissä”, rikollisten huomiotaherättävän lievää kohtelua, ja -sokerina pohjalla- aggressiivista ”rasismin-vastaisuutta” muuten ympäripyöreitä puhuvilla poliitikoilla.

Jos muodostumassa olevaa #rinnakkaiskulttuuria myötäillään, sitä myötäillään aivan kaikessa. Mukavuuden haluisten poliitikkojen pikkusormen-antamis-politiikka on luomassa kokonaista nyrkkiä, joka eräillä Ruotsin paikkakunnilla on jo nähtävissä. Lehdetkin jo kirjoittaa: ”Kriminella gängen tar makten over staden.”

Tarkastelemamme ongelma on jo hakemassa nimitystä ”#rinnakkaisvalta”.  Kaupunginosa-kohtaisesti se tarkoittaa, ettei viranomais-ajoneuvoilla voida ajella näillä alueilla, eikä viranomaistehtäviä voida suorittaa. Kunta-kohtaisesti se tarkoittaa, että kunnanjohdot eivät voi tehdä päätöksiään ottamatta huomioon ”vähemmistöjä” t. jonkinlaisia mafiaperheitä.

Valtiollisesti ongelmassa on nähtävissä varaa alueellisesta pirstoutumisesta, joka voi äärimmillään johtaa konflikteihin erillisalueiden kanssa.

Expressen 25.06.2017. Expressen 19.02.2017.

Asiasta uutisoi Iltalehti.