Suomi liittyy perjantaina läntiseen puolustusyhteistyöhön.

Puolustusministeri Jussi Niinistö allekirjoittaa perjantaina (30.06.) Tukholmassa sopimuksen Suomen liittymisestä Britannian perustamaan nopean toiminnan joukkoon JEF:iin. Kutsun Suomelle ovat esittäneet britit.



JEF-yhteistyöhön kuuluu NATO-maita ja puolustusliittoon kuulumattomia. Koalitiolla ei ole omia joukkoja, vaan sopimusmaat antavat tarvittaessa käyttöön nopeasti mobilisoitavissa olevia sotilasyksiköitä. Joint Expeditionary Force:n tarkoitus on muodostaa toimintamalli, jossa monikansallinen joukko-osasto voi toimia kaikkialla maailmassa.

JEF:iin kuuluvat Britannia, Tanska, Viro, Latvia, Liettua, Norja ja perjantaista lähtien Suomi. Ensimmäisen yhteisen sotaharjoituksen JEF toteutti viime vuonna Albaniassa.

Toisin kuin NATO, JEF ei ole jäsenmaita sitova puolustussopimus, vaan järjestely jolla kootaan nopeasti iskujoukko käytettäväksi jossain kriisitilanteessa. Kyseessä on siis kriisinhallintaan suuntautunut organisaatio. JEF:n tarkoitus on myös vastata kansainvälisten järjestöjen pyyntöihin lähettämällä tarvittaessa nopeasti sotilasyksikön kriisialueelle.

Asiasta uutisoi Iltalehti.