Migri: Afganistaniin palautetun miehen tapaus julkisuudessa

Julkisuudessa keskustellaan huolestuneena 4.7. tapahtuneesta afganistanilaisen miehen palautuksesta kotimaahansa. Hallinto-oikeus antoi palautuksen täytäntöönpanokiellon 4.7. sen jälkeen, kun hakija oli jo palautettu kotimaahansa.

Julkisuudessa ja esimerkiksi sosiaalisessa mediassa esitetyt tiedot eivät anna aivan kattavaa kuvaa tilanteesta. Virasto ei voi kommentoida yksittäisen tapauksen vaiheita, mutta koetamme avata yleisellä tasolla sitä, milloin palauttaminen on lain mukaan mahdollista.

 Viraston arvion mukaan henkilö ei ole kotimaassaan vaarassa, eikä häntä ole palautettu palautuskiellon vastaisesti. Tässä tilanteessa virastolla ei ole sellaista tietoa, jonka perusteella Afganistaniin palautettu henkilö olisi noudettava takaisin Suomeen.

Lain mukaan palauttaminen on mahdollista, jos ensimmäiseen turvapaikkapäätökseen on tehty kielteinen päätös ja hallinto-oikeus sekä mahdollisesti korkein hallinto-oikeus on vahvistanut päätöksen palauttamisen täytäntöönpanoa ei ole kielletty.

 Tällöin on todettu, että hakijalla ei ole kotimaahan palatessaan hengenvaaraa tai vaaraa joutua vainotuksi. Hakijan on silloin palattava kotimaahansa, koska perusteita oleskeluluvan myöntämiselle ei ole.

 Usein hakija tekee uuden hakemuksen ensimmäiseen hakemukseen saamansa kielteisen päätöksen jälkeen. Jos hakemuksessa ei ole tullut esiin uusia perusteita kansainväliselle suojelulle, hakemus käsitellään uusintahakemuksena. Silloin ensimmäiseen turvapaikkahakemukseen tehty kielteinen, muutoksenhaussa vahvistettu päätös on voimassa ja palauttaminen kotimaahan voidaan tehdä heti viraston päätöksen jälkeen.

 Poliisi voi ryhtyä valmistelemaan kotimaahan palauttamista nopeasti, ja palauttamisen täytäntöönpanokieltoa hallinto-oikeudelta on syytä hakea viipymättä.

 

Hakija ei ole hengenvaarassa kotimaassaan, jos täytäntöönpanokielto ei liity turvapaikkaperusteisiin

 Turvapaikanhakija voi hakea turvapaikan lisäksi itselleen oleskelulupaa esimerkiksi työnteon perusteella. Tällöin hakemus käsitellään, kuten muidenkin työlupaa hakevien, eikä turvapaikanhakijataustalla ole merkitystä.

 Kun käännytyksen täytäntöönpanokielto perustuu siihen, että hakijan hakemuksen käsittely on kesken esimerkiksi juuri työntekijän oleskelulupahakemuksen osalta, mutta hakija on jo palautettu kotimaahansa, ei hakijaa ole palautettu kotimaahansa vastoin palautuskieltoa.

 Työntekijän oleskelulupaa haetaan pääsääntöisesti ulkomailla ja luvan saanut saapuu Suomeen vasta silloin, jos hakemukseen tehdään myönteinen päätös.

 Poliisi vastaa käännytysten toimeenpanosta

 Suomessa poliisi vastaa käännytysten toimeenpanosta sekä sen varmistamisesta, että käännytys on lainmukainen.

 Jos hakija hakee lupaa Suomessa, laissa määrätään, että hän saa odottaa päätöstä Suomessa. Jos taustalla on kuitenkin jo täytäntöönpanokelpoinen maastapoistamispäätös, uuden oleskelulupahakemuksen jättäminen ei automaattisesti estä sen täytäntöönpanoa.

 Tällöin poliisi maastapoistamista valmistellessaan huomioi haetun oleskelulupahakemuksen perusteet sekä sen oletetut menestymismahdollisuudet, ja näin on tässä tapauksessa tehty.

Lähde: Migri