Japanin markkinat avautuvat suomalaisille yrityksille

EU ja Japani pääsivät poliittisella tasolla yhteisymmärrykseen kauppasopimuksesta 6.7.2017. Työ jatkuu muun muassa investointien osalta. Sopimus on EU:lle merkittävä saavutus, sillä Japani on maailman suurimpia kuluttajamarkkinoita ja Kiinan jälkeen EU:n toiseksi suurin kauppakumppani Aasiassa.

EU:n ja Japanin välinen sopimus helpottaa myös suomalaisten yritysten vientiä laskemalla tulleja Suomelle keskeisissä tuotteissa ja poistamalla tarpeettomia kaupan esteitä.

”Tuleva sopimus on erittäin tervetullut, sillä se poistaa tulleja muuan muassa metsäteollisuuden tuotteilta ja parantaa suomalaisten elintarvikkeiden mahdollisuuksia päästä Japanin markkinoille”, sanoo ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen.

Neuvottelujen kuluessa on jo kiinnitetty huomiota erilaisten kaupan esteiden vähentämiseen.

”Japani on jo helpottanut terveysteknologiatuotteiden lupamenettelyitä, mikä on hyvä uutinen suomalaisille teknologiayrityksille”, toteaa ministeri Mykkänen.

Yritykset pääsevät hyödyntämään sopimusta sen jälkeen, kun se on hyväksytty sekä EU:ssa että Japanissa.

Japani on Kiinan jälkeen Suomen suurin kauppakumppani Aasiassa. Suomen tavarakaupan viennin arvo viime vuonna oli reilut miljardi euroa, ja tuonnin arvo 673 miljoonaa euroa. Palvelukaupan viennin arvo oli puolestaan noin 421 miljoonaa euroa vuonna 2015, ja tuonnin arvo 77 miljoonaa euroa.

Lähde: Ulkoasiainministeriö