Tunnuksettomat sotilaat aluevalvontalakiin – Lakimuutos voimaan tällä viikolla

Aluevalvontaviromaisten toimivaltuuksia vahvistettiin kattamaan paremmin tilanteet, jossa Suomen alueellista koskemattomuutta loukkaa tunnukseton sotilaallinen ryhmä. Uuden lainsäädännön tavoitteena on saattaa Suomen alueellisen koskemattomuuden turvaamista ja valvontaa koskeva lainsäädäntö vastaamaan kattavammin muuttunutta turvallisuustilannetta ja uudenlaisia uhkia. Lakimuutoksilla edistetään osaltaan hallitusohjelman ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa koskevan kirjauksen toteutumista.

Laissa tunnuksettomalla sotilaallisella ryhmällä tarkoitetaan sotilasosastoon rinnastettavaa, vieraan valtion lukuun, puolesta tai suostumuksella toimivaa joukkoa, joka on sotilaallisesti järjestäytynyt, varustettu tai aseistettu ja jonka valtiollista alkuperää ei voida tunnistaa. Lakiin säädettiin tällaisille ryhmille ehdoton kielto saapua maahan ja olla maassa, jonka rikkominen on rikoslaissa kriminalisoitu.

Tasavallan presidentti vahvisti 10.7.2017 aluevalvontalakia ja rikoslakia koskevat lainmuutokset tunnuksettomien sotilaallisten ryhmien osalta. Lait tulevat voimaan 15.7.2017.

Lähde: Puolustusministeriö