Näkökulma: Vuosi verilöylystä, vuosi verenvuodatusta (video)

Tasan vuosi sitten eurooppalaisten tietoisuuteen tuli yhdellä iskulla mahdollisuus, että rauhanomaisen ja turvallisen elämämme elementtejä, jakeluautoja, normaaleja lähikaupan tiskillä olevia tarvikkeita ja jokapäisiä esineitä jotka eivät herätä meissä pelkoa, voidaan käyttää meitä vastaan. Turvallisuutemme kohtasi iskun, jonka koko merkityksen tajuaminen on vielä kesken.


Olemme peruuttamattomasti siirtyneet aikakauteen, jota leimaa nouseva turvattomuuden tunne liikkuessamme julkisilla paikoilla ja yleisötilaisuuksissa, ja kasvava epäluottamus vieraanoloisia kanssaihmisiämme kohtaan. Emme voi sanoa, etteivät vastuulliset päättäjät olisi reagoineet, jollakin tavalla: Kesätapahtumien yleisö on saanut huomata ajoesteiden ilmaantumisen paikkoihin, joissa niitä ei viime vuonna ollut. Ruotsissa nuorison musiikkitapahtumissa on nähty poliiseja luotiliiveissä, -ja sarjatuliaseet esillä roikkuen.

Vielä viime kesänä emme olisi voineet kuvitella tuollaista, nyt emme kysele emmekä ihmettele.

Betonimähkäleet ja raskaat ajoneuvot suojaavat tapahtumien yleisöä, ja näkyvästi aseistetut poliisit ovat tulleet sinne missä niitä ei ole ennen koskaan nähty. Slogan ”ei anneta pelolle valtaa!”, on eilispäivän maailmasta, se on unennäköä josta olemme heränneet. Toivottavasti ei liian myöhään?

Turvallisuudestamme huolehtivien viranomaistoimien lisäksi olemme saaneet nähdä kokonaan toisensuuntaisen trendin: Puheet, että terrorismiin tulee tottua, että ”liikenteessä kuolee enemmän”. Suhtaudutaanko liikennekuolemiin noin? -Että jätetään vastatoimet tekemättä koska kaikkihan kuolee kuitenkin.

Olemme kuulleet korkea-arvoisen kirkon henkilön selittävän, että terrorismi on jotain sentapaista, kuin ”hätähuuto globaalista epäoikeudenmukaisuudesta”. Mitä nämä sanat merkitsevät Nizzan rantabulevarsilla 14.07.2016 rauhallisessa kesäillassa liikkuneille ihmisille, jotka luottivat siihen, että heidän ympärillään oli Ranskan valtio ja Euroopan Yhteisö, jotka huolehtivat heistä. Mitä sanottaa piispa Askolalla on suomalaisten kesätapahtumien kävijöille, joiden suojana on näkyviä ja näkymättömiä turvajärjestelyjä, tai Helsingin Temppeliaukion kirkossa kävijöille, joiden turvaksi ilmestyi betonia ja aseistettuja poliiseja?

Juuri Temppeliaukion kirkon suojaaminen antoi aiheen piispa Askolan outoon kannanottoon. Piispalta ei sitten löytynyt mitään sanottavaa alaisilleen seurakuntalaisille, jotka joku ehkä aikoi tappaa.

Elämme mielenkiintoisia aikoja.