Yksintulleiden majoitusyrittäjä radikalisoi asukkaitaan, kunta sanoi sopimuksen irti

Ilman huoltajaa Ruotsiin tulleiden 14-17-vuotiaiden pakolaislasten kotouttamiseen kohdistetaan huomattavia resursseja, ja tämän vuoden alussa perustettu Auxilium4you-yritys on yksi  po. toimialan kasvuyritys. Nyt Hörbyn kunta, jonkas alueelta yritys hankki kiinteisön yksitulleita varten, on kohdannut ongelmia: Majoitetut joutuvat radikalisoivan propagandan kohteiksi.

Kunta teki uuden vastaanottoyrittäjän kanssa heti sopimuksen, ja ensimmäiset 8 lasta majoitettiin yrityksen tiloihin. Yrittäjän nettisivu lupasi kaikkea hyvää, ja kaiken uskottiin olevan kunnossa.

”Som ny i Sverige är det svårt att förstå de sociala koder som gäller i samhället och det behövs bra förebilder som kan utbilda barnen i hur samhället fungerar och hur ett respektfullt bemötande ser ut”, kirjoitti Auxulium4you.

Vastaanottokoti siis antoi luotettavan kuvan itsestään, mutta toiminnan alettua alkoi tulla toisenlaista tietoa majoitetuilta.  Expressen haastatteli yksintullutta turvapaikanhakijaa, Mortezaa, joka antoi keskuksesta toisenlaisen kuvan.

Asukkaan ja keskuksen naapureiden kertoma oli yhdenmukaista: Monilla henkilökuntasan kuuluvilla oli pitkät parrat, ajellut viikset, nilkoista lyhyet housut ja he pukeutuivat pitkiin paitoihin salafistiseen tapaan. Salafisteilla on tiukkoja pukeutumissääntöjä, ja myös hyvin jyrkkä näkemys islamin oppisuunnista.

Morteza alkoi pelätä tosissaan, kun häneltä tiukattiin, onko hän sunni vai shia. Hän ei suostunut vastaamaan, olihan hän ruotsalaisessa vaastaanottokekuksessa, -tai oletti olevansa. Sitten asukkaille ryhdyttiin luennoimaan, mikä on haraam ja mikä on halal. Musiikin kuuntelu mm. kiellettiin keskuksessa asuvilta nuorilta.

Morteza kertoo myös pakollisista rukoushetkistä, viisi kertaa päivässä. Henkilökunnasta vain kaksi puhui ruotsia. Nuoret alkoivat kokea laitoksen ilmapiirin uhkaavaksi.

Eräs työntekijöistä kertoi olleensa useita vuosia vankilassa, ja muisti aina kertoa nuorille, miten vankilassa rangaistiin pienistäkin rikkomuksista, mm. asioiden jättämisestä pöytää aterian jälkeen. Toki nämä kertomukset olivat verisiä. Toki kaikki ruoka oli halalia.

Kun asukkaiden kommentit olosuhteistaan tulivat Hörbyn kunnan tietoon, kunta irtisanoi sopimuksen Auxilium4you:n kanssa. Tieto päätöksestä otettiin vastaan hyvin aggressiivisesti.  Myös poliisi oli saanut vihjeitä, että keskuksessa rekrytoidaan yksintulleita terroristiverkostoon.

Ongelmia on ollut muidenkin vastaanottokotien kanssa: Tämän vuoden helmikuussa kunta sanoi irti sopimuksen yrityksen kanssa, jonka omistajat tuomittiin rangaistuksiin Blekingen suurimmassa salakuljetusjutussa.

Auxilium4you-yrityksen omistaa Transport & Boendeomsorg Syd AB, joka harjoittaa taksitoimintaa Malmössä. Yksi sen omistajista, malmöläinen kirjailija Mohamed Al Haish, on tehnyt valituksia yhtiölle määrätyistä kunnallisista maksuista:  Kunta toimii islamin vastaisesti. Ei ole sallittua olla muslimi jos ylläpitää vastaanottokeskusta? Se on syrjintää, hän selitti Skanska Dagbladetille.

Huolimatta kritiikistä ja Säpon kiinnostumisesta vastaanottokeskuksen toiminnasta, kunta aikoo jatkaa yhteistyötä  Auxilium4you:n kanssa. Kunta vuokraa tänään rakennuksen, josta vastaanottokeskus on irtisanottu. Puute uusille tulokkaille tarjottavista asunnoista pakottaa kunnan kiinnostumaan kaikista tarkoitukseen sopivista tiloista.

”He voivat olla salafisteja niin  paljon he haluavat, ilman että se vaikuttaa meidän nuoriin. Mikä heidän uskonsa on, se on heidän oma asiansa. Meillä on vastuu nuorista, ja millaisia vaikutteita he saavat”, selittelee Eva Klang Vänerklint Hörbyn kunnanhallinnosta.

”De får vara salafister hur mycket de vill, utan att de påverkar våra unga. Vad de har för trosuppfattning är upp till dem. Vi har ansvar över ungdomarna och vilken påverkan personal har på dem.”

Auxilium4you:n takana olevat henkilöt eivät ole vastanneet toimittajien kysymyksiin.

Expressen.

Skånsla Dagbladet.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.