Minnesotan ampujapoliisi kieltäytyy yhä antamasta lausuntoa

Lauantaina Minneapolisissa sattuneen ampumatapauksen kulku on yhä hämärän peitossa. Kuolettavan laukauksen ampunut Mohamed Noor kieltäytyy yhä puhumasta. ”Emme voi pakottaa konstaapeli Nooria puhumaan. Toivoisin, että voisimme”, selittää kaupunginjohtaja Betsy Hodges medialle. Kuvassa hänen takanaan Minneapolisin apulaispoliisipäällikkö Medaria Arrondo. 

Poliisien Matthew Harrityn (25v.) ja Mohamed Noorin (31v.) toiminta viime lauantaina (15.07.) on nyt suuren mielenkiinno0n kohteena. Reagoituaan hälytysnumeroon tulleeseen ilmoitukseen rauhallisella asuinalueella eteläisessä Minnesotassa he joutuivat tilanteeseen, jossa Noor ampui partioauton ikkunasta auton sivulla olleen Justine Damondin. Damond oli tehnyt em. hälytyssoiton, ja lähestyi partioautoa yöpuvussaan auton saavuttua paikalle.

Mitä tuolloin tapahtui, sitä yritetään selvittää.

  1. Harrityn ja Noorin saapuminen partioautolla.
  2. Lähellä 51.streetiä Harrity kuulee voimakkaan äänen läheltä autoa.
  3. Justine Damond lähestyy autoa kuljettajan puolelta.
  4. Noor ampuu Damondia auton kuljettajanpuoleisesta ikkunasta. poliisit poistuvat autosta ja antavat Damondille ensiapua ambulanssin tuloon asti. Damond todetaan kuolleeksi paikanpäällä 20min myöhemmin.

Alustava selvitys Damondin kuolemastaa, jonka  Bureau of Criminal Apprehension (BCA) julkaisi tiistaina (18.07.), perustuu yksinomaan Harrityn kertomaan. Noor on toistaiseksi kieltäytynyt puhumasta tutkijoille, eikä ole mitään tietoa siitä, milloin hän voisi kertoa oman näkemyksensä.

BCA: n uudet tiedot eivät täysin vastaa kaikkiin avoimiin kysymyksiin, mutta ne tarjoavat lähtökohdan sen hahmottamiseen, mitä tapahtui kyseisenä iltana. BCA: n mukaan Noorin asianajaja Thomas Plunkett ei ole ilmoittanut mitään tämän aikeista olla kuultavana asiassa.  Harrityn asianajaja Fred Bruno vahvistaa vain että hän edustaa Harrityä mutta hänkään ei kommentoisen enempää.

Tiistai-iltana järjestetyssä tiedotustilaisuudessa pormestari Betsy Hodges, apulaispoliisipäällikkö Medaria Arradondo ja kaupunginvaltuuston jäsen Linea Palmisano kertoivat toimittajille, että käynnissä oleva tutkimus tapahtuneesta on vielä pahasti kesken.

”Meillä on nyt enemmän tietoa, vaikka on turhauttavaa saada käsitys jostakin, mutta ei kokonaisuudesta”, Hodges sanoi. ”Emme voi pakottaa konstaapeli Nooria puhumaan. Toivoisin, että voisimme.” Kaupunginjohtaja selvensi: ”Toivon, että hän antaisi lausunnon.”

Kummankaan tapahtumapaikalla olleen poliisin vartalokamera (bodycam) ei ollut tuona hetkenä toiminnassa, eikä ollut myöskään partioauton tuulilasikamerakaan. Varapoliisipäällikkö Arradondo skertoi, että laitoksella on erityinen laadunvarmistusupseeri, joka vastaa bodycam-ohjelmasta.

Kaikissa poliisin voimankäyttötilanteissa tehtävä tapahtumaselvitys on myös käynnistetty. Tälläisestä tutkinnasta yleensä vastaavan poliisiupseerin Janeé Harteaun, joka on ollut poissa julkisuudesta ammuntatapauksesta lähtien -poliisintiedottajan mukaan ”henkilökohtaisella ennaltasuunnitellulla matkalla”, odotetaan palaavan keskiviikkona.

Tapauksesta tiedetään seuraavaa:

  • BCA :n mukaan uhri on  tunnistettu: Justine Ruszczyk Damond.
  • Hän oli soittanut hälytysnumeroon 911 noin 11:30, ja kertonut kuulevansa huutoa kadulla ja päätelleensä, että siellä saattaa olla pahoinpitely.
  • Arradondo kertoi tiistaina, että paikalle saapuneet poliisit, Harrity ja Noor, tutkivat alueen löytämättä mitään.
  • Poliiseilla oli vartalokameroat, mutta he eivät BCA: n mukaan käynnistäneet niitä. Tutkijat sanovat, ettei heillä ole videota tai ääntä tapahtuneesta.

Kumpikaan poliiseista ei ole ollut pitkään toimessaan. Harrity vuoden, Noor kaksi vuotta. Median kysyessä kahden suhteellisen kokemattoman virkamiehen lähettämisestä partioon, Arradondo sanoi: ”He olivat kaksi täysin koulutettua poliisia.

Tiistaina eräs Minneapolisin somali-amerikkalainen poliisi  ​​ja kahdeksan somalialais-amerikkalaista kollegaansa puhuivat toimittajille, ilmaiseten sekä osanottonsa Damondin perheelle että pelkonsa. ”Emme voi kuvitella, millaista tuskaa ja kärsimystä uhrin perhe käy läpi, ja sydämemme ovat heidän kanssaan”, sanoi hän, ja lisäsi että jotkut toimittajat ovat lähestyneet heitä ja kolkutelleet ovia.

”Tämä pelottaa perheitämme. On vaikea suhtautua mediaan, joka  lähestyy tähän asiaan sekaantumattomia somalitaustaisia virkailijoita. Se tekee työstä vaikeaka, kun olet huolissasi perheestänne. ”

Osavaltion edustaja Ilhan Omar, kansakunnan ensimmäinen somali-amerikkalainen lainsäätäjä, antoi julkilausuman, jossa kehotettiin muuttamaan sitä, mitä hän kutsui poliisikulttuuriksi, joka aiheuttaa Damondin kaltaisia ​​kuolemantapauksia.live streaming film War for the Planet of the Apes online

”Nykyinen poliisikoulutusohjelma sopeuttaa kaikkien rotujen yksilöt järjestelmään, joka opettaa heitä toimimaan ensin, ajattelemaan myöhemmin ja perustelee sen pelolla”, hän sanoi.

Vaikka kaupunginjohtaja Hodges ilmaisi haluavansa, että Noor antaisi lausunnon siitä, mitä tapahtui sinä yönä, Arradondo sanoi, ettei hän tuomitsisi. ”Hänellä on  oikeutensa” ”Hänellä on oikeudellinen edustaja, ja haluan kunnioittaa hänen (Noorin) oikeuksiaan.”

Star Tribune, Minneapolis,

Abdikadir Hassan, Minneapolisin somaliyhteisön aktiivi, sanoi Mohamed Noorin olleen roolimalli. “He is inspiring to young people in the community,” Hassan sanoi. “He is very supportive and good with the kids. He is such a lovely guy.Star Tribune 18.07.2017.

Minneapolisi kaupunginjohtaja Betsy Hodges hehkutti myös Noorin nimitystä kaupungin ensimmäiseksi somalitaustaiseksi poliisiksi. Vähemmistöjen ja maahanmuuttajien nopea rekrytoiminen muuten vaikeasti saavutettaviin tehtäviin, kuten itsenäisesti toimiviksi partiopoliiseiksi, edistää kansanryhmien välistä harmoniaa, ja nopeuttaa maahanmuuttajien sopeutumista.

Minneapolis on ollut edelläkävijä somalitaustaisten amerikkalaisten rekrytoimisessa poliisiin:

One thought on “Minnesotan ampujapoliisi kieltäytyy yhä antamasta lausuntoa

  • 19.7.2017 at 11:29
    Permalink

    Ehkä poliisi oli suivaantunut jos Justine oli onnistunut ostamaan talon hänen nenänsä edestä. Mistä noista ikinä tietää.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.