YK v. 2016: Maailmassa jo yli 244 miljoonaa siirtolaista etsimässä uutta kotimaata

YK:n tammikuussa 2016 julkaisemien tietojen mukaan kotimaistaan poistuneiden siirtolaisten lukumäärä ylitti v.2015 ensi kertaa 240 miljoonan rajan. Lisäystä vuoteen 2000 verrattuna on 40%. Arvion mukaan 20 miljoonaa näistä on YK:n määritelmän mukaisia pakolaisia.

Pääsihteeri Ban Ki-moonin aloitteesta YK:n yleiskokous kutsui koolle korkean tason erityiskokouksen käsittelemään kasvanutta maahanmuuttoa. Kokous pidettiin 19. syyskuuta 2016.  YK: n talous- ja sosiaaliasioiden ali-pääsihteeri Wu Hongbo:

Kansainvälisen siirtolaisuuden määrällinen kasvu heijastaa kansainvälisen muuttoliikkeen merkityksen vahvistumista. Maahanmuutosta on tullut olennainen osa talouttamme ja yhteiskuntamme. Hyvin hoidettuna maahanmuutto tuo merkittäviä etuja alkuperä- ja kohdemaihin sekä maahanmuuttajille ja heidän perheilleen.

Ali-pääsihteeri Wu Hongbon näkemys edustaa YK:ssavallitsevaa lähestymistapaa maahanmuuttokysymykseen.Dunkirk movie download

Uuden YK: n tietokanta ”Trendit kansainvälisessä siirtolaisuudessa: Vuoden 2015 tarkastelu” (Trends in International Migrant Stock: The 2015 Revision), osoittaa, että kansainvälisten siirtolaisten määrä on kasvanut nopeammin kuin maailman väestö.

  • Maahanmuuttajien osuus maailman väestöstä nousi 3,3 prosenttiin vuonna 2015.
  • Vuonna 2000 se oli vielä 2,8 prosenttia.

Alueelliset erot ovat kuitenkin huomattavia:

  • Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Oseaniassa (siks. Australian) kansainvälisiä maahanmuuttajia on 10% tai enemmän koko väestöstä.
  • Afrikassa, Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa ja Karibialla maahanmuuttajia/siirtoilaisia on enintään 2%.
  • Vuonna 2015 kaksi kolmesta (n.60%)kansainvälisestä maahanmuuttajasta asui Euroopassa tai Aasiassa.
  • Lähes puolet kansainvälisistä siirtolaisista on syntynyt Aasiassa.
  • Pohjois-Amerikka on kolmanneksi suurin kansainvälisten maahanmuuttajien vastaanottaja.
  • Vuonna 2015  Afrikan alueella  87% kotimaansa ulkopuolella asuvista on kotoisin saman alueen toisesta maasta. Vastaavasti 82% Aasiassa, 66% Latinalaisessa Amerikassa ja Karibialla, ja 53% Euroopassa.
  • Pohjois-Amerikassa (98%) ja Oseaniassa (87%) kansainvälististä siirtolaisista oli peräisin muilta alueilta tai toisesta maanosasta.

Vuonna 2015 vain 20 valtiota oli ottanut vastaan kaksi kolmasosaa kaikista kansainvälisistä maahanmuuttajista:

  • USA:  19% kaikista maahanmuuttajista.
  • Seuraavina olivat Saksa, Venäjän federaatio, Saudi-Arabia, Yhdistynyt kuningaskunta ja Yhdistyneet arabiemiirikunnat.

Vuonna 2015  16 miljoonaa intialaista asui maansa rajojen  ulkopuolella. Meksikosta vastaava luku oli 12 miljoonaa. Muut maat, joista on muutettu pois suurin joukoin, olivat Venäjän federaatio, Kiina, Bangladesh, Pakistan ja Ukraina.

Kahdestakymmenestä maasta, joista oli eniten muutettu pois, 11 oli Aasiassa, 6 Euroopassa. Afrikassa, Latinalaisessa Amerikassa ja Karibialla sekä Pohjois-Amerikassa oli yksi huomattava maahanmuuttajien lähtömaa kussakin.

YK:n vuoden 2030 kestävän kehityksen ohjelma (The 2030 Agenda for Sustainable Development), jonka hyväksyttiin syyskuussa 2015, näkee maahanmuuton moniulotteisena, mutta voittopuolisesti positiivisena. Agenda kehottaa toteuttamaan suunniteltua ja hyvin hallinnoitua maahanmuuttopolitiikkaa:

  • Poistamaan ihmiskaupan,
  • kunnioittamaan siirtotyöläisten ammatillisia oikeuksia ja
  • poistamaan esteitä maahanmuuttajien rahalähetyksiltä kotimaihinsa.

Po. asiakirjassa YK: n varapääsihteeri Jan Eliasson korosti maahanmuuttajien suojelua:

Meidän on otettava enemmän vastuuta monien tuhansien maahanmuuttajien – miesten, naisten ja lasten – elämän suojelemisesta. He joutuvat tekemään vaarallisia ja joskus kuolemaan johtavia matkoja. Pakoon pakotetuilta ihmisiltä ei saa koskaan evätä turvaa tai pelastusta. Maahanmuuttajat, kuten kaikki ihmiset, ansaitsevat suojaa ja empatiaa.

Tarkempia tietoja tietokannassa ”Kansainvälisen siirtolaisvaraston trendit: vuoden 2015 tarkistus” (Trends in International Migrant Stock: The 2015 Revision).

YK tarkastelee siis siirtolaisten ja pakolaisten liikkeitä, ja julkaisuissaan jopa ennakoi ongelmien kehittymistä. Asioiden kehitys, sellaisena kuin se suurimmissa siirtolaisia vastaanottavissa maissa on koettu, ei ole toteuttanut ali-pääsihteeri Wu Hongbon edellä esitettyä visioita, vaan on tuottanut tilanteita joita YK:n skenaarioissa ei ole huomioitu.

Käytetty lähde: http://www.un.org/sustainabledevelopment/blog/2016/01/244-million-international-migrants-living-abroad-worldwide-new-un-statistics-reveal/  12.01.2016

2 thoughts on “YK v. 2016: Maailmassa jo yli 244 miljoonaa siirtolaista etsimässä uutta kotimaata

  • 25.7.2017 at 14:45
    Permalink

    Tänne ei päästetä. Rajat kiinni NYT!

    Reply
  • 25.7.2017 at 20:56
    Permalink

    Uusisuomi blogi eskokalervo

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.