Vihreiden Ville Niinistökin sopeutumiseläkkeitä vastaan

Ville Niinistö Vihr. on ottanut vahvasti kantaa sopeutumiseläkkeisiin FB sivuillaan. ”Perusteettomia etuja poliittiselle johdolle ei ole silloin syytä pitää yllä.” Samaa asiaa ajaa myös moni muu poliitikko, kuten Perussuomalaisten Kike elomaa. Villen Facebook kirjoitus kokonaisuudessaan:

Kansanedustajan ”sopeutumiseläke” on historian jäänne, josta on päästävä eroon. Kaikki sopeutuvat nykyään työmarkkinoilla uuteen toistuvasti, ex-kansanedustajakin pystyy siihen. Demokratiassa keskeistä on ihmisten luottamus päätöksentekoon. Perusteettomia etuja poliittiselle johdolle ei ole silloin syytä pitää yllä. Vaikka asialla on vain vähän taloudellista merkitystä, on kyse esimerkillä johtamisesta.

Vuonna 2010 poistettiin tämä mahdollisuus koko kansanedustajuuden jälkeisen työikäisen ajan kattavaan ”sopeutumiseläkkeeseen” uusilta kansanedustajilta ja se korvattiin työttömyyskorvausta (jota kansanedustaja ei voi saada) vastaavalla 1-3 vuoden sopeutumisrahalla. Se on järkevä järjestelmä. Nyt tämän järjestelmän voisi laajentaa myös jo ennen 2011 valittuihin edustajiin ja poistaa sopeutumiseläkkeen ainakin niiltä, jotka eivät sitä vielä nosta.

Järjestelmän historiallisen synnyn kyllä ymmärrän. Joskus 1950-luvulla oli esimerkiksi duunarikansanedustajan vaikea palata töihin, jos kiivaasti ajoi työntekijän oikeuksia. Siitä ei välttämättä johtoporras pitänyt. Mutta niistä ajoista on jo aikaa. Tänä aikana kansanedustajienkin on mahdollista päivittää osaamistaan uusiin työtehtäviin siinä missä muidenkin ihmisten.

Esimerkilläkin on merkitystä. Siksi en pidä poliitikkojen etuuksista, joita on vaikea perustella. Kansanedustajan työ on vaativaa ja ansaitsee arvostuksen. Mutta yhtä lailla kansanedustaja viime kädessä on tilivelvollinen kansalaisille vastuullisesta ja esimerkillisestä toiminnasta. Siihen ei vuosikausien ajan maksettava ”eläke” työikäiselle ihmiselle sovi.

Lähde: Ville Niinistö FB

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.