Nyt myös Ruotsi miettii passien pois ottamista jihadisteilta

Kerroimme muutama päivä sitten kuinka Britanniassa riisutaan sodista palaavia jihadistejä Britannian passeista:

Nyt Göteborgin poliisipäällikkö Erik Nord gp.se lehdelle antamassaan haastattelussa kertoo, että sodista palaavat jihadistit ovat selvä uhka länsimaiselle yhteiskunnalle.

Euroopan yhteinen poliisi Europol on samoilla linjoilla. Sen mukaan niin sanotun Islamistisen kalifaatin eli Isisin sortumiseen Syyriassa ja Irakissa ei ole varauduttu riittävästi.

Ongelma passien mitätöinnissä on se, ettei lainsäädännön mukaan kenestäkään voi tehdä, ei minkään valtion kansalaista. Kaksoiskansalaisilta voi toisen kansalaisuuden ottaa pois, mutta muilta ei. Moni turvapaikanhakija saapui eurooppaan ilman mitään asiakirjoja. Tästä kertoi pakolaisneuvonta:

  • Suomeen tulevista turvapaikanhakijoista suurimmalla osalla ei ole passia tai muuta henkilöllisyyttä pitävästi todistavaa asiakirjaa. Pakolaisuudessa eläminen tai turvapaikanhakijaksi lähteminen ei kuitenkaan ole laitonta.

Onko pakolaisilla siis ollut tiedossa pykälä kaksoiskansalaisuuden tuomasta riskistä joutua palautetuksi, se ei ole tiedossa, mutta tämä pykälä on esteenä passien pois ottamiselle. Asiakirjat ovat olleet kuitenkin olemassa ja niitä on postitettu jälkeenpäin Suomeen, tästä kertoi 2015 tulli sivuillaan:

  • Turvapaikanhakijoille vastaanottokeskuksiin ja yksityishenkilöille osoitetut lähetykset sisältävät runsaasti erilaisia henkilöllisyyteen liittyviä asiakirjoja, kuten passeja, henkilöllisyystodistuksia, valokuvia, ajokortteja sekä pakolaistodistuksia. Lähetyksiä on paljastunut jo yli 500 kappaletta,  ja lähetysten määrä on kasvanut viime päivinä voimakkaasti. Tullitarkastuksissa löytyy tällä hetkellä edellä mainittuja asiakirjoja useista eri lähetyksistä jopa 50 kappaleen päivävauhdilla. Lähetykset on lähetetty yleisimmin Turkista ja Irakista, mutta välillä myös Euroopan valtioista.

Poliisipäällikkö Nord kertoo kuitenkin:

 Jos terrori-iskut jatkuvat Euroopassa tulemme todennäköisesti toimimaan Englannin tavoin. Emme voi asuttaa täällä ihmisiä, jotka osoittavat kiitollisuutta auttajalleen yrittämällä tuhota demokraattisen yhteiskunnan.

Nordin puheet ovat aiheuttaneet kovaa keskustelua ja moni ei ole samaa mieltä poliisipäällikön kanssa, vaan ehdottavat Terrorismiin puuttumista virkailijoiden paremmalla kouluttamisella. Tällä haetaan takaa sitä, että esimerkiksi opettajat osaisivat tunnistaa radikalisoituneen ihmisen ajoissa.

Tutkija Louisa Tarras-Wahlberg:

terrorismi ei katoa minnekään lakeja muuttamalla.

Lähteet: pakolaisneuvonta, tulli, suomenuutiset

4 thoughts on “Nyt myös Ruotsi miettii passien pois ottamista jihadisteilta

  • 1.8.2017 at 20:59
    Permalink

    Passien poisottamista? Suosittelen ruotsalaisille Pässien poisottamista. Luonnollisesti Pässin halventamiseen liittyvä seikka on suvakit.
    Ei ainakaan Suomessa siittämässä olevat terroristeilta löydy mitään papereita, paitsi diblomaattipassi, jota ei tarvitse edes esittää tai omistaa.

    Reply
  • 2.8.2017 at 02:03
    Permalink

    Ei tule tapahtumaan! ruåtsi on jo menetetty maa joka ei pysty muuhun kuin jakamaan sisään imemäänsä paskaa naapurimaihinsa -ennenkaikkea tänne Suomeen joka polvillaan ottaa kaiken vastaan.

    -Eli ongelmia on JÄLLEEN KERRAN tulossa…

    Reply
  • 2.8.2017 at 06:21
    Permalink

    Ei tuota ongelmaa ratkota muilla tavoin kuin poistamalla alkuperäinen syy, joka on maahanmuuttopolitiikassa. Vain työperäinen maahanmuutto sallituua, ei mitään pakoloisia. Pakolaisille alueita ongelmien lähialueille.

    Maassa jo olevista pakolaisista pitää hankkiutua eroon heti, kun kotimaa alkaa olla edes jotenkin asuttavassa tilassa. Somalit voi palauttaa kaikki kotimaahansa, jossa elinolosuhteet ovat tietysti toisenlaiset, kun joutuu bussimatkankin maksamaan.

    Valitus, joka nousee siitä, että somalilta tai muulta vastaavalta menee ilmainen elämä alta, pitää ymmärtää valituksena väärin perustein annettujen etujen menettämisestä.

    Reply
  • 2.8.2017 at 08:46
    Permalink

    Kaikkeahan kansa ja työtä tekevä väestönosa miettii, mutta kun johtajat päättää niin tämäkään asia ei toteudu. Ruotsista pitää saada tuhottu yhteiskunta jossa kansalaiset tappelevat avoimesti toisiaan vastaan ja huutavat poliisia sekä armeijaa apuun.

    Ruotsi on tuhottu yhteiskunta jossa Ruotsalaiset kuolevat sukupuuttoon ennen kuin sama toistuu Suomessa.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.