Valtamerien siivoaminen muovista alkamassa – edessä jättiurakka

Uutisoimme hiljattain Tyynestämerestä löytyneestä uudesta, järkyttävän kokoisesta jätelautasta. Ongelman laajuus on yllättänyt tutkijat viime vuosina. Erityisesti jokien kautta meriin päätyy valtavia määriä muovia, joka hajoaa auringonvalon vaikutuksesta hyvin pieneksi, alle viiden millimetrin suuruiseksi mikromuoviksi.

Merien muovijäte on kerääntynyt maailman valtameriin tiettävästi viideksi isoksi pyörteeksi subtrooppisten tuulien mukana. Muovijätettä on merissä 270 000 tonnia. Muovista 80 prosenttia tulee mantereilta, loput laivoista ja öljynporauslautoilta.

Tilanne ei kuitenkaan ole täysin lohduton, sillä toimenpiteisiin valtamerien puhdistamiseksi on ryhdytty.

Maailman valtamerien puhdistamiseen tähtäävä Ocean Cleanup -projekti nimittäin etenee aikataulussaan Kaliforniassa. Ensimmäiset siivouskokeet ovat alkamassa pohjoisella Tyynellämerellä vielä tänä vuonna, vaikka arvostelijat epäilevätkin tietokonemalleihin perustuvan järjestelmän toimivuutta.

Puhdistushanketta vetää hollantilainen säätiö. Sen tavoitteena on yksinkertaisesti puhdistaa valtameristä muovijätteitä. Viime talven ja kevään aikana projekti keräsi lahjoituksina 21,7 miljoonaa dollaria. Kaikkiaan hanke on kerännyt lähes 32 miljoonaa dollaria lahjoituksia vuodesta 2013 lähtien. Idean isänä pidetään parikymppistä hollantilaista opiskelijaa Boyan Slatia.

Varsinaisen puhdistustyön säätiö kertoo alkavan vuoden 2018 puolivälissä. Säätiö houkuttelee mukaan yrityksiä ja sijoittajia tähän ”maailman suurimpaan siivousprojektiin”. Kaikkea muovijätettä Ocean Cleanup ei kuitenkaan lupaa kerätä. Se arvioi pystyvänsä keräämään 40 prosenttia muovista 5-10 vuodessa, jos tekniikka toimii ja rahoitusta riittää.

Avoimen U:n muotoinen, hdpe-polyeteenistä rakennettu keräin kerää sen läpi virtaavista vessimassoista muovin kahden-kolmen metrin syvyydestä. Muovijätteen kilohinnaksi on arvioitu 4,5 euroa.

Lähde: T&T

Katso myös:

3 thoughts on “Valtamerien siivoaminen muovista alkamassa – edessä jättiurakka

  • 3.8.2017 at 14:34
    Permalink

    Miksei suomalaiset keksi kerätä rahaa kansainvälisesti? Miksi se pitää aina olla ”joku muu”?

    Hollantilaiset kerää rahaa siitä että ne saa muovienergiaa lämpölaitoksiinsa tai myytäväksi lämpölaitoksille. Miksei suomalaiset öljynkeräysalukset lähde merelle ja paalaa merestä löytyvää muovijätettä. Täälä jos jossain jätteenpoltolle olisi tarvetta jotta ulkomaanvelkaa saataisiin pienennettyä ja alijäämää pienennettyä. Meressä on miljoonia tonneja muovia jolla lämmittäisi koko Suomen vuosikymmeniä.

    Äkkiä projekti pystyyn ja mankumaan rahaa lajoittajilta ja sijoittajilta. Kyllä Suomessa aluksia löytyy.

    Reply
    • 3.8.2017 at 17:12
      Permalink

      Arvon vihreät maailman parantajat torppaavat sellaisen ajatuksen heti hyödyllisenä (lue: vahingollisena) maalle. Suomi myy persettään kuin mikäkin kehitysmaa polkemalla omien vähien raaka-aineidensa myyntihintaa ulkomaan pelleille ja toimittavat vielä kaikki valtionavustukset ja vastuuvapaudet päälle veronmaksajien maksettaviksi. Tsuhna on aina tsuhna ja mikä on se rumin ja hävettävin asia Suomessa? Tietenkin se, ettemme ole nettomaksajia ja saamme silkaa suoraa voittoa lyhentämättömänä Suomen valtionkassaan. Joka sekään ei ole mikään pankki, sillä päättäjillämme on kiimainen halu ”ulkoistaa” välittömästi nuo rahavarannot joillekin hottentoteille jonnin joutavaan rojektiin alta aikayksikön. Siitä puolestaan hehkutetaan takki auki, eikä meinata nahkoihin sopia, sillä sehän on oikein ”onnenpäivä” vuorineuvos Tuuraa lainatakseni.

      Reply
  • 3.8.2017 at 14:36
    Permalink

    Jos maailman aseisiin menevistä miljardeista liikenisi tähän tärkeään asiaan edes osa?

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.