Etelä-Afrikka: valkovuotoa ja presidentin luottamusäänestys

Etelä-Afrikan parlamentti eli kansalliskokous äänestää huomenna presidentti Jacob Zuman erottamisesta. Nelson Mandelan taistelutoveri ja seuraaja on selvinnyt virkakausiensa aikana jo seitsemästä epäluottamusäänestyksestä. Edellinen äänestys oli marraskuussa ja siitä Zuma selvisi äänin 214-126. Zumaa on matkan varrella useasti syytetty korruptiosta ja perustuslain rikkomisesta.

Kansalliskokous voi erottaa presidentin, mikäli tämä on syyllistynyt vakavaan perustuslain tai muun lain rikkomiseen, erittäin huonoon käytökseen tai on kyvytön hoitamaan tehtäviään.

Oppositio väittää, että tällä kertaa sen erottamisvaatimusta tukisi 60 valtapuolue ANC:n kansanedustajista. Tilanne on erityisen kutkuttava, sillä 50 riittäisi ja parlamentin puhemies Baleka Mbete määräsi äänestyksen suljetuksi lippuäänestykseksi.

Etelä-Afrikan väestön etninen koostumus muuttuu nopeasti. News24 otsikoi eilen ”Valkoiset loppuvat”. Etenkin eurooppalaisperäinen väestö ikääntyy, lisääntyy ja muuttaa pois Etelä-Afrikasta. Etelä-Afrikan tilastokeskus arvioi että seuraavien viiden vuoden aikana valkoisia maastamuuttajia on yli 100 000.

Maaliskuussa 2017 presidentti Zuma vaati parlamenttia muuttamaan maan perustuslakia, jotta valkoisilta maanomistajilta voitaisiin viedä heidän maansa ilman korvauksia.

Lähteet: News24.com, Wikipedia

Kuva: CC BY-SA 2.0 World Economic Forum swiss-image.ch/Photo by Michael Wuertenberg

2 thoughts on “Etelä-Afrikka: valkovuotoa ja presidentin luottamusäänestys

  • 8.8.2017 at 00:36
    Permalink

    Hienoa että joku uutisoi Etelä-Afrikan tilanteesta -Maa on vajonnut mustien valtaanpääsyn jälkeen täyteen anarkiaan ja valkoisten järjestelmällinen vainoaminen on viimeaikoina saanut kansanmurhan piirteitä -maanviljelijöiden murhat ovat päivittäisiä.

    -Tämän valkoisiin kohdistuvan äärirasismin kertominen ei tietenkään sovi vanhanmedian agendaan joten (ilmeisesti yhteisellä päätöksellä?) on sovittu ettei maan helvetilliseksi ajautuneesta tilanteesta uutisoida mitään -monikulttuuriseen #unelmaan ei saa tulla todellisuuden aiheuttamia säröjä.

    Reply
  • 8.8.2017 at 07:19
    Permalink

    Oli odotettavissa että Etelä-afrikka vajoaa Zimbabwen kaltaiseen alennustilaan kun valkoiset on ajettu pois ja maat jaettu negridi kansalaisille. Maa vajoaa takaisin kivikautiselle tasolle jostain syystä (heh). Veikkaan että Afrikan kehittyneimpiin maihin alkavat Euroopan idioottimaat lappamaan rahaa taas vanhaan malliin muutaman vuoden päästä, josta hyödyn ottavat Mugaben kaltaiset leopardihattuiset heimopäälliköt.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.