Olemme keskellä moraalipaniikkia – se menee ohi

1950-luvulla Yhdysvalloissa jahdattiin kommunisteja, 1980-luvulla saatananpalvojia ja 2010-luvulla rasisteja.

Me emme vielä tiedä, keitä jahdataan 2030-luvulla, mutta moraalipaniikin rakenne ja etenemistapa on aina sama.



Ensin havaitaan todellinen ongelma, sitten ilmiö alkaa leviämään ja lopulta ongelmaa nähdään joka paikassa ja väärinajattelijoita jahdataan.

Kun moraalipaniikki saavuttaa lakipisteensä, väärä konsensus paljastuu ja sen jälkeen paniikki laantuu. Tämä liittyy usein uusien tiedonvälitystapojen läpimurtoon.

1950-luvulla kaikki eivät olleetkaan kommunisteja, joita sellaisiksi luultiin, 1980-luvulla metallibändit ja wiccat eivät olleetkaan satananpalvojia ja 2010-luvun ”rasistit” paljastuvat vain kansallismielisiksi, eikä kammottuja uuneja löydykään mistään.

Kun väärä konsensus romahtaa, moraalipaniikki on ohi. Oletus siitä, että kaikki ovat Jeesuksesta pitäviä isänmaallisia pientaloalueen asukkeja romahti Yhdysvalloissa 1950-luvun moraalipaniikin jälkeen ja alkoi mm. hippien aikakausi.

1980-luvulla romahti kristillinen konsensus, mikä näkyy meilläkin jatkuvasti etenevänä kirkosta eroamisena mm. eroakirkosta-palvelun kautta.



2010-luvulla on romahtamassa väärä konsensus siitä, että kaikki ovat liberaaleja, globalisteja, suvaitsevaisia tai n.s. edistysmielisiä (progressiivisia).

Me siis olemme keskellä moraalipaniikkia ja itse asiassa ehkä jo sen aallon harjan yli. Nykyistä moraalipaniikkia on kestänyt jo tovin, ehkäpä teekutsuliikkeen julkisuuteentulon ajoista alkaen.

Älä siis pelkää tahi jännitä. Moraalipaniikit menevät ohi ja ihmisiä, jotka taistelivat niitä vastaan muistetaan jälkeepäin hyvällä.

Googlen omistaman Youtube-palvelunkin sensuuri lisääntyy nykyisen moraalipaniikin aikana, mutta ylilyönnit tuleva palauttamaan asiat ajan mittaan tolkulliselle tolalleen.

Moraalipaniikkeja tunnetaan historiassa monta. Löydät asiasta lisää täältä: Moral Panic [Wikipedia]. Asiasta kertoi Youtube-persoonallisuus StyxHexenHammer666. Hänen kanavallaan on 149 000 seuraajaa.



3 thoughts on “Olemme keskellä moraalipaniikkia – se menee ohi

  • 7.8.2017 at 04:44
    Permalink

    Toivoa sopii että nyt menossaoleva ”moraali paniikki” todellakin loppuu nopeasti -tämä ajoittain joukkopsykoosin tunnusmerkit täyttävä maailmanhalaaminen on jo tuhonnut yhteiskunnan rakenteita joiden jälkikäteen korjaaminen on todella vaikeaa ellei jopa mahdotonta. Näin ei voi enää kovin kauaa jatkua koska hurmoshenkiseen tosiasioiden kieltämiseen on langennut paljon mm. päätäntävaltaisia poliitikkoja joiden holtittomasta toiminnasta tavalliset rationaalisen järjenjuoksun säilyttäneet kansalaiset joutuvat kärsimään -enemmän mitä tautiin sairastunut potilas itse.

    Reply
    • 7.8.2017 at 12:07
      Permalink

      Samaa mieltä. Tää paniikki on vähän vakavampi kuin esim. 1980 -luvun kirkollisten arvojen romahdus. Nyky paniikki voi tuhota taloutemme ja yhteiskuntamme ellei lopullisesti niin hyvin pitkäksi aikaa.

      Reply
  • 8.8.2017 at 11:50
    Permalink

    Yksi nykyajan moraalipaniikki Suomessa on ihmisen seksuaalisuuteen liittyvä. Jotkut tuntuvat globaalissa mediassa rummutettujen uutisten jälkeen uskovan, että jokainen mies on potentiaalinen raiskaaja, sekä mahdollinen pedofiili, kunhan vaan tilaisuus tarjoutuu. Tilastollisesti totuus on aivan toinen. Pedofiilejä on väestöstä alle prosentti.

    Salaisissa oikeudenkäynneissä suljettujen ovien takana ihmisiä (useimmiten miehiä, mutta joskus myös naisia) tuomitaan pitkiin vankeusrangaistuksiin tuomareiden ”yleisen elämänkokemuksen valossa”, kun muita todisteita ei ”sana sanaa vastaan”-tilanteista välttämättä löydy. Sopii miettiä mikä on tuomarin seksuaalisuuteen liittyvä yleinen elämänkokemus? Kaikilla ihmisillä nämä kokemukset eroavat toisten kokemuksista. On myös tärkeätä miettiä miten salaiset oikeudenkäynnit vääristävät oikeuskäytäntöä, ja nakertavat oikeusvaltiota. Syyttömien tuomitseminen vankilaan Suomessa ei ole edistystä, vaan noitavainojen kaltaista regressiota (takautumista).

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.